Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Τάσεις και Προκλήσεις στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά

Δημοσίευση: 12/01/2024
τάσεις και προκλήσεις, ασφαλιστική αγορά, 2022

Παρά τις προκλήσεις που συσχετιζόταν με την διεθνή οικονομία, τις αυξήσεις των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση και με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, το 2022 οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο κατέγραψαν συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 1,07 τρισ. €. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παραμένει κάτω του ετήσιου μ.ο. (3,8%) της περιόδου 2000-2019. 

Στην ευρωζώνη ο ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. το 2022 επιβραδύνθηκε σε 3,5% από 5,4% που είχε καταγραφθεί το 2021. Το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να μειωθεί δραματικά για την ευρωζώνη το 2023 (επιβράδυνση στο 1% σύμφωνα με μακροοικονομικές προβολές της ΕΚΤ), αλλά και παγκοσμίως (3,0% το 2023).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής της συνολικής παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων επί του Α.Ε.Π. εκτιμάται ότι έφτασε στο 2,41% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των επενδύσεων παρουσίασε κάμψη σε σχέση με το 2021 φθάνοντας το 7,73%. Ο δείκτης συνεχίζει να απέχει αρκετά από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των Ευρωπαίων γειτόνων με υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, αναφέρει στην έκθεσή της η ΕΑΕΕ.

Οι Προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης για το 2022

Το μακροοικονομικό περιβάλλον και το περιβάλλον της αγοράς εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τους ασφαλιστές. Οι τιμές των μετοχών τους αντέστρεψαν τα προηγούμενα κέρδη τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αναταραχών αλλά επίσης ο κίνδυνος μιας απότομης διόρθωσης παραμένει υπαρκτός.

Η αυξημένη τάση των ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών συνεχίστηκε και το 2022 όπως επίσης θα συνεχιστεί και στα στοιχεία του 2023. Μετά τις καλοκαιρινές πλημμύρες ρεκόρ του 2021 στην Ευρώπη, το επόμενο έτος χαρακτηρίστηκε από ακραία ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σοβαρές χειμερινές καταιγίδες.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση έχει γίνει μια σημαντική πρόκληση για τον ασφαλιστικό κλάδο. Παρά τα πλεονεκτήματά της δημιουργεί επίσης δυνητικούς κινδύνους για τους ασφαλιστές, ιδίως με την μορφή κυβερνοεπιθέσεων. Ενώ η ασφαλιστική κάλυψη κυβερνοασφάλειας βοηθά άλλες επιχειρήσεις να διαχειριστούν τους ψηφιακούς κινδύνους, δημιουργεί στους ασφαλιστές προκλήσεις για την ανάληψή τους.

Διαβάστε επίσης: Lloyd’s: Έως και 3,5 δισ. δολάρια παγκοσμίως θα μπορούσε να κοστίσει μια κυβερνοεπίθεση στο χρηματοοικονομικό σύστημα

Κλιματικοί Κίνδυνοι και Βιώσιμη Οικονομία

Σε αντίθεση με τις καλοκαιρινές πλημμύρες του 2021, το καλοκαίρι του 2022 χαρακτηρίστηκε από υπερβολική ζέστη και αργότερα σφοδρές καταιγίδες τον χειμώνα. Ως επί το πλείστον η ακραία ζέστη οδήγησε σε ξηρασία καθιστώντας προσωρινά μη πλωτές τις κύριες ευρωπαϊκές υδάτινες οδούς και οδηγώντας σε διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ολοένα και εντείνονται παγκοσμίως με αποτέλεσμα να εκθέτουν τους κύριους ασφαλιστές σε μεγαλύτερους κινδύνους κάλυψης. Οι ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω μακροοικονομικών παραγόντων, όπως η αστικοποίηση και η αύξηση του πληθυσμού, συχνά σε ευάλωτες περιοχές, καθώς και η οικονομική ανάπτυξη και η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού.

Συνολικά η αυξημένη επικινδυνότητα από φυσικούς κινδύνους και οι υψηλότερες αξίες των περιουσιακών στοιχείων στις εκτεθειμένες περιοχές υποδηλώνουν πως οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσουν πρόκληση για τον ασφαλιστικό κλάδο στο μέλλον.  Επομένως, τα μέτρα μετριασμού της έκθεσης στον κίνδυνο και προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα θα διαδραματίσουν μείζονα ρόλο στη μείωση του αναλαμβανόμενου κινδύνου στο μέλλον.

Δείτε ακόμα: Τα μεγέθη της Ασφαλιστικής Αγοράς στην Ελλάδα για το 2022

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το, νοσηλεία, δημόσιο νοσοκομείο

Δείτε ξανά το “Ανάλυσέ το!” (video): Περιστατικό σε Δημόσιο Νοσοκομείο – Τι πληρώνει ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ;

Δείτε ξανά το επεισόδιο της Δευτέρας της εκπομπής «Ανάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers! Στην εκπομπή

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»