Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Elias: Άνω των 17 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από ζημιές σε περιουσία και αυτοκίνητα για την δεύτερη ισχυρότερη κακοκαιρία στη χώρα μας

Δημοσίευση: 23/01/2024
Elias, ασφαλισμένες ζημιές, αποζημιώσεις
Πηγή φωτογραφίας: parapolitika.gr

Αλλεπάλληλες οι φυσικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας το 2023 με τις δύο πιο σφοδρές καταιγίδες -Daniel & Elias- να κοστίζουν σε ασφαλισμένες ζημιές άνω των 380 εκατ. €. 

Το φαινόμενο των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζει μία αυξανόμενη τάση, γεγονός που θα επηρεάζει τους πληθυσμούς παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά ασφαλιστές και αντασφαλιστές αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τα ασφάλιστρα καθώς και το πως αξιολογούν τον κίνδυνο με αρκετούς να μένουν “εκτός ασφάλισης” καθώς τα επίπεδα ρίσκου είναι αρκετά υψηλά.

Διαβάστε εδώ: Όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν σπίτια σε παράκτιες περιοχές

Σε εγχώριο επίπεδο, η κακοκαιρία Daniel σημείωσε 7.426 ασφαλισμένες ζημιές με τις αποζημιώσεις να φτάνουν τα 372 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την δεύτερη μεγαλύτερη καταιγίδα -Elias- που έπληξε την Ελλάδα μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα, οι ασφαλισμένες ζημιές που δηλώθηκαν σε ασφαλιστικές εταιρείες ήταν 1.277 με συνολικό ύψος αποζημιώσεων 17,3 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία για την Elias προέρχονται από έρευνα της ΕΑΕΕ σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση κυρίως σε Θεσσαλία και Εύβοια) την περίοδο 25 – 28 Σεπτεμβρίου 2023.
Συγκεκριμένα από τις 1.277 ζημιές που δηλώθηκαν, οι 895 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €16,5 εκατ.), 380 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €0,7 εκατ.) και 2 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση €7,5 χιλ.).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, Ερρίκος Μοάτσος δήλωσε σχετικά :

«Ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα το 2023 ήταν αρκετά βαρύς. Είχαμε 3 περιστατικά βροχοπτώσεων – πλημμυρών και 2 δασικών πυρκαγιών ιδιαίτερης έντασης, με 9.242 συνολικά ζημιές να δηλώνονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρόβλεψη αποζημιώσεων για αυτές προσεγγίζει συνολικά τα €440 εκατ. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα καταστροφικά περιστατικά οφειλόμενα στην κλιματική κρίση είναι πλέον πολλά, συχνά και εντονότερα».

Η έρευνα της ΕΑΕΕ είναι διαθέσιμη εδώ και το αντίστοιχο infographic εδώ.

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που ορίζει η κλιματική αλλαγή, πολίτες και επιχειρήσεις καλούνται να αναθεωρήσουν για την ασφαλιστική τους κάλυψη, ιδίως σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Στην χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, επαρκώς ή όχι, ενώ οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων προέβησαν στην σύναψη ασφαλιστηρίου λόγω ενυπόθηκου ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»