Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέες ρυθμίσεις για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει το ν/σ που παρουσιάστηκε κατά την χθεσινή υπουργική συνεδρίαση

Δημοσίευση: 10/01/2024
υπουργικό συμβούλιο 09/01, ιδιωτική ασφάλιση

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η χθεσινή (09/01) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα αυθαίρετα, το φορολογικό και η ιδιωτική ασφάλιση κατά φυσικών καταστροφών. 

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής ασφάλισης έναντι κλιματικών καταστροφών παρουσίας ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Έπειτα και από τις καταστροφές που δημιούργησαν οι σφοδρές καταιγίδες της κακοκαιρίας Daniel, η συζήτηση στράφηκε -περισσότερο από ποτέ- στη σύμπραξη ιδιωτικής ασφάλισης και κρατικής αρωγής. Ήδη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Στις διατάξεις της νέας ρύθμισης προβλέπονται η ίδρυση ενός Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση, η δημιουργία ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής, αλλά και η υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων έναντι κλιματικών κινδύνων.

Όπως είχε αναφέρει και σε παλιότερη δήλωση ο κ. Μητσοτάκης, “Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές”. Ήδη το αποθεματικό του κράτους για φυσικές καταστροφές έχει διπλασιαστεί από τα 300 εκατ. στα 600 εκατ. ευρώ, ποσό ωστόσο που δεν είναι ικανό να καλύψει μία παρόμοια (σε έκταση και σφοδρότητα) φυσική καταστροφή. Να σημειωθεί πως από το 2024 οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια υποχρεωτικής ασφάλισης δεν θα δικαιούνται κρατική αρωγή.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα στην περίπτωση της κακοκαιρίας Daniel, καλέστηκαν να πληρώσουν 372 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για το σύνολο 7.426 ζημιών. Το ποσό φαίνεται υπέρογκο εάν λάβουμε υπόψη πως στην Ελλάδα μόνο το 15,2% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές.

Το νέο νομοσχέδιο συστήνει ρυθμίσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν τις συνθήκες επέκτασης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ασφάλισης με την συμμετοχή του κράτους.

Τι θα γίνει με την κρατική αρωγή

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, το αποθεματικό έχει διπλασιαστεί. Παράλληλα, το νομoσχέδιο που συστήθηκε εχθές περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της κρατικής αρωγής.

Αρχικά επεκτείνεται η άυλη ψηφιακή κάρτα για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας σε πληγείσες περιοχές. Επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με απώλειες λόγω φυσικών καταστροφών θα λάβουν ειδική ενίσχυση με βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει ρύθμιση των οφειλών αγροτικού ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής προβλέπονται οργανωτικές υπηρεσιακές και λειτουργικές ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση του κρατικού φορέα και της επιχειρησιακής του ικανότητας, με σκοπό να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και κινδύνους που υφίστανται λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα, το νομoσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που σχετίζονται με την στεγαστική συνδρομή. Στην προκειμένη κατάσταση προβλέπεται η δυνατότητα συμβατικής ή προκατασκευασμένης οικίας έναντι στεγαστικής συνδρομής. Η ρύθμιση αποβλέπει στην παροχή συγκεκριμένων τύπων κατοικιών αντί κρατικής αρωγής -χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση- ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πληγείσας κατοικίας.

Το νομoσχέδιο παράλληλα αναφέρεται και σε διατάξεις επιστροφής των πόρων ενίσχυσης που καταβλήθηκαν στις πληγείσες περιοχές της προηγούμενης περιόδου ώστε σταδιακά αυτά τα χρήματα να γυρίσουν πίσω στο Ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα ενισχύεται και ο ρόλος του Ταμείου Κρατικής Αρωγής με την ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων για όσα αφορούν την διαχείριση χορηγιών και δωρεών.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»