Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Υπόθεση τηλεϊατρικής απάτης: Η ενδελεχής έρευνα του ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση: 12/06/2023
ΕΟΠΥΥ, παράνομη ιστοσελίδα τηλεϊατρικής

Μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) διερευνά τη νομιμότητα λειτουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών τηλεϊατρικής όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η διαδικτυακή γνωμάτευση αναρρωτικής άδειας χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη του ασφαλισμένου και χωρίς καν προηγούμενη γνωριμία γιατρού – ασθενούς.

Η πρόσφατη αυτή υπόθεση έχει φέρει την αναστάτωση των Ιατρικών Συλλόγων οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει πως θα κινηθούν νομικά ενάντια στην παράνομη ιστοσελίδα διανομής ιατρικών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τους τοπικούς συλλόγους, πρόκειται να φέρουν στην δικαιοσύνη τα πρόσωπα πίσω από αυτή την απάτη μέσω της ενδελεχούς διερεύνησης της υπόθεσης και της επιβολής των κατάλληλων κυρώσεων.

Τα επόμενα βήματα

Εφόσον λοιπόν διαπιστωθεί πως πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση συστηματικής παρέμβασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας, θα ζητηθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης μέσω του προκαθορισμένου ελέγχου σε συνεργαζόμενους Ιατρούς, Διαγνωστικά Εργαστήρια και Κέντρα, Κλινικές και άλλες υγειονομικές δομές που συνεργαζόταν.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προτρέπει τους ασφαλισμένους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε θέματα Υγείας και να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς,  όπως οι Προσωπικοί Ιατροί (https://prosopikos.gov.gr/), Ιατροί Ειδικοτήτων (https://www.eopyy.gov.gr/suppliers/-1/-1/ALL/ALL), πιστοποιημένα τακτικά και εξωτερικά ιατρεία δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας που διασφαλίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του ιατρικού λειτουργήματος.

Αναμένεται και η παρέμβαση των αρμοδίων ασφαλιστικών φορέων σχετικά με τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, προκειμένου να επιβληθούν και από εκείνη την πλευρά οι αρμόζουσες διοικητικές και άλλες κυρώσεις.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) θα προβεί άμεσα σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Ταυτόχρονα θα ελέγξει όλους εκείνους τους γιατρούς που παραβαίνουν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και συμμετέχουν σε παράνομες πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμία πιστοποίηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Παρόμοια πορεία θα ακολουθήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος διευκρινίζει πως δεν έχει δώσει με κανέναν τρόπο πιστοποίηση στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ο ΙΣΑ πρόκειται να διερευνήσει το ζήτημα προβαίνοντας στις κατάλληλες νομικές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης: Τηλεϊατρική απάτη: Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου 

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την τηλεϊατρική απάτη;

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»