Ήδη πριν από τις εκλογές του Μαΐου, οι προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσες κατοικίες ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του ασφαλιστικού κλάδου και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα και να διασφαλιστεί η οικονομική του σταθερότητα και προστασία από απρόοπτα. Ωστόσο εκτός αυτού του μέτρου βρίσκονται ορισμένες κατοικίες που δεν πληρούν τα κριτήρια, οι οποίες μάλιστα αντιπροσωπεύουν το 15% των κατοικιών της χώρας.
Καταρχήν εξαιρούνται της τροποποίησης οι κατοικίες που χτίστηκαν πριν το 1960 καθώς τότε δεν υπήρχε ο αντισεισμικός κανονισμός που ισχύει για τις κατοικίες που χτίζονται σήμερα. Εφόσον δεν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές, το ακίνητο δεν μπορεί να ασφαλιστεί για σεισμό.
Η ασφαλιστική κάλυψη έναντι σεισμών είναι μία προαιρετική πρόσθετη κάλυψη, πράγμα που σημαίνει πως ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να την αγοράσει μόνη της. Η κάλυψη αυτή παρέχεται προαιρετικά μαζί με την ασφάλιση έναντι φωτιάς ωστόσο αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε ο δικαιούχος να λάβει την σχετική έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, η διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προβλέπει πως η έκπτωση χορηγείται για κατοικίες φυσικών προσώπων που έχουν ασφαλιστεί για φωτιά, σεισμό ή/και φυσικά φαινόμενα.
Η χώρα μας αποτελεί μία από τις πιο σεισμογενής και έναν από τους σημαντικότερους, απρόβλεπτους (σχεδόν) κινδύνους μαζί με την καταστροφή από φωτιά. Ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως σε περιοχές με άπλετο “πράσινο” συστήνεται ανεπιφύλακτα η συγκεκριμένη κάλυψη, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική. Οι καταστροφές που προέρχονται από φωτιές μπορούν να προκαλέσουν -εκτός των άλλων- και τον οικονομικό όλεθρο.
Η φωτιά ως ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να έχει προκληθεί και ως επί το πλείστον να αποζημιωθεί από ένα εύρος αιτιών, είτε από εξωγενή παράγοντα είτε από εσωτερική δραστηριότητα όπως είναι η δυσλειτουργία μίας ηλεκτρικής μηχανής ή και η χρήση τζακιού.
Στη δεύτερη κατηγορία των κατοικιών που δεν μπορούν να λάβουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, ανήκουν τα αυθαίρετα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αποτελούν εξοχικές κατοικίες. Αυτά τα ακίνητα χτίστηκαν στο παρελθόν χωρίς οικοδομική άδεια και επομένως χωρίς κατασκευαστική πιστοποίηση που απαιτείται για την κάλυψη έναντι σεισμού. Στην προκειμένη περίπτωση, τα ακίνητα αυτά δεν διαθέτουν στατιστικές μελέτες ενώ ακόμα και η μετέπειτα νομιμοποίησή τους δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως το ακίνητο τηρεί τις αντισεισμικές προδιαγραφές.
Εξαίρεση για την δεύτερη κατηγορία αποτελεί η περίπτωση όπου η νομιμοποίηση του αυθαίρετου συνοδεύεται από στατιστική μελέτη του μηχανικού που να βεβαιώνει την τήρηση των αντισεισμικών προδιαγραφών.
Συνοψίζοντας λοιπόν, στις περιπτώσεις όπου το ακίνητο δεν μπορεί, για τον έναν ή άλλον λόγο, να ασφαλιστεί για φωτιά και για σεισμό, η έκπτωση αυτομάτως δεν ισχύει.