Η ιστοσελίδα – απάτη με την ονομασία “tilegiatros.gr” έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η ιστοσελίδα αυτή προσφέρει υπηρεσίες συνταγογράφησης φαρμάκων, εξετάσεων και αναρρωτικών άδειων έναντι συγκεκριμένων χαμηλών τιμών. Μάλιστα, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι διαθέτει πιστοποίηση από τους παραπάνω Συλλόγους, πράγμα που οι ίδιοι οι Σύλλογοι διαψεύδουν κατηγορηματικά και έχουν προβεί σε νομικές ενέργειες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η ιστοσελίδα “tilegiatros.gr” έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακάλυψή της από γιατρούς, οι οποίοι έχουν ζητήσει επέμβαση από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχει πιστοποίηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει αντιδράσει άμεσα στο θέμα με μια ανακοίνωση προειδοποιώντας το κοινό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ιδιωτικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι τα ιδιωτικά ιατρεία, πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Συνεπώς, η παροχή ιατρικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και χωρίς την φυσική παρουσία του ιατρού θεωρείται παράνομη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν πιστοποιήσει την εν λόγω ιστοσελίδα και έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δείχνει μηδενική ανοχήή στην παράνομη χρήση του λογότυπου του Συλλόγου και θα λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Παρόμοιες δράσεις έχουν αναληφθεί και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Η διαδικασία που προσφέρει η ιστοσελίδα “tilegiatros.gr” για την απόκτηση συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων διεξάγεται χωρίς την απαραίτητη επικοινωνία ή εξέταση από ιατρό. Ο χρήστης συμπληρώνει τα στοιχεία της ασθένειάς του, την ονομασία του φαρμάκου που επιθυμεί και τη διάρκεια ισχύος της συνταγής. Ακολουθούν ερωτήσεις για ιατρικές πληροφορίες, αλλεργίες σε φάρμακα ή χρήση άλλων φαρμάκων, αλλά αυτά τα πεδία είναι προαιρετικά. Απαιτούνται υποχρεωτικά το ΑΜΚΑ, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το κινητό τηλέφωνο. Στο τέλος, ο χρήστης καλείται να εισαγάγει τα στοιχεία της κάρτας του για την πληρωμή του ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα δεν έχει καμία σχέση με τον τομέα της υγείας.
Παρόλα’ αυτά φαίνεται ότι η δράση των Συλλόγων υπήρξε καθοριστική μέσα σε μόνο λίγες μέρες, καθώς η εν λόγω ιστοσελίδα δεν υφίσταται πλέον.