Κυριακή, 5 Ιουλίου 2026

Η EIOPA συνεχίζει να ενισχύει την εποπτική συνεργασία για τις διασυνοριακές δραστηριότητες

Δημοσίευση: 30/06/2021
H Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την πιθανή προσφορά Παν-Eυρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (Pan-European Personal Pension Product - PEPP). Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) με ανακοίνωσή της αναγγέλλει την έναρξη της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τον ασφαλιστικό κλάδο. Τις 7 βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εποπτικών εκθέσεων για το Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP) ανακοίνωσε η EIOPA, προκειμένου να διασφαλίσει την ενιαία, ομοιόμορφη και συνεπή εφαρμογή των ρυθμίσεων περί υποβολής εποπτικών εκθέσεων PEPP.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) τροποποίησε την απόφαση για τη συνεργασία των εποπτικών αρχών των κρατών μελών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η νέα απόφαση θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών (NCAs) αναφορικά με τις διασυνοριακές δραστηριότητες μέσω:

  • της εισαγωγής τριών νέων απαιτήσεων κοινοποίησης των NCAs: κοινοποίηση σε περίπτωση πρόθεσης εξουσιοδότησης μιας επιχείρησης με διασυνοριακές δραστηριότητες, σε περίπτωση που μια επιχείρηση που ασκεί διασυνοριακή δραστηριότητα εμφανίζει επιδεινούμενες χρηματοοικονομικές συνθήκες ή άλλους αναδυόμενους κινδύνους που ενδέχεται να έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις και σε περίπτωση σοβαρών και αιτιολογημένων ανησυχιών σχετικά με την προστασία των καταναλωτών·
  • ενός πιο ενεργού ρόλου της EIOPA στην ανταλλαγή πληροφοριών για να επιτρέψει τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων το συντομότερο δυνατό στάδιο, καθώς και για την προώθηση της προληπτικής εποπτείας και έγκαιρων εποπτικών δράσεων και
  • της αποσαφήνιση του ρόλου των NCA και της EIOPA στη διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας πλατφορμών συνεργασίας.

Η νέα απόφαση είναι το κλειδί για την επίτευξη συνεπών εποπτικών πρακτικών για την ενίσχυση της προληπτικής προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αύξηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων στην εσωτερική αγορά και η αυξανόμενη διεθνοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων απαιτούν μια υγιή ανταλλαγή πληροφοριών και δείχνουν ότι απαιτείται ισχυρή, στενή και έγκαιρη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών ασφάλισης.

Η νέα απόφαση θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου 2021 και μετά. Η EIOPA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή της απόφασης και θα χρησιμοποιεί τα εργαλεία εποπτείας σύγκλισης για να εξασφαλίσει μια συνεπή εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιστορικό

Η τροποποιημένη απόφαση αντικαθιστά την απόφαση του συμβουλίου εποπτών σχετικά με τη συνεργασία των εποπτικών αρχών των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EIOPA-BoS-17/013) της 30ής Ιανουαρίου 2017. Λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις που ορίζονται στο την οδηγία Solvency II , τις συστάσεις προς την EIOPA από την αξιολόγηση από ομοτίμους για τη συνεργασία και την εμπειρία της EIOPA στην εφαρμογή της προηγούμενης απόφασης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η οδηγία Φερεγγυότητα II εισήγαγε νέες απαιτήσεις κοινοποιήσεων για τις ΕΑΑ σε περίπτωση ανάληψης δραστηριοτήτων σε διασυνοριακές δραστηριότητες σε άλλο κράτος μέλος (άρθρο 152α) και καθόρισε το κανονιστικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες συνεργασίας (άρθρο 152β) που είχε ήδη θεσπιστεί βάσει της απόφασης για τη συνεργασία.

Δημιουργείται μια πλατφόρμα συνεργασίας όταν η EIOPA και οι αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές αναγνωρίζουν την αξία της ενίσχυσης της εν λόγω συνεργασίας σε περίπτωση σημαντικών διασυνοριακών δραστηριοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή μια υγιής εσωτερική αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πλατφόρμες επιτρέπουν στους οικιακούς επόπτες να κάνουν χρήση εμπειρογνωμοσύνης και γνώσης σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς από τους εποπτικούς φορείς.

Πηγή: www.eiopa.europa.eu

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»