Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Υβριδική εργασία: Ένα μοντέλο εργασίας με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης

Δημοσίευση: 13/06/2023
υβριδική εργασία

Η πανδημία του Covid-19 τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα αλλά και η είσοδος πολλών νέων με διαφορετικές προσδοκίες και ιδέες στην αγορά εργασίας, έχουν φέρει τους Έλληνες ένα βήμα πιο κοντά στην υβριδική εργασία. Αυτή η μορφή εργασίας έχει το χαρακτηριστικό να μην λειτουργεί τόσο δεσμευτικά στον εργαζόμενο με αποτέλεσμα 8 στους 10 εργαζομένους να αναφέρουν ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας. 

Σχετικά με την ανάπτυξη υβριδικών μοντέλων στην αγορά εργασίας μίλησε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Partnership Sales Manager Ελλάδας & Κύπρου, International Workplace Group (IWG) στα πλαίσια της συμμετοχής του στο 3ο συνέδριο της Premium Real Estate Expo. 

Πρόσφατα δεδομένα και η νέα πραγματικότητα

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Κουδουνάς, ανέδειξε κάποιες τάσεις σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IWG, όπου το 81% των εργαζομένων αναφέρουν ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμούν την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να επιθυμούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο μοντέλο και να πηγαίνουν στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Από την πλευρά των επιχειρήσεων το 89% αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

600% ανάπτυξη στην αγορά ευέλικτων χώρων εργασίας έως το 2030

Σύμφωνα με άλλη έρευνα της JLL που παρέθεσε ο κ. Κουδουνάς το 30% των γραφειακών χώρων παγκοσμίως θα λειτουργούν ως «ευέλικτοι» έως το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του 5%, μετατρέποντας την υβριδική εργασία σε ένα νέο τρόπο εργασίας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό. Με το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουδουνάς “Η υβριδική εργασία αποτελεί ένα καλύτερο μοντέλο εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτής την νέας γενιάς εργαζομένων για να καταφέρουν να διατηρήσουν το ταλέντο στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την εικόνα της επιχείρησής τους ως καλού εργοδότη”.

Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι

Μιλώντας για την νέα γενιά εργαζομένων, ο κ. Κουδουνάς τόνισε πως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή, ο μειωμένος χρόνος μετακινήσεων και η ευθυγράμμιση αξιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα “4 στους 5 εργαζόμενους” όπως σημείωσε “θα αφιέρωναν πλέον στις μετακινήσεις τους μόνο 30 λεπτά ή και λιγότερο, με το 77% των εργαζομένων να τονίζουν ότι το να βρίσκεται ο χώρος εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα τους δουλειά.”

Γύρω από τη νέα αυτή γενιά εργαζομένων και τις ανάγκες τους βασίζεται και το πρότυπο της “Πόλης των 15 λεπτών” όπου πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να υιοθετήσουν και σύμφωνα με έρευνα της IWG και της Arup στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώνεται ότι η υβριδική εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα να δαπανηθούν επιπλέον 327 εκατ. λίρες σε τοπικές κοινότητες μέχρι το 2030.

Η οπτική των Οικονομικών Διευθυντών

Κλείνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προβληματισμούς των οικονομικών διευθυντών παγκοσμίως, οι οποίοι προβλέπουν μια περίοδο ύφεσης στο μέλλον με το 97% να περιορίζουν ήδη τα έξοδα κατά περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση, καθώς ενισχύεται ο φόβος επιδείνωσης της οικονομίας. Λύση σε αυτό όπως είπε ο κ. Κουδουνάς διαφαίνεται η έμφαση στην υβριδική εργασία η οποία ενισχύει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της κάθε επιχείρησης και υποστηρίζει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των υπαλλήλων, καθώς το 80% των οικονομικών διευθυντών να πιστεύουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα έξοδά τους και το 82% ότι η υβριδική εργασία συνιστά ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο από οικονομική άποψη.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»