Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημαντική ανθεκτικότητα στην πίεση του πληθωρισμού. Τον Μάιο του 2023, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕΔΤΚ) για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Παρά τη μικρή αύξηση του 0,6% σε μηνιαία βάση, η επίδοση της Ελλάδας παραμένει ανάμεσα στις χαμηλότερες της Ευρωζώνης.
Οι πιο πρόσφατες αναλύσεις αποδίδουν αυτήν την ανθεκτικότητα κυρίως στη σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας στη χώρα. Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των τιμών ενέργειας μεταξύ των 12 κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τα οποία υπάρχουν στοιχεία.
Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο μειώθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση, από 4,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat. Αντιστοίχως στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 6,1% το Μάιο, από 7% τον Απρίλιο.
Ωστόσο, παρά τη συνολική μείωση του πληθωρισμού, οι τιμές τροφίμων και υπηρεσιών, εξακολουθούν να κινούνται αυξητικά. Εντούτοις, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο συνολικός δείκτης εξαιρουμένων των προϊόντων ενέργειας και ειδών διατροφής, ακολουθεί αυξητική πορεία στην Ελλάδα.
Αναλυτικά, στις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού διεθνώς, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εμφανίζουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης τιμών τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο). Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ακολουθούν με ρυθμό αύξησης 5,8% (έναντι 6,2% τον Απρίλιο), ενώ οι υπηρεσίες εμφανίζουν αύξηση 5,0% (έναντι 5,2% τον Απρίλιο). Αντίθετα, η ενέργεια εμφανίζει πτώση τιμών -1,7% τον Μάιο, σε σύγκριση με την αύξηση 2,4% του Απριλίου.
Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργεια και των τρόφιμα, μειώθηκε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3% από 5,6%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να συνεδριάσει στις 15 Ιουνίου για να λάβει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της, αφού αύξησε σταδιακά το επιτόκιο αναφοράς της από -0,5% πριν από ένα χρόνο στο 3,25% τον Μάιο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
Αν και δεν έδωσε μελλοντικές κατευθύνσεις μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου, η ΕΚΤ τόνισε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, επιβεβαίωσε αυτή τη θέση, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει «αρκετές» ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
Παρά τις προκλήσεις, η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει επιτυχώς την πίεση του πληθωρισμού, με τον ΕΔΤΚ της χώρας να εμφανίζει μια πτωτική τάση τον τελευταίο μήνα. Η Ευρωζώνη στο σύνολό της ακολουθεί παρόμοια τάση, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Μαΐου.