Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Όλο και περισσότεροι ασφαλιστές εγκαταλείπουν την NZIA | Η ομάδα του ΟΗΕ κρούει κώδωνα κινδύνου!

Δημοσίευση: 30/05/2023
Lloyd's of London, NZIA

Το Lloyd’s of London έγινε ο έκτος οργανισμός που εγκατέλειψε την NZIA, μέσα σε 36 ώρες από την Παρασκευή, καθώς ένας συνασπισμός οικονομικών ομάδων που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ προειδοποίησε για τις συνέπειες “πολιτικών επιθέσεων” κατά των ασφαλιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Lloyd’s σε από κοινού κίνηση με τη QBE Insurance αποχώρησαν από την Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) αυτή την Παρασκευή (26/05). Η γερμανική Allianz, η γαλλική AXA, η SCOR και η ιαπωνική SOMPO Holdings αποχώρησαν την προηγούμενη μέρα (25/05) μετά από βομβαρδισμό κατηγοριών από τους Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς των ΗΠΑ ότι οι ασφαλιστές παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, αναφέρει σε δημοσίευσή του το Reuters.

Η NZIA έχασε τώρα το ένα πέμπτο των μελών της μέσα σε μια εβδομάδα – όλες τους μεγάλες παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες – και συνολικά 10 έχουν αποχωρήσει από τον Μάρτιο, όταν μετρούσε 30 μέλη.

Διαβάστε εδώ: Συνεχίζονται οι έξοδοι από τη NZIA: Επόμενη αποχώρηση, η Swiss Re

Η έξοδος εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του συνασπισμού, ο οποίος σχηματίστηκε το 2021 και απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να δεσμευτούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα χαρτοφυλάκια αναδοχής τους σε επίπεδο καθαρού μηδέν έως το 2050.

Κανένας από αυτούς που παραιτήθηκαν αυτή την εβδομάδα δεν εξήγησε την απόφασή του, αλλά πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις λένε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επικαλεστεί ανησυχίες για εμπλοκή σε διαφωνίες με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Διαβάστε εδώ: Η Zurich αποχωρεί από την NZIA | Η δεύτερη εταιρεία που εγκαταλείπει στην κλιματική συμμαχία

“Αυτές οι πολιτικές επιθέσεις παρεμβαίνουν τώρα στις ανεξάρτητες προσπάθειες των ασφαλιστών να τιμολογήσουν τον κλιματικό κίνδυνο, ο οποίος θα βλάψει τους ασφαλισμένους, τους κύριους επενδυτές και τις τοπικές οικονομίες“, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της χρηματοδοτούμενης από τον ΟΗΕ Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyd’s of London, Τζον Νιλ, είχε δηλώσει στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η συμμαχία έπρεπε να καταστήσει τους κανόνες ένταξης λιγότερο περιοριστικούς, διαφορετικά κινδύνευε να καταρρεύσει. Ακόμη, εκπρόσωπος του Lloyd’s δήλωσε την Παρασκευή ότι η ασφαλιστική αγορά παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν οργανώσει μια εκστρατεία κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα, μέρος μιας ευρύτερης ώθησης εναντίον επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση παράγοντες (ESG) στη λήψη αποφάσεων.

Διαβάστε εδώ: Η Munich Re αποσύρεται από την κλιματική συμμαχία με τη Net-Zero Insurance Alliance

Τα μέλη που έμειναν:

Η έξοδος αυτή άφησε τη NZIA με 21 μέλη σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ενώ πολλά από αυτά είναι μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα ήταν δύσκολο να ασκηθεί νομική αγωγή κατά των ασφαλιστών για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η NZIA έχει λάβει νομικές συμβουλές όταν θέτει απαιτήσεις για τα μέλη. Ωστόσο, οι ασφαλιστές ανησυχούν για μια αναμέτρηση με τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τη NZIA έχουν μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις. Ορισμένοι από αυτούς τους ασφαλιστές παραμένουν επίσης μέλη ενός άλλου ομίλου GFANZ, της Net-Zero Asset Owners Alliance.

“Παρά αυτούς τους πολιτικούς αντίθετους ανέμους, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των ασφαλιστών για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου και την ανάπτυξη σχεδίων μετάβασης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της GFANZ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΕΕΘ

Παρέμβαση του Ε.Ε.Θ. στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή»

Παρέμβαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Ιδιωτική

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»