Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ | Οι κ.κ. Ν. Λεβετσοβίτης, Κ. Μερελής & Α. Καλλέργης μας μεταφέρουν την άποψη του ασφαλιστικού κλάδου σχετικά με την πρόσφατη εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη

Δημοσίευση: 19/05/2023
ΕΝΦΙΑ

Σε πρόσφατη εξαγγελία του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως από την νέα θητεία της ΝΔ πρόκειται να εξασφαλιστεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αποφασίσουν να ασφαλίσουν την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών. Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει ο ίδιος, γίνεται «προκειμένου να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να ασφαλίζουν τα σπίτια τους ώστε να υπάρχει και μία ιδιωτική κάλυψη απέναντι στην φυσική καταστροφή με ένα σημαντικό κίνητρο, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας τους».

Στο χθεσινό επεισόδιο της εκπομπής μας “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο”, εκπρόσωποι του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης βρέθηκαν σε ένα κοινό πάνελ ώστε να εκφράσουν την άποψή τους και να συζητήσουν για το περιεχόμενο αυτής της εξαγγελίας.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Νίκος Λεβετσοβίτης, Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας, Πρόεδρος ΓΚΟΛΦ Δήμου Γλυφάδας, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Εμπορίου & Καταναλωτή ΝΔ, Μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών – Επικεφαλής Ανανεωτικής Κίνησης Επαγγελματιών του ΕΕΑ και Ασφαλιστικός Πράκτορας, Κυριάκος Μερελής, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου & Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ε.Ε.Θ. και Ανδρέας Καλλέργης, Ασφαλιστικός Πράκτορας και Ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΕΠΕΝΔΥΣΗ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ», μας μεταφέρουν τις απόψεις του ασφαλιστικού κλάδου όπως επίσης εκφράζουν την γνώμη και τις ανησυχίες τους για την έκπτωση της τάξης του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Ξεκινώντας την συζήτηση, ο κ. Λεβετσοβίτης μας αναφέρει πως «από δηλώσεις συναδέλφων, σωματείων, εκπροσώπων της ιδιωτικής ασφάλισης, όλοι έκριναν αυτή την εξαγγελία θετικά»

Συνεχίζοντας προσθέτει πως σημασία έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε προεκλογική  καμπάνια κόμματος τίθεται ένα θέμα που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς ο κλάδος αυτός ήταν παραμερισμένος. «Το να κρίνουμε το νούμερο (το 10%) αν είναι μικρό ή όχι, πάει σε 2η φάση», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβετσοβίτη, σκοπός είναι να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, να προβληθεί με τον κατάλληλο τρόπο στους καταναλωτές ώστε αυτό να γίνει “εφαλτήριο” για αντίστοιχα μέτρα για κινήσεις που θα παρθούν προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο κ. Μερελής απ’ την πλευρά του τονίζει πως, «προφανώς και χαιρετίζουμε της εξαγγελία της κυβέρνησης», ενώ επίσης προσθέτει «ωστόσο αυτή επιδέχεται μίας κριτικής».

Ο προβληματισμός του βρίσκεται σε 2 μέρη. Καταρχάς γίνεται αναφορά για το ύψος της έκπτωσης όπως επίσης και για το την επιλογή του χρόνου εξαγγελίας, δηλαδή 2 βδομάδες πριν τις εκλογές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «Και στις προεκλογικά το 2019 είδαμε να αναφέρονται (η κυβέρνηση) σε κινήσεις προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά 4 χρόνια τώρα δεν είδαμε καμία μα καμία ενέργεια».

Ωστόσο, όσο σημαντική και να είναι αυτή η κίνηση της ΝΔ, όπως αναφέρει και ο κ. Μερελής υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα στα οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει εφιστήσει την προσοχή της.

«Δεν έχουμε εξαλείψει ακόμα το μεγάλο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα αλλά και οικονομικό, καθώς στερεί οικονομικούς πόρους από τα δημόσια ταμεία», υπογραμμίζει.

Επίσης προσθέτει, «Δεν πάρθηκε καμία απόφαση και δεν έγινε καμία προσπάθεια να μειωθούν οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία που βαραίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τα κάνουν ακόμη φτωχότερα».

Τέλος, ο κ. Καλλέργης τονίζει πως, «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έγινε ένα πρώτο βήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό για τον ασφαλιστικό κλάδο, και ένα βήμα το οποίο σημαίνει ουσιαστικά την αρχή.

«Δεν πρέπει να είμαστε ούτε μηδενιστές ούτε καταστροφολόγοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ενίσχυση της ασφαλιστικής παιδείας, καθώς «από εκεί θα πρέπει να ξεκινάνε όλα», ο κ. Καλλέργης επισημαίνει πως ήδη θα πρέπει να έχει ξεκινήσει από μικρή ηλικία, προκειμένου να κατανοηθεί ο κίνδυνος και να διαπιστωθεί η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης.

Είναι πολύ σημαντικό να δρούμε προληπτικά και όχι εκ των υστέρων. Σύμφωνα μάλιστα με το παράδειγμα που μας δίνει ο κ. Καλλέργης,

«Πολλοί όταν συνέβησαν οι καταστροφές και οι σεισμοί, αναφέρθηκαν στο “γιατί να μην το είχα ασφαλίσει” δεν αναφέρθηκε κανένας στο “γιατί δεν προνοεί το κράτος”».

«Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για φορολογικές απαλλαγές, αλλά όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης», δηλώνει ο κ. Καλλέργης.

Παρακολουθήστε την συζήτηση που έλαβε μέρος στο επεισόδιο της Πέμπτης 18 Μαΐου, από εδώ:

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»