Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν σπίτια σε παράκτιες περιοχές

Δημοσίευση: 25/10/2023
ασφαλιστικές εταιρείες, φυσικές καταστροφές, ασφάλιση

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες εξέρχονται από την ασφαλιστική αγορά πολιτειών που είναι επιρρεπείς σε φυσικές καταστροφές, καθώς ο κίνδυνος κάλυψης για τις ίδιες συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς της DBRS Morningstar προβλέπεται αυξημένη εξάρτηση των πολιτών στα κρατικά προγράμματα ασφάλισης, με τον κίνδυνο ωστόσο αυτά τα προγράμματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών. 

Σύμφωνα με νέα σχόλια από την εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικού ρίσκου, αυτές οι αποχωρήσεις μπορεί “να προκαλέσουν σταδιακή μείωση της αξίας των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές, εάν εναλλακτικές πηγές ασφάλισης, όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν.”

Αυτό το σενάριο, που αναφέρεται συχνά ως “climate bubble” στην αγορά των ακινήτων, προκαλεί ανησυχίες ότι τα ακίνητα που βρίσκονται σε κοινότητες με υψηλό κίνδυνο μπορεί να υποβαθμιστεί η αξία τους, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την κάλυψη του κενού της ασφάλισης που αφήνουν πίσω οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν προβλέπουν άμεσες επιπτώσεις αξιολόγησης λόγω της αποχώρησης των ασφαλιστικών εταιριών από τις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι μεμονωμένα ακίνητα και συναλλαγές θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν οι τιμές των ακινήτων μειωθούν λόγω των αυξημένων ασφαλίστρων για τη συγκεκριμένη κάλυψη ή απ’ την άλλη πλευρά λόγω μη διαθεσιμότητάς της.

Στοιχεία από τη Morningstar και το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι πολιτείες που πλήττονται συχνά από τυφώνες γνώρισαν σημαντική αύξηση του πληθυσμού παρακτιακά από το 1970 έως το 2020. Η Φλόριντα γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με αύξηση 217%, και αποτελεί την πολιτεία όπου οι περισσότεροι τυφώνες καταλήγουν.

Παράλληλα, η Morningstar αναφέρει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες εκτίθενται όλο και περισσότερο σε μεγαλύτερες και πιο συχνές απώλειες λόγω καιρικών συνθηκών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Αυτές οι απώλειες επιδεινώνονται από την αύξηση της αξίας των ακινήτων και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ακινήτων υψηλής αξίας σε περιοχές εκτεθειμένες σε κίνδυνο.

Πολλές μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των Farmers, State Farm και Allstate, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την έκδοση συμβολαίων ακόμα και τις ανανεώσεις στη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες. Αυτή η απόφαση πηγάζει από τις προσπάθειες της ασφαλιστικής βιομηχανίας να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, του  πληθωρισμού, της αύξησης των κοστών αντικατάστασης και άλλων εξόδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναφέρεται ότι οι Ατλαντικοί τυφώνες είναι πλέον πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να εξελιχθούν ραγδαία από μικρότερους σε μεγαλύτερους. Εν τω μεταξύ, μία νέα έκθεση του Κογκρέσου αναφέρει ότι οι “κλιματικές καταιγίδες” κοστίζουν στην χώρα από 394 δισεκατομμύρια έως 893 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε οικονομικές ζημιές και δαπάνες.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»