Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων: Πως τοποθετείται η αγορά στις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη

Δημοσίευση: 19/09/2023
υποχρεωτική ασφάλιση, ακίνητα, φυσικές καταστροφές

«Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές…Είναι καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θέτοντας στο προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό και διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που συχνά παραβλέπονταν.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι ο κλάδος της ασφάλισης καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς είδαν με θετική ματιά τις πρόσφατες εξαγγελίες χωρίς ωστόσο να τις δέχονται εξ ολοκλήρου. Συγκεκριμένα πολλά ήταν τα σχόλια και οι πιθανές παραλήψεις τις οποίες επισήμαναν φορείς όπως η ΠΟΜΙΔΑ. Από την πλευρά του ασφαλιστικού κλάδου έχει αρχίσει εδώ και καιρό να γίνεται αναφορά στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό την επικοινωνία προς ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της ΕΑΕΕ, οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν ολοκληρωτικά μία επερχόμενη κλιματική καταστροφή καθώς διαθέτουν υψηλό δείκτη φερεγγυότητας, μάλιστα από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Η κρατική αρωγή μπορεί να καλύψει ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο ποσοστό των ανασφάλιστων ζημιών και όχι ολόκληρο το ποσό της ζημιάς όπως πιστεύουν ορισμένοι. Τα ποσά που διατίθενται από το αποθεματικό του κράτους είναι ιδιαιτέρως περιορισμένα κάθε χρόνο ενώ για το 2024, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το αποθεματικό θα διπλασιαστεί από τα 300 εκατ. ευρώ στα 600 εκατ. ευρώ. Ενώ πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και αυτό το ποσό δεν μπορεί να “σηκώσει” μία επόμενη ολοσχερής καταστροφή.

Αυτή την στιγμή πολλά νοικοκυριά και ιδιοκτήτες ακινήτων αρνούνται να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών είτε καθώς πέφτουν στην συνήθη παγίδα ότι “σε μένα θα βρει να συμβεί”.

Όπως είναι κατανοητό πρόκειται για μία άκρως εσφαλμένη άποψη, ιδίως με την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται ραγδαία. Επομένως πολλοί Έλληνες πολίτες τίθενται ακόμα εκτός των πρόσφατων γεγονότων, ένα πρόβλημα που υπάρχει διαχρονικά.

Πρέπει να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Σίγουρα η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους έναντι κλιματικών καταστροφών είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεδομένου της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας και των πολιτών, δεν αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ισχυρό κίνητρο.

 Στο πλαίσιο της στήριξης του Έλληνα ασφαλισμένου, αρκετά σωματεία και ιδιωτικοί θεσμοί μιλούν για μέτρα στήριξης και πρακτικές που θα ωθήσουν τους πολίτες να ασφαλιστούν. Συγκεκριμένα η ΠΟΑΔ υπήρξε ένα από τα πιο εμπλεκόμενα σωματεία όσον αφορά αυτό το ζήτημα, κάνοντας λόγο προσφάτως για μετριασμό των ασφαλίστρων υγείας καθώς “κάθε νέα αύξηση στα ασφάλιστρα υγείας και λοιπών κλάδων θα επιφέρει κραδασμούς και αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά”

Από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων αναφερόμενη στις εξαγγελίες περί υποχρεωτικής ασφάλισης, η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι το μέτρο (προς διάλογο ακόμα) δεν μπορεί να υποστηριχθεί εάν δεν δοθούν σοβαρά φορολογικά κίνητρα στους πολίτες.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα ένα ποσοστό της τάξης του 15%-20% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο, ποσοστό φανερά μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου –  70%-80%.

Ακόμα η ΠΟΜΙΔΑ θέτει την πρόταση να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων, πέραν της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

Πάντως εδώ και αρκετό καιρό η ασφαλιστική αγορά βροντόφωνα μιλά για φορολογικά κίνητρα όπως επίσης και για συμπράξεις δημοσίου με ασφαλιστικές εταιρείες ώστε οι Έλληνες πολίτες να διαθέτουν την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη και να μην βιώσουν (τουλάχιστον) παρόμοιες οικονομικές απώλειες με αυτές που καταγράφθηκαν στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται πως η αναλυτική καταγραφή των ζημιών και το πλήθος των αποζημιώσεων ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εκεί θα δούμε πραγματικά και πόσο μεγάλο είναι το ασφαλιστικό κενό στη χώρα μας και οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Κλήμης Δημαρχιάδης (ΠΑΝΟΡΜΟΣ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν περίπου το 96% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Γράφει ο Κλήμης Δημαρχιάδης, Πρόεδρος Συνεργατικού Σχήματος Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ΠΑΝΟΡΜΟΣ, Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου «Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»