Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Οι πρωταγωνιστές της Ασφαλιστικής Αγοράς σε πρώτο πλάνο – Μία συνοπτική ανασκόπηση του 2023

Δημοσίευση: 08/01/2024

Άλλο ένα έτος γεμάτο ανακατατάξεις, εξαγορές και μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο έφτασε στο τέλος του. Μια χρονιά ομολογουμένως δύσκολη αλλά παρ’ όλα αυτά κερδοφόρα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλάθει το μέλλον του κλάδου όπου και αναδύονται νέες επιχειρηματικές -και όχι μόνο- ευκαιρίες.

Αφήνοντας πίσω μας το 2023, ήρθε η ώρα για μία ανασκόπηση των πιο σημαντικών συμβάντων στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά του προηγούμενου -πλέον- έτους.

Σωματεία

Η συζήτηση ξεκινάει από τα σωματεία και τους φορείς του ασφαλιστικού κόσμου. Συνοπτικά, είδαμε αρκετές συνεργασίες και αναθεωρήσεις.

Εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή κοινής δράσης Ελλάδας και Κύπρου, μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ) τον Μάϊο του 2023. Όπως ανέφεραν ΠΟΑΔ και ΠΣΕΑΔ, σκοπός είναι η από κοινού επιδίωξη της ανάπτυξης της διαμεσολάβησης σε ελληνικό και κυπριακό επίπεδο, όπως επίσης και η βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μελών τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μένοντας στην συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ένωσε τα χέρια με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) για την ενίσχυση της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στις δύο χώρες.

Ταυτόχρονα τον Μάιο ΠΟΑΔ και ΠΣΑΣ ένωσαν τις δυνάμεις τους, ενώ μόλις δύο μήνες μετά, τον Ιούλιο, αποχώρησε από τους κόλπους της ΠΟΑΔ ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής (ΣΠΑΤΕ), λόγω όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση ζητημάτων που δεν συνάδουν με την λειτουργία του ΣΠΑΤΕ.

Φτάνοντας στο κοντινό παρελθόν, η Θεοδώρα Γουργούλη παραιτήθηκε όχι μόνο από την Προεδρεία του ΠΣΑΣ αλλά και από την ιδιότητα μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική Ασφαλιστική

Μεγάλος ντόρος και ιδιαίτερα μαχητικό έτος υπήρξε για την Εθνική Aσφαλιστική το 2023. Στις 30 Ιουνίου ημερομηνία καταληκτική για την συνεργασία της Εταιρείας με εταιρείες ενοικίασης προσωπικού έπρεπε να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που βρισκόταν χρόνια στην Εθνική Aσφαλιστική υπό το καθεστώς ενοικίασης. Έντονες αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής οι οποίοι εναντιώθηκαν σε ομαδικές απολύσεις, ζητώντας την στήριξη υπαλλήλων αλλά και άλλων φορέων.

Η Εθνική Ασφαλιστική νωρίτερα τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, υποσχόμενη πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο CEO της Εθνικής Aσφαλιστικής, Robert Gauci, στο ετήσιο Insurance & Reinsurance Meeting της ΕΑΕΕ στην Ύδρα, η Εταιρεία εισέρχεται σε νέα εποχή με την αναδιάρθρωση της δομής της. Η ανακοίνωση αυτή αφορούσε μεταξύ άλλων σε απολύσεις αλλά και προσλήψεις προσωπικού σε νέες θέσεις.

Euroins

Euroins Ελλάδος

Μεταφερόμαστε τώρα στη Ρουμανία όπου τον Μάρτιο του 2023 ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Euroins Romania λόγω αφερεγγυότητας.  Για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR), απαιτούνταν κεφάλαια ύψους 2,19 δισεκατομμυρίων lei και για την κάλυψη του MCR, κεφάλαια ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων lei.

Τα νέα έπεσαν σαν ντόμινο, όπου αργότερα τον ίδιο μήνα η Fitch Ratings υποβάθμισε την Euroins Romania από B+ σε CC IFS. Για να μην δημιουργηθεί περισσότερη σύγχυση σχετικά με την λειτουργία της Euroins στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται, η Euroins Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση όπου διαβεβαιώνει τους πελάτες και τους συνεργάτες της ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως επίπτωση στη λειτουργία της από τις εξελίξεις στη γνωστή διαμάχη των ρυθμιστικών αρχών της Ρουμανίας με τη Euroins Romania.

Πρόσφατα μάλιστα, τον Οκτώβριο η Euroins Bulgaria αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 7,7 εκατ. € προκειμένου, όπως αναφέρει, να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και της επέκτασή της σε αγορές του εξωτερικού και κατά κυριότητα στις αγορές της Ελλάδας και της Πολωνίας.

Infotrust

Θάνος Κουλουτμπάνης, εξαγορά, Infotrust

Ήδη από τις αρχές του έτους (2023) είχε ανακοινωθεί το deal της εξαγοράς της Infotrust από την Com&Com του Θάνου Κουλουτμπάνη ο οποίος, είχε προβεί στην εξαγορά του 70% της εταιρείας, συμφωνία η οποία “έκλεισε” στα 2 εκατ. €.

Η είδηση αναζωπύρωσε με την αποχώρηση του Γιώργου Κόπτση μετά από 25 χρόνια δημιουργικής πορείας στην Εταιρεία. Έπειτα, ο κ. Κουλουτμπάνης εξαγόρασε και το υπολειπόμενο 30% των εταιρειών Infotrust ΑΕ και Infotrust AEBEK, κατέχοντας πλέον το 100% των δύο εταιρειών. Ανακατατάξεις και νέα πρόσωπα στο ΔΣ, μετοχικό κεφάλαιο και διευθύνουσες θέσεις ακολούθησαν αμέσως μετά.

Howden Ελλάδος

Howden, νέα εταιρική ταυτότητα

Χρονιά έντονης δραστηριότητας υπήρξε μέχρι και το τέλος του 2023 για την Howden Ελλάδος. Εκτός του rebranding η Howden επεκτάθηκε και στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά, και προχώρησε σε μία σειρά εξαγορών και συνεργασιών:

 

Υδρόγειος Ασφαλιστική

Νέα εποχή, Υδρόγειος Ασφαλιστική

Κλείνοντας 50 επισήμως χρόνια από την ίδρυσή της, η ελληνική ασφαλιστική εταιρεία με μεγάλη δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο υπέγραψε συμφωνία με τον Όμιλο Reale για την πώληση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

Η συμφωνία προβλέπει την ολοκλήρωση της εξαγοράς σε δύο στάδια όπου το πρώτο, με την πώληση του 70% να ο0λοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2023 ενώ σε δεύτερο στάδιο και μέχρι το 2026 αναμένεται το υπόλοιπο 10%.

Παρόλο την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της “Υδρόγειος Ασφαλιστικής”, ο Όμιλος αποφάσισε να μην προβεί σε σημαντικές αλλαγές του διοικητικού προσωπικού, οπότε και ο κ. Αναστάσιος Κασκαρέλης διατηρεί τον ρόλο του ως Πρόεδρος του νέου ΔΣ ενώ ο κ. Παύλος Κασκαρέλης παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος.

Αμέσως μετά την εξαγορά, η “Υδρόγειος” απέστειλε ανακοίνωση στο δίκτυο των συνεργατών της όπου και ξεκαθάριζε το περιεχόμενο της συμφωνίας και απαντούσε σε κρίσιμες ερωτήσεις τόσο για το προσωπικό όσο και για το δίκτυο συνεργατών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν θα γινόταν καμία αλλαγή στο προσωπικό της Εταιρείας.

Allianz Ελλάδος – Ευρωπαϊκή Πίστη

Allianz Ελλάδος, Ευρωπαϊκή Πίστη

Το καλοκαίρι του 2023 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν και επισήμως να συγχωνευθούν ως μία ενοποιημένη εταιρική οντότητα με στόχο την κοινή πορεία ανάπτυξης. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση οι αλλαγές – ορόσημα που προβλέπει η δημιουργία ενιαίας εταιρικής οντότητας αναμένονται μέσα στο 2024. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την ολοκλήρωση μιας ενοποιημένης εμπορικής δομής
  • Τη μετάβαση σε ένα κοινό εμπορικό brand.
  • Την εφαρμογή ενός ενιαίου ανταγωνιστικού προϊοντικού καταλόγου.
  • Τη σταδιακή υιοθέτηση ενός πλήρως ευθυγραμμισμένου μοντέλου λειτουργίας

 

Chubb

chubb

Από τις αρχές του 2023 ο ασφαλιστικός κολοσσός Chubb είχε ανακοινώσει την δημιουργία ενός τεχνολογικού hub στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση που έκανε η Εταιρία ήταν ύψους 70 εκατ. € η οποία συνοδεύτηκε και από το άνοιγμα εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Το όραμα όμως πήρε υλική μορφή λίγους μήνες πριν, μετά τον Σεπτέμβριο του 2023. Το hub της Θεσσαλονίκης θα είναι στον πυρήνα αλλά και στην αιχμή δημιουργίας νέων εφαρμογών και τεχνολογίας για όλο τον όμιλο. «Δεν είμαστε απλά ένα υποστηρικτικό κέντρο. Αυτή τη στιγμή εφαρμογές της εταιρείας φεύγουν από την ευθύνη τοπικών ομάδων και έρχονται στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο κ. Γιώργος Νικολάου, επικεφαλής της Chubb Business Services EMEA.

Άλλες συνεργασίες που σηματοδότησαν την αρχή μιας νέας εποχής 

Hellas Direct: Τον Νοέμβριο του 2023 η Hellas Direct υπέγραψε συμφωνία με την Ask WiRE εταιρεία συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων προφίλ ακινήτων. Η συνεργασία αποσκοπεί στην παροχή ολιστικών ασφαλιστικών λύσεων στους πελάτες της Hellas Direct σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία.

Hellas Direct, Ask WiRE

Extra Assistance: Το καλοκαίρι του περσυνού έτους, Extra Assistance και Infotrust ένωσαν τις δυνάμεις τους με την είσοδο της Extra στο δίκτυο συνεργατών για Ανεξάρτητη Οδική Βοήθεια της Infotrust. Ακόμα και όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής Πωλήσεων της Extra Assistance, κ. Γιώργος Νέγρης στο Volos Insurance Conference, η Εταιρεία εισέρχεται πλέον και στον κλάδο Βαρέων Οχημάτων.

Infotrust, Extra Assistance

Hoolie Pet Insurance: Έτος νέων ευκαιριών και υιοθέτησης τεχνολογικών λύσεων υπήρξε το 2023 για την Hoolie. Δύο από τα πιο σημαντικά γεγονότα ήταν η συνεργασία με την tbi bank, όπου πλέον οι πελάτες της Hoolie Pet Insurance θα μπορούν να αγοράζουν ασφαλιστήρια και να τα αποπληρώνουν σε 4 μηνιαίες δόσεις με μηδενικό επιτόκιο και η συνεργασία της Start Up Hoolie Foundation με την Kορεάτικη TTCARE. Συγκεκριμένα μέσω του πρωτοποριακού app της TTcare οι ιδιοκτήτες γάτας και σκύλου θα μπορούν να ανιχνεύουν παθήσεις του κατοικίδιου τους με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Hoolie Foundation, AI app

Και τώρα στα δικά μας

Έπειτα από 12 χρόνια επιτυχούς ανοδικής πορείας η Insurance Innovation, διαχειρίστρια εταιρεία των insuranceforum.gr, περιοδικό The Insurer και του Thessaloniki Insurance Conference, αποκτά νέα επωνυμία καθώς και διακριτικό τίτλο.

Από τον Σεπτέμβριο πλέον και επισήμως μεταβαίνουμε σε νέα αποχή, με τις ίδιες αξίες και με το ίδιο μεράκι, ως Innovation Media!

Οι πρωταγωνιστές της Ασφαλιστικής Αγοράς σε πρώτο πλάνο - Μία συνοπτική ανασκόπηση του 2023

Παράλληλα, ανακοινώνουμε την έναρξη λειτουργίας του καινούργιου μας ενημερωτικού ιστοτόπου για θέματα τεχνολογίας και cyber security, το Cybernews.gr! Μία επίσκεψη θα σας πείσει!

Το 2023 αναμφιβόλως υπήρξε μια έντονη και δραστήρια χρονιά για ολόκληρο τον ασφαλιστικό κλάδο. Ελπίζουμε το 2024 να αποδειχθεί εξίσου δυναμικό και προοδευτικό έτος, με την ασφαλιστική αγορά να συνεχίζει να προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις και ανάγκες των ασφαλισμένων της. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι νομοθετικές αλλαγές και οι κοινωνικές τάσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τον τομέα, και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Από όλους εμάς στο insuranceforum.gr και την Innovation Media

Καλή και δημιουργική χρονιά!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»