Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η εξαγορά του 8,97% της Alpha Bank από την Unicredit – Έναρξη προσφοράς για το 20% της Εθνικής Τράπεζας

Δημοσίευση: 13/11/2023
Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Unicredit

Πυκνές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το ΤΧΣ να ανακοινώνει την πώληση του 8,97% της Alpha Bank στην Unicredit έναντι 1,39 ευρώ/ μετοχή. Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το 20% της Εθνικής Τράπεζας. Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών και το εύρος της τιμής ορίστηκε μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε νωρίς το πρωί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΤΧΣ διαθέτει έως 182.943.031 υφιστάμενες, κοινές, ονομαστικές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου, ενώ έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατ’ απόλυτη κρίση το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην προσφορά κατά έως 18.294.303 μετοχές.

Η Τιμή Προσφοράς, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από €5,00 ούτε υψηλότερη από €5,44 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, και η οποία θα είναι ακριβώς ίδια στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά καθώς και η απόφαση για την άσκηση του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Πρoσφοράς (upsize option) και ο ακριβής αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών αναμένεται να καθοριστούν μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Πρoσφορά στις ή γύρω στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Η πώληση των μετοχών της Αlpha Bank στην Unicredit

Η UniCredit αγόρασε το σύνολο των Μετοχών έναντι ποσού €1,39 ανά Μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την λήψη της Πρoσφοράς, και σε μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4% στην τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 10 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Lazard Frères SAS ενήργησε ως Σύμβουλος Διάθεσης και η Rothschild & Co ενήργησε ως Σύμβουλος Στρατηγικής Αποεπένδυσης. Η δικηγορική εταιρεία Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP και η δικηγορική εταιρεία ‘Κυριακίδης Γεωργόπουλος’ ενήργησαν ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του ΤΧΣ.

To ποσοστό που εξαγόρασε η Unicredit έγινε με τίμημα 293,5 εκατ. ευρώ.

Αναδημοσίευση από: liberal.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας ‘RTBF’ της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τους επιζώντες από καρκίνο στις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με δάνεια

Στις 15 Απριλίου 2024  το Υπουργείο Οικονομικών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) παρουσίασαν

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»