Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Κ. Μητσοτάκης για Φυσικές Καταστροφές: Οι παρεμβάσεις για την ιδιωτική ασφάλιση

Δημοσίευση: 18/09/2023
Κυριάκος Μητσοτάκης, 87η ΔΕΘ

Επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του  κ. Πατέλη περί υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ στα πλαίσια της εξαγγελίας του για τα νέα μέτρα.

«Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές», προειδοποιεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία σειρά παρεμβάσεων με στόχο την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών όπως επίσης και την προστασία και την στήριξη των πληγέντων της Θεσσαλίας.

Ιδιωτική ασφάλιση

Ως πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε μία σειρά από επικείμενα μέτρα με στόχο της θωράκιση του κράτους έναντι καταστροφών που προέρχονται απ’ την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης τέτοιου είδους για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ενώ στη σειρά θα προστεθεί και η υποχρεωτική ασφάλιση για κάθε είδους κατοικία.

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική», τόνισε ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ. Συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχει ευθύνη να ασφαλίζει ο ιδιώτης αυτό που μπορεί να καταστραφεί».

Ταυτόχρονα, προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

«Είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστρoφές», επισήμανε ενώ συνεχίζοντας ανέφερε πως «ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι».

Έως ωστόσο να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για όλες τις κατοικίες σε όλη την επικράτεια, ισχύει η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, υπό την ενέργεια παροχής κινήτρων υπέρ της ασφάλισης.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητα τους θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε σχετικά.

Αποθεματικό για φυσικές καταστροφές

Από το 2024, όπως ανέφερε και ο κ. Πατέλης συνοπτικά, αυξάνεται το Αποθεματικό του κράτους για φυσικές καταστροφές από τα 300 εκατ. στα 600 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το πρόσθετο ποσό θα προκύψει από την αύξηση των τελών ημερήσιας διαμονής σε ξενοδοχεία και ξενοδοχειακές μονάδες, από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Διαβάστε επίσης: Αλ. Πατέλης: Ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση για υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ, στο βίντεο που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Κλήμης Δημαρχιάδης (ΠΑΝΟΡΜΟΣ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν περίπου το 96% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Γράφει ο Κλήμης Δημαρχιάδης, Πρόεδρος Συνεργατικού Σχήματος Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ΠΑΝΟΡΜΟΣ, Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου «Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»