Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Ηλεκτρικό πατίνι: Τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος; – Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση;

Δημοσίευση: 07/09/2023
ηλεκτρικό πατίνι, ασφάλιση

Τα ηλεκτρικά πατίνια όπως επίσης και τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν “κερδίσει” ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, κατακλύζοντας τους δρόμους των πόλεων. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση ατυχήματος; Μπορεί να ασφαλιστεί το ηλεκτρικό πατίνι

Ηλεκτρικά “μικροκίνητα” οχήματα – το μέλλον της μετακίνησης

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα ηλεκτρικά οχήματα τέτοιου είδους είναι τόσο δημοφιλή.

Όλα ξεκίνησαν από μία μόδα μόλις κάποια χρόνια πριν, παρά από έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Ωστόσο η χρήση τους αποδείχθηκε σωτήρια ειδικά για εκείνους που δεν διέθεταν κάποιο όχημα. Γι΄αυτόν τον λόγο και συνήθως τέτοιου είδους οχήματα τα συναντάμε και τα έχουμε ταυτίσει κυρίως με τις πιο νεαρές ηλικίες (16-25).

Μικρά, εύκαμπτα και ευέλικτα έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μετακινούνται, ιδιαιτέρως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παράλληλα, τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν μία “ασφαλή επιλογή” για εκείνους που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χωρίς αυτό να λειτουργεί εις βάρος της δικής τους διευκόλυνσης στις μετακινήσεις.

Στο μέλλον η μικροκινητικότητα θα παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι διευρύνεται το δυναμικό κοινό της και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως επίσης αυξάνεται και η χρήση τους.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στην οδική κυκλοφορία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της απαγόρευσης των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους του Παρισιού, όπως επίσης και η θεσμοθέτηση ενός αυστηρότερου πλαισίου για την χρήση ηλεκτρικών μικροοχημάτων στη Μ. Βρετανία.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση της Ισπανίας όπου από τις αρχές του 2024 για κάθε νέο μοντέλο ηλεκτρικού πατινιού που κυκλοφορεί ο κατασκευαστής θα είναι υπεύθυνος για την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας του. Ακόμα, η άδεια κυκλοφορίας θα πρέπει να συνοδεύεται από υποχρεωτική ασφάλιση.

Τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός σχετικά με την χρήση ηλεκτρικών πατινιών εκτός από το όριο ηλικίας που έχει οριστεί στα 15 έτη για οχήματα τέτοιου τύπου που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χιλιόμετρα/ώρα.

Ιδιαιτέρως στην Ελλάδα όπου οι ειδικά σχεδιασμένοι δρόμοι για ποδήλατα και πατίνια είναι ελλιπείς, οι χρήστες αυτών των οχημάτων αναγκάζονται πολλές φορές να κυκλοφορούν στον δρόμο ή ακόμα και σε πεζοδρόμια. Όπως είναι κατανοητό αρκετές φορές αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στην κίνηση αλλά πολύ περισσότερο στην πρόκληση ατυχημάτων.

Εάν ένας αναβάτης ηλεκτρικού πατινιού προκαλέσει κάποιο ατύχημα, επιβαρύνεται πλήρως το βάρος των ευθυνών του.

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση ηλεκτρικού πατινιού στη χώρα μας;

Η ασφάλιση για ηλεκτρικά πατίνια δεν συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις καθώς η χρήση αυτών των οχημάτων δεν ορίζεται καν από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η συγκεκριμένη κάλυψη ωστόσο παρέχεται από κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες. Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα της ασφάλισης, καθώς σε περίπτωση που είναι υπαίτιοι σε ένα ατύχημα, αν δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι τις ζημιές που προκάλεσαν τόσο στους άλλους όσο και στους ίδιους και το όχημά τους.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης ποδηλάτων και πατινιών παρέχεται από την INTERLIFE Ασφαλιστική, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά ασφάλιστρα. Παρακάτω αναφέρονται δύο προγράμματα ασφάλισης για τους χρήστες (επαγγελματίες ή ιδιώτες) ποδηλάτων και πατινιών:

 • BIKE Simple

Το Πρόγραμμα Ασφάλισης Ποδηλάτου BIKE Simple παρέχεται σε Ποδήλατα, Ηλιακά Ποδήλατα, Ηλεκτρικά/Ηλεκτροκίνητα Ποδήλατα και Ηλεκτροκίνητα Πατίνια

Το πρόγραμμα, παρέχει κάλυψη έναντι Σωματικών Βλαβών ή Υλικών Ζημιών του ίδιου του ασφαλισμένου ή τρίτων καθώς και Νομική Προστασία.
Απευθύνεται σε Ιδιώτες και Επαγγελματίες, αφού με το πρόγραμμα ασφαλίζονται Ποδήλατα και Πατίνια Ιδιωτικής Χρήσης αλλά και Ενοικιαζόμενα.

Καλύψεις:

 • Γενική Αστική Ευθύνη
  Σε περίπτωση που ο Ασφαλισμένος, με δική του υπαιτιότητα, προκαλέσει Θάνατο ή Σωματικές Βλάβες ή Υλικές Ζημίες προς τρίτους κατά τη διάρκεια χρήσης και λειτουργίας/κυκλοφορίας του ποδηλάτου του.
 • Νομική Προστασία
  Καλύπτεται η Νομική Προστασία του Ασφαλισμένου

 

 • Safe BIKE

Με το πρόγραμμα Ασφάλισης Ποδηλάτου Safe BIKE, ασφαλίζονται, ποδήλατα πόλης ή mountain, ηλεκτροκίνητα, μεταχειρισμένα ή µη, για ζημίες που θα προκληθούν σε τρίτους και σε περιπτώσεις κλοπής και ατυχημάτων.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω καλύψεις:

 • Αστική Ευθύνη προς τρίτους
 • Ολική Κλοπή Ποδηλάτου
 • Ίδιες Ζημίες Ποδηλάτου
 • Απώλεια Ζωής Ποδηλάτη από Ατύχημα
 • Μόνιμη Ολική Ανικανότητα από Ατύχημα
 • Έξοδα Θεραπείας για Σωματικές Βλάβες από Ατύχημα
 • Οδοντιατρικά Έξοδα
 • Οπτικά Έξοδα
 • Νοσοκομειακό Επίδομα
 • Άμεση Φροντίδα Ατυχήματος

Για περισσότερες πληροφορίες:  https://www.interlife-programs.gr/bike-insurance/

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»