Κυριακή, 2 Απριλίου 2023

Τα 4 είδη των ασφαλίσεων ζωής! Ποιο καλύπτει τις ανάγκες σας;

Τα 4 είδη των ασφαλίσεων ζωής! Ποιο καλύπτει τις ανάγκες σας;

Θα ήταν σίγουρα κοινότυπο να πούμε ότι το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η ίδια του η ζωή. Κοινότυπο επίσης είναι να αναφέρουμε ότι η οικογένεια του καθενός, τα παιδιά του, είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή και είναι φυσιολογικό κάθε οικογενειάρχης να αγωνιά καθημερινά για το μέλλον των παιδιών του. Πόσο εξασφαλισμένο όμως είναι αυτό το μέλλον εάν συμβεί κάτι στον ίδιο και δεν μπορεί να παρέχει εισόδημα στην οικογένεια του;

Δυστυχώς, στην Ελλάδα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν το βλέπει έτσι. Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα στατιστικά της Ευρώπης όσο αφορά την Ασφάλιση Ζωής, θα δούμε πως στη χώρα μας οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει την αξία της ασφάλισης ζωής.

Σύμφωνα με έρευνες ένας από τους κύριους παράγοντες που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ανασφαλής σε ασφαλιστικά θέματα και τους αποθαρρύνει από την σύναψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι η ανεπαρκής ενημέρωση.

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τα 4 διαφορετικά είδη που συναντάμε στις ασφαλίσεις ζωής, θα δούμε τι καλύπτει το κάθε είδος και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους. Σε επόμενα μας άρθρα θα αναλύσουμε ακόμη περισσότερο κάποια από αυτά.

Πρόσκαιρη ή Απλή Ασφάλιση Ζωής

Η πρόσκαιρη ασφάλιση ζωής προσφέρει προστασία στον ασφαλισμένο για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  Σε αυτό το είδος, σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου από ασθένεια ή ατύχημα κατά την διάρκεια του συμβολαίου, η ασφαλιστική του εταιρεία θα αποζημιώσει τους δικαιούχους το ασφαλισμένο ποσό. Στην απλή ασφάλιση ζωής το ποσό κάλυψης είναι εγγυημένο και παραμένει αμετάβλητο καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Εάν μέχρι την λήξη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δεν έχει επέλθει ο θάνατος, ο ασφαλισμένος δεν εισπράττει κανένα ποσό πίσω.

Αυτό το είδος ασφάλισης το συναντάμε συνήθως ως προαπαιτούμενο για την σύναψη δανείου με τα τραπεζικά ιδρύματα και αποτελεί μία απλή λύση για όσους θέλουν απλά να έχουν εξασφαλισμένη την οικογένεια τους σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι.

Μικτή Ασφάλιση Ζωής

Η μικτή ασφάλιση ζωής προσφέρει επίσης προστασία για μία συγκεκριμένη ασφαλιστική περίοδο όμως παρέχει τον παράγοντα της αποταμίευσης και επεκτείνεται στην πληρωμή του ασφαλισμένου ποσού σε περίπτωση επιβίωσης του ασφαλισμένου στη λήξη του συμβολαίου.

Σε αυτό το είδος ασφάλισης, το ύψος του ασφαλισμένου ποσού στη λήξη του συμβολαίου είναι εγγυημένο ανεξάρτητα εάν τα επιτόκια καταθέσεων ή οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν. Επίσης, ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα εξαγοράς, μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή διακοπής του συμβολαίου και είσπραξης του ποσού που προνοεί το συμβόλαιο του.

Ισόβια Ασφάλιση Ζωής

Η Ισόβια Ασφάλιση Ζωής, όπως και η μικτή ασφάλιση έχει τον παράγοντα της αποταμίευσης με την διαφορά ότι είναι ένα συμβόλαιο που δεν έχει λήξη και παρέχει κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ασφαλισμένου.

Και σε αυτό το είδος τα συμβόλαια έχουν αξίες εξαγοράς, οι οποίες όμως είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις μικτές ασφαλίσεις. Ακόμη μία διαφορά με τις μικτές ασφαλίσεις ζωής είναι η διάρκεια πληρωμής των ασφαλίστρων όπου σε αυτό το είδος μπορούν να πληρώνονται ισόβια ή μέχρι μία συγκεκριμένη ηλικία (π.χ. το 65 έτος ζωής), με την κάλυψη να παραμένει όμως μέχρι και τον θάνατο. Τέλος, τα ασφάλιστρα εδώ είναι συνήθως υψηλότερα σε σχέση με τα άλλα δύο είδη.

Ασφαλιστήρια Συνδεδεμένα με μονάδες (Unit Linked Policies)

Σε αυτό το είδος ασφάλισης ζωής συναντάμε τον παράγοντα των επενδύσεων. Τα συμβόλαια εδώ έχουν την ίδια βάση με τις μικτές ή τις ισόβιες ασφαλίσεις, έχοντας όμως καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα. Δεν δίνουν οποιεσδήποτε εγγυήσεις όπως τα προηγούμενα είδη και η αξία εξαγοράς εξαρτάται από την εκάστοτε απόδοση των επενδύσεων με τις οποίες συνδέονται.

Τι να διαλέξετε

Το σημαντικότερο είναι να πάρετε την απόφαση να κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και περισσότερο στην οικογένεια σας. Η ασφάλιση ζωής θα σας κάνει να νιώσετε ήσυχοι για το μέλλον των ανθρώπων που έχουν την περισσότερη αξία στην ζωής σας.

Τώρα ως προς το πιο είδος ασφάλισης ζωής πρέπει να επιλέξετε, αυτό είναι συνδεδεμένο με τις δικές σας προσωπικές ανάγκες. Το κατάλληλο άτομο για να αναλύσετε μαζί αυτές τις ανάγκες και να σας συμβουλεύσει είναι ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, εκπαιδευμένος και καταρτισμένος κατάλληλα για να σας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το, Νικολάκος

Μη χάσετε το “Ανάλυσέ το” Δευτέρα στις 18:00 στο insuranceforum web tv! Σύγκρουση Φ.Ι.Χ. με ΤΑΞΙ σε διασταύρωση με φωτεινούς σηματοδότες & STOP στην πορεία του ΤΑΞΙ

Η αγαπημένη συνήθεια των επαγγελματιών τις Δευτέρες, η εκπομπή Ανάλυσέ το, με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers, επιστρέφει δυναμικά