Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024

Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – EIOPA: Οι προκλήσεις των ασφαλιστών σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο

Δημοσίευση: 13/12/2023
EIOPA, Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκλήσεις, ασφαλιστές

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Δεκεμβρίου 2023 , η οποία διερευνά τις προκλήσεις που θέτει το μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό τοπίο για τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. 

Εκτός από την κάλυψη των βασικών εξελίξεων στους τομείς, η Έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές επικεντρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος. Αυτά εμβαθύνουν σε θέματα που κυμαίνονται από τη θέση ρευστότητας των ασφαλιστών και τις αλλαγές στις επενδυτικές τους συμπεριφορές στο νέο μακροοικονομικό περιβάλλον έως τον αντίκτυπο των απαιτήσεων περιθωρίου παραγώγων στη θέση ρευστότητας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Τα γεγονότα των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει ριζικά το οικονομικό περιβάλλον και παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις στους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η αναζωπύρωση των κινδύνων πληθωρισμού και η ανταπόκριση των κεντρικών τραπεζών στην αύξηση των τιμών έχει ανατρέψει αναμφισβήτητα μια τάση πτώσης των επιτοκίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου αυξήθηκαν από -0,18% στις αρχές του 2022 σε 2,84% στις αρχές Οκτωβρίου 2023.

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια υπόσχονται αυξημένο εισόδημα από επενδύσεις για τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία μακροπρόθεσμα, συνεπάγονται επίσης την αντιμετώπιση των ζημιών σε υφιστάμενα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος βραχυπρόθεσμα. Οι ασφαλιστές ζωής, ειδικότερα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν υψηλότερα ποσοστά εξαγοράς και χαμηλότερες νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να επιλέξουν μη ασφαλιστικές επενδύσεις με υψηλότερες αντιληπτές αποδόσεις.

Ο συνδυασμός γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, υψηλότερου κόστους αναχρηματοδότησης και μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει την οικονομία της ΕΕ σε ύφεση τους επόμενους μήνες.

Η Έκθεση Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της EIΟPA εξετάζει προσεκτικά τέσσερα θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κλάδους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς:

  • Κίνδυνοι ρευστότητας για τον ασφαλιστικό τομέα: Οι κίνδυνοι ρευστότητας έχουν μπει μόλις πρόσφατα στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Η κρίση Gilt του 2022 και η αναταραχή γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος υπογράμμισαν τη σημασία της παρακολούθησης της ρευστότητας. Η έρευνα της EIOPA σε ατομικές επιχειρήσεις δείχνει ότι η συνολική θέση ρευστότητάς τους επιδεινώθηκε το 2022 κυρίως λόγω της πτώσης της αξίας των ομολόγων. Ο περιορισμένος αριθμός των ασφαλιστών που προέβλεπαν αρνητικές ταμειακές ροές το 2023 διέθεταν αρκετά ρευστά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν το έλλειμμα.
  • Επανεξισορρόπηση χαρτοφυλακίου μετά από νομισματική ομαλοποίηση: Το δεύτερο άρθρο αναλύει εάν οι ασφαλιστές αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους προς παραδοσιακές επενδύσεις σταθερού εισοδήματος εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων της περασμένης δεκαετίας είδε τους ασφαλιστές να αναζητούν αποδόσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως ακίνητα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και δάνεια. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες για επιστροφή στις παραδοσιακές επενδύσεις μετά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, οι ασφαλιστές μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει σημάδια επιστροφής στο σταθερό εισόδημα και οι επενδύσεις τους σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται.
  • Ανάγκες ρευστότητας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε παράγωγα επιτοκίων: Η τρίτη ενότητα διερευνά τις ανάγκες ρευστότητας που προκύπτουν από τις απαιτήσεις περιθωρίου σε παράγωγα επιτοκίου που αντιμετώπισαν τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (IORPs) εν μέσω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων το 2022. Η ανάλυση δείχνει ότι Τα IORPs έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά ποσά περιθωρίου διακύμανσης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα. Οι χρήστες παραγώγων ρευστοποίησαν σημαντικά ποσά ιδίων κεφαλαίων καθώς και επενδύσεις σε μετοχικά κεφάλαια, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, με αποτέλεσμα καθαρές πωλήσεις περίπου 151 δισ. ευρώ.
  • Επιπτώσεις προηγούμενων υφέσεων στους ασφαλιστές και διδάγματα για το μέλλον: Το τελευταίο άρθρο αναλύει τον ιστορικό αντίκτυπο των προηγούμενων υφέσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την κερδοφορία των ασφαλιστών και την αποτίμησή τους σε αγορές μετοχών. Αυτό μπορεί να δώσει μαθήματα για τις πιθανές επιπτώσεις της επόμενης ύφεσης.

 

Βρείτε την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»