Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Η ανταπόκριση της ασφαλιστικής αγοράς υπήρξε άμεση – Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις

ΕΑΕΕ, κακοκαιρία Daniel

Ενώ τα φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel που εξάντλησαν την Θεσσαλία και τους πολίτες της φαίνεται να υποχωρούν, με αργό παρ’όλα αυτά βηματισμό, η καταγραφή ζημιών εξελίσσεται ραγδαίως προς ανακούφιση των πληγέντων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ οι διαδικασίες καταγραφής και διαχείρισης αιτημάτων προχωρούν γοργά, με τις πρώτες αποζημιώσεις ήδη να έχουν κατατεθεί σε κάποιους δικαιούχους. Αλλεπάλληλα έρχονται τα χτυπήματα στην χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής με ένα τεράστιο μέρος των πολιτών της χώρας μας να είναι ανασφάλιστο όσον αφορά τις βασικές καλύψεις και να εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από μικρά ποσά που δίνονται από την κρατική αρωγή.

Από την πρώτη στιγμή, όπως σε κάθε καταστροφικό συμβάν, οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕAΕΕ) έθεσαν σε προτεραιότητα την ανακούφιση των πληγέντων και ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου, η ΕΑEΕ ανταποκρίνεται με συνέπεια στις δεσμεύσεις της απέναντι στους ασφαλισμένους διαθέτοντας  φερεγγυότητα και ισχυρή κεφαλαιοποίηση. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία με  δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη (184,6% σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ).

Ο Πρόεδρος της ΕAΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε σχετικά: «Ως ασφαλιστική αγορά βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους ασφαλισμένους μας εκπληρώνοντας την αποστολή μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο επιβάλλουν συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η ασφαλιστική αγορά είναι στη διάθεση της Πολιτείας με τεχνογνωσία και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη και το σχεδιασμό για τη διαχείριση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, οι οποίες απειλούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τη χώρα μας».

Η ΕΑΕE προχωρά, όπως σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής, σε αναλυτική καταγραφή που περιλαμβάνει το πλήθος των ζημιών, προβλεπόμενα ποσά αποζημιώσεων και τα ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και ανά γεωγραφική κατανομή. Τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιευθούν  με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

H σκέψη όλων μας στην ασφαλιστική αγορά είναι στα θύματα, στις οικογένειές τους και στους πληγέντες όλων των περιοχών της Ελλάδας που έχουν χτυπηθεί  από τις πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel αλλά και οι πυρκαγιές που προηγήθηκαν.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα