Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Εξαίρεση κάλυψης ζημιών που προκαλούνται από οδηγό χωρίς άδεια οδήγησης

Δημοσίευση: 14/06/2021
Τι συμβαίνει όταν επιτρέπουμε στο παιδί μας που δεν έχει πάρει ακόμα το δίπλωμα οδήγησης, να οδηγεί το αυτοκίνητό μας, αν προκαλέσει από δική του υπαιτιότητα ατύχημα; ERGO Blog: 4+1 πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το αυτοκίνητό μας Τι αλλάζει στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου το 2023

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων (ΣΑΔΧ) ενημερώνει τα μέλη του αλλά και το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της χώρας για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την εξαίρεση κάλυψης ζημιών που προκαλούνται από οδηγό χωρίς άδεια οδήγησης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του (ΑΠ 379/2021), έκρινε πως εξαιρούνται από την ασφάλιση οι ζημιές από οδηγό, ο οποίος στερείται άδειας οδήγησης.

Βάσει της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να αποζημιώσουν ζημιές από οδηγούς που κατά το χρόνο του ατυχήματος:

Α) είτε δεν κατέχουν την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης (δίπλωμα οδήγησης)

Β) είτε έχει λήξει η διάρκεια ισχύος της και δεν ανανεώθηκε έγκαιρα

Ο τυχόν ισχυρισμός του οδηγού που έχει εμπλακεί  σε τροχαίο ατύχημα, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, ότι γνωρίζει να οδηγεί, άρα η έλλειψη διπλώματος δεν επηρεάζει την έκβαση του ατυχήματος, μετά την απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Δεν μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να εξαναγκαστεί η ασφαλιστική εταιρεία να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα.

Εφιστούμε την προσοχή στους συμπολίτες μας για τα εξής:

  • Να οδηγούν πάντα τα οχήματα τους με την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης
  • Οι οδηγοί των οποίων το δίπλωμα οδήγησης χρήζει ανανέωσης, να φροντίζουν αυτό να ανανεώνεται πριν τη λήξη του. Το μεσοδιάστημα μεταξύ της λήξης ισχύος και της ετεροχρονισμένης ανανέωσης της άδειας οδήγησης, δεν καλύπτεται πλέον ασφαλιστικά.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων

Με μεγάλη επιτυχία το  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης πραγματοποίησε στις 4 Απριλίου ενημερωτική συνάντηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σύστημα της Διεθνούς Ασφάλισης

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»