Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Ασφάλιση Περιουσίας: Κάτω του 15% οι ασφαλισμένες κατοικίες στις Περιφέρειες της Ελλάδας

Δημοσίευση: 15/01/2024
ασφαλισμένες κατοικίες, ΕΑΕΕ

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει μία πληθώρα καταστροφικών γεγονότων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αναλογικά με την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση με μόνο ένα 17% των κατοικιών να είναι ασφαλισμένες.

Με την πιο πρόσφατη φυσική καταστροφή να είναι η κακοκαιρία Daniel που χτύπησε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2023, επιχειρήσεις και ιδιώτες είδαν την περιουσία τους, που χρόνια έχτιζαν, να “σβήνει” σε μια στιγμή. Η κρατική αρωγή εμφανώς πενιχρή, δεν θα μπορούσε να αντέξει τον οικονομικό αντίκτυπο που δημιούργησε μία τέτοια πληγή και οι πολίτες στράφηκαν στις δικιές τους τσέπες για να καλύψουν την ζημιά.

Να θυμίσουμε πως στον απόηχο της Daniel δημιουργήθηκε μεγάλη συζήτηση γύρω από την ασφάλιση κατοικιών, επιχειρήσεων και οχημάτων, ενώ ακόμα και από την κυβέρνηση δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξία της ιδιωτικής ασφάλισης. Παράλληλα, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, έλαβε τα δικά του μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα.

Η ασφαλιστική κάλυψη ανά Περιφέρεια

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποκαλύφθηκε πως μόνο ένα ποσοστό των κατοικιών στην Ελλάδα της τάξης του 17% είναι ασφαλισμένο, ποσοστό που παρόλα αυτά παρουσιάζει μια μικρή αύξηση σε σχέση με προηγούμενη ανάλυση (15,2%).

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κενό που υφίσταται στη Ελλάδα όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη κατοικιών από καιρικά και φυσικά φαινόμενα, η ΕΑΕΕ αποφάσισε τη διεξαγωγή τριμηνιαίας έρευνας με στόχο την συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρονται στις ασφαλισμένες κατοικίες που διέθεταν ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο έως την 30η Σεπτεμβρίου του 2023. 

Σε πλήθος 1.086.037 συμβολαίων, το μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών (23%) εντοπίζεται στην Αττική. Στηριζόμενοι στην απογραφή των “κανονικών” κατοικιών το 2021 στις υπόλοιπες Περιφέρειες το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνά το 15%.

Μικρή αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (έως την 30η Ιουνίου του 2023), παρουσίασε το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών στην Θεσσαλία. Ειδικότερα το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην Περιφέρεια ήταν 53.503, ποσοστό που παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο μέτρησης (από 12,1% σε 13,5%).

Η ασφαλιστική κάλυψη ανά Περιφέρεια, βρίσκεται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

Ασφάλιση Περιουσίας: Κάτω του 15% οι ασφαλισμένες κατοικίες στις Περιφέρειες της Ελλάδας

Επίσης παρέχεται και ο χάρτης που παρουσιάζει το πλήθος των ασφαλισμένων κατοικιών ανά Νομό:

Ασφάλιση Περιουσίας: Κάτω του 15% οι ασφαλισμένες κατοικίες στις Περιφέρειες της Ελλάδας

Το εγχώριο πρόβλημα της μειωμένης ασφαλιστικής συνείδησης

Προφανώς και το σύνολο των πολιτών, όπως έχουμε ξαναναφερθεί σχετικά, αντιμετωπίζουν την ιδιωτική ασφάλιση σαν έναν φόρο πολυτελείας υπέρ των ασφαλιστικών και των εργασιών τους. Η εμπιστοσύνη έχει λαβωθεί από προηγούμενες (ασφαλιστικές) ενέργειες ενώ η δυσπιστία έχει μεταδοθεί στο σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου.

Η Innovation Media, πρόσφατα στο συνέδριο “Volos Insurance Conference” βρέθηκε με τους επαγγελματίες και τους ιδιώτες του Νομού Μαγνησίας και Θεσσαλίας προκειμένου να συζητήσουν για τα πλαίσια της ιδιωτικής ασφάλισης, τα πλεονεκτήματα και την αξία της πρόληψης μέσω ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Το συνέδριο είχε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ ιδιώτες και επαγγελματίες από όλη την επαγγελματική σφαίρα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους απευθείας στους εκπροσώπους του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Τέλος είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο ασφαλιστικός κλάδος, ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς όπως επίσης και σωματεία, να αναλάβουν δράση προκειμένου να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, χτίζοντας στο μέλλον πιο ανθεκτικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»