Παρόλο που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η μείωση δεν θα είναι επαρκής για να αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει το ζενίθ του, έχουμε ξεκαθαρίσει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για την μείωση του πληθωρισμού σε αποδεκτά επίπεδα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της EKT στη δήλωσή της από την Γερμανία.
Συγκεκριμένα, η δομική πληθωριστική πίεση, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε από το 5,6% του Απριλίου στο 5,3% σε ετήσιο επίπεδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 5,5%.
(Διαβάστε επίσης: Πτωτική τάση παρουσιάζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο του 2023)
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε μεγαλύτερη μείωση, φτάνοντας στο 6,1%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο τον τελευταίο χρόνο, λόγω κυρίως της μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η EKT εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει αργή και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη παραμένουν υψηλοί. Εξαιτίας αυτού, ενδέχεται να είναι αναγκαίο να αυξηθούν τα επιτόκια σε απάντηση σε αυτές τις απειλές, με τους αναλυτές να προβλέπουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση.
Στην τελευταία της συνεδρίαση, η ΕKΤ έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση απαιτεί ακόμη “σημαντική νομισματική πολιτική” για να επιτευχθεί η σταθερότητα. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά την πρόοδο του πληθωρισμού και τις αποφάσεις της EKT σχετικά με τα επιτόκια στους επόμενους μήνες.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία μείωσης του πληθωρισμού, ο Λούις Ντε Γκίντος, Αντιπρόεδρος της EKT σημείωσε πως, «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού».
Παράλληλα, η Μαέβα Κάζιν, αναλυτής του Bloomberg Economics τόνισε πως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της EΚΤ σχετικά με τον πληθωρισμό θα πρέπει να υπάρξει μία δεύτερη αύξηση των επιτοκίων. Συγκεκριμένα ανέφερε, πως «τα υψηλά επίπεδα του δομικού πληθωρισμού θα κρατήσουν την ΕKΤ σε επαγρύπνηση αυτό το καλοκαίρι».
Η επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% βρίσκεται στο επίκεντρο των αυξήσεων στα επιτόκια, ενώ μάλιστα αποτελεί κύριο παράγοντα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.