Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

ΕΑΕΕ: Περισσότερες από 7.000 ασφαλισμένες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Daniel – Το 40% των αποζημιώσεων για ζημιές σε ακίνητα στην Π.Ε. Λάρισας

Δημοσίευση: 28/11/2023
ΕΑΕΕ: Περισσότερες από 7.000 ασφαλισμένες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Daniel - Το 40% των αποζημιώσεων για ζημιές σε ακίνητα στην Π.Ε. Λάρισας

Μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια υπήρξαν τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφθεί κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020), παρουσιάζει η ΕΑΕΕ σε έρευνά της. Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για το πλήθος και την σοβαρότητα των ασφαλισμένων ζημιών που σημειώθηκαν στις πληγείσες περιοχές καταγράφει συνολικά 7.426 ζημιές αξίας 372 εκατ. €.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί καταγράφονται τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι) των 10 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr).

 

ΕΑΕΕ: Περισσότερες από 7.000 ασφαλισμένες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Daniel - Το 40% των αποζημιώσεων για ζημιές σε ακίνητα στην Π.Ε. Λάρισας

Η κακοκαιρία Daniel ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη. Η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Ελλάδα. Το φαινόμενο κορυφώθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες πλημμύρες, με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις να φθάνουν τα 720.000 στρέμματα.

Η έρευνα της ΕΑΕΕ

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, εξ’ αιτίας των συγκεκριμένων φαινομένων. Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 24 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 97% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Από τις συνολικά 7.426 ζημιές, οι:

  • 5.138 αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 364 εκατ. €)
  • 2.278 τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 7,7 εκατ. €)
  • 6 τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 43 χιλ. €)
  • 4 τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση 61,5 χιλ. €)

 

Όσον αφορά τις ασφαλίσεις περιουσίας, η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 18,1 δισ. € ενώ ζημιές δηλώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις).

Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην Π. Ε. Λάρισας (ασφαλισμένη αξία 8,4 δισ. €) με ποσό πρώτης εκτίμησης 40,7% επί του συνόλου, ενώ οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας (23,1% του συνόλου).

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων που επλήγησαν, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

ΕΑΕΕ: Περισσότερες από 7.000 ασφαλισμένες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Daniel - Το 40% των αποζημιώσεων για ζημιές σε ακίνητα στην Π.Ε. Λάρισας

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 297.987 € για τους βιομηχανικούς, 74.927 € για τους εμπορικούς, 8.986 € για τις κατοικίες, 12.483 € για τα ξενοδοχεία, 152.568 € για τα τεχνικά έργα, 596.771 € για τα έργα υποδομών εν λειτουργία, 58.273 € για τα φωτοβολταϊκά και 2.875 € για τις αγροτικές εγκαταστάσεις.

Δείτε την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»