Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Ενεργοποιείται ψηφιακή πλατφόρμα δηλώσεων ασφαλισμένων κατοικιών – Τι θα ισχύσει από τέλος Ιανουαρίου

Δημοσίευση: 03/01/2024
Ακίνητα, ΕΝΦΙΑ

Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών να γίνεται η δήλωση των ασφαλισμένων κατοικιών από τους ιδιοκτήτες που θέλουν να λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ το 2024. Οι ιδιοκτήτες θα επωφεληθούν από το πρόσθετο φορολογικό κίνητρο της έκπτωσης έως και 10% για τις κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ το υπουργείο θα αποκτήσει μία βάση δεδομένων ασφαλισμένων ακινήτων. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μόνο ένα ποσοστό 15,2% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο έναντι κλιματικών κινδύνων, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν επιλέξει να ασφαλιστούν λόγω στεγαστικού δανείου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα και λόγω -εν μέρη- ελλιπώς καταρτισμένου προσωπικού, οι ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων που έχουν λάβει δάνειο, δεν είναι εξ΄ολοκλήρου καλυμμένοι από την ασφάλιση τους.

Διαβάστε εδώ: Ασφαλισμένος επιχειρηματίας της Θεσσαλίας αρνήθηκε αποζημίωση μετά από τις πλημμυρικές καταστροφές.

Το εν λόγω κίνητρο, έχει χαρακτηριστεί από τον ασφαλιστικό -και όχι μόνο- κλάδο, ως μέτρο ελλιπές και μη αντιπροσωπευτικό του προβλήματος. Όπως έχει εκφράσει και η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) είναι σημαντικό να ισχύουν πιο γενναιόδωρα ποσοστά ελαφρύνσεων τα οποία θα τονώσουν την ασφαλιστική αγορά και παραγωγή, ενώ υψηλότερα ποσοστά εκπτώσεων θα ωθήσουν περισσότερους ιδιοκτήτες να ασφαλιστούν και θα μειώσουν το βάρος που πέφτει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Η διάταξη του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει πως η έκπτωση χορηγείται για κατοικίες φυσικών προσώπων που έχουν ασφαλιστεί για φωτιά, σεισμό ή/και φυσικά φαινόμενα. 

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε πως η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες από φυσικά φαινόμενα κατοικίες είναι αναλογική με βάση τον χρόνο ασφάλισης, ενώ η έκπτωση θα δοθεί στους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητο στο 100% την αξίας του. Ως αξία του ακινήτου θεωρείται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Η αξία ανακατασκευής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά που τίθεται σε ισχύ ένα τέτοιο μέτρο, ενώ δικαιούχοι είναι όσοι ασφάλισαν την κατοικία τους το 2023 για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και “συμπληρωματικού” φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 400.000€, ενώ προσαυξάνεται βάση συγκεκριμένων συντελεστών.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αφορά μόνο το ακίνητο και όχι το σύνολο του οικοπέδου.

Προϋποθέσεις

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα δοθεί αναλογικά με το χρονικό διάστημα της ασφαλισμένης ακίνητης περιουσίας, με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τους τρεις μήνες. Συγκεκριμένα το ποσοστό έκπτωσης σε σχέση με το διάστημα ασφάλισης έχει καθιερωθεί ως ακολούθως:

  • 10% έκπτωση σε ακίνητη περιουσία ασφαλισμένη για 12 μήνες
  • 7,5% έκπτωση σε ακίνητη περιουσία ασφαλισμένη για 9 μήνες
  • 5% έκπτωση σε ακίνητη περιουσία ασφαλισμένη για 6 μήνες
  • 2,5% έκπτωση σε ακίνητη περιουσία ασφαλισμένη για 3 μήνες

 

Για μικρότερο διάστημα από τους τρεις μήνες δεν προβλέπεται κάποια μείωση. Η έκπτωση θα ισχύει για κατοικίες φυσικών προσώπων που έχουν ασφαλιστεί σε ασφαλιστική εταιρεία εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που διατηρεί η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για το 100% της επιφάνειάς της, όπως έχει φορολογηθεί και προσδιορίζεται στο περιουσιολόγιο και στο Ε9 του ασφαλισμένου.

Προκειμένου τα παραπάνω να γίνουν κατανοητά, παραθέτουμε ένα παράδειγμα.

Σε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 110.000€ ο ΕΝΦΙΑ είναι στα 233€. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει συνάψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενός έτους, η μέγιστη έκπτωση που δικαιούται είναι στα 23€, ποσό που διαμορφώνεται στα 16,5€ για 6μηνη ισχύ. 

Στο παραπάνω παράδειγμα η πλήρη ασφάλιση του ακινήτου αντιστοιχεί σε σχεδόν 160€ ασφάλιστρα ετησίως. Επομένως το ποσοστό της έκπτωσης μετασχηματίζεται σε 15% της αξίας των ετήσιων ασφαλίστρων. 

Διαβάστε επίσης: Ποιοι θα μείνουν εκτός της έκπτωσης 10% του EΝΦΙΑ;

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα τουλάχιστον, οι ετήσιες ασφαλιστικές καταβολές για την κάλυψη φυσικών καταστροφών είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ωστόσο είναι αρκετοί οι πολίτες οι οποίοι μεταφράζουν την ιδιωτική ασφάλιση ως πρόσθετο φόρο στον οικογενειακό προϋπολογισμό και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης και τους χαμηλούς δείκτες ασφαλιστικής συνείδησης που καταγράφονται στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έως το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, όπου και θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της έκπτωσης στον EΝΦΙΑ. 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»