Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Ασφάλιση κατοικίας: Μόνο το 15,2% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές

Δημοσίευση: 17/10/2023
φυσικές καταστροφές, ασφάλιση κατοικίας

Καθώς η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές που επιφέρει καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο “χώρο” στην επικαιρότητα, κρίνεται αναγκαίο όλοι μας να προφυλαχτούμε στον βαθμό που μπορούμε από τις επιπτώσεις. Το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα διαχρονικό, ωστόσο πιο επίκαιρο από ποτέ!

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της ΕΑΕΕ, σχετικά με την παρακολούθηση σε συστηματική βάση της εξέλιξης του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών ανά τρίμηνο.

Ιδίως στην ασφάλιση κατοικίας, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πιο πίσω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς από το σύνολο των κατοικιών της χώρας μόνο ένα 15,2% είναι ασφαλισμένο κατά κλιματικών κινδύνων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ έως και την 30η Ιουνίου του 2023 τα ενεργά συμβόλαια υπήρξαν 969.584. Η κατανομή αυτών σε επιμέρους καλύψεις (καιρικά φαινόμενα, σεισμός, καιρικά φαινόμενα και σεισμός) έχει ως ακολούθως:

Ασφάλιση κατοικίας: Μόνο το 15,2% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές

Η πλειοψηφία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αφορούσε καλύψεις για το κτίριο μόνο ή/και κτιρίου και περιεχομένου (872.650 συμβόλαια), ενώ κατά πολύ λιγότερα ήταν τα συμβόλαια που αφορούσαν μόνο το περιεχόμενο (96.934).

Από αυτά ζητήθηκε επίσης η καταγραφή εκείνων για τα οποία υπάρχει ενυπόθηκο ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 63,2%, εκ αυτών αφορούσε ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικιών με ενυπόθηκο ενδιαφέρον, σε σύνολο 551.726 συμβόλαια.

Όσον αφορά τις καλύψεις έναντι καιρικών φαινομένων και σεισμού, το 47,0% βρίσκεται στην Αττική ενώ στη Θεσσαλία μόνο το 5% των ασφαλισμένων κατοικιών διαθέτει τις συγκεκριμένες καλύψεις.

Ακόμα να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης στη χώρα το είχε η Περιφέρεια Αττικής, συμμετέχοντας κατά 21,5% στο σύνολο των συμβολαίων ενώ την μικρότερη κάλυψη κατέγραψε το Βόρειο Αιγαίο με ποσοστό 9,4%. Παράλληλα η πληγείσα Θεσσαλία σημειώνει μερίδιο κάλυψης 12,1% στο σύνολο των συμβολαίων.

Διαβάστε επίσης: Τι ποσοστά ασφάλισης κατοικιών καταγράφει η Θεσσαλία και οι Νομοί της;

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η κατανομή των “κανονικών” κατοικιών ανά Περιφέρεια, έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ – Απογραφή Κατοικιών 2011). Το πλήθος των κατοικιών συγκρίνεται με το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της παρούσας έρευνας και υπολογίζεται το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης ανά Περιφέρεια.
Ασφάλιση κατοικίας: Μόνο το 15,2% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές
Την έρευνα σχετικά με το πλήθος ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»