Κυριακή, 2 Απριλίου 2023

Τηλέμαχος Μαλγαρινός: Η κρίση και ο αφέτης

Γράφει ο Τηλέμαχος Μαλγαρινός, Accounting & Financial Advisor

Έχοντας διανύσει ως λαός, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μια δύσκολη διαδρομή, που μόνο ίσως κάποιοι γηραιότεροι θα μπορούσαν να φανταστούν, βρισκόμαστε σήμερα εν έτει 2020, σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της χώρας.

Δεν μπορούσε εύκολα κανείς να υπολογίσει, ότι θα βιώναμε μια τόσο εξαντλητική οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας το οικογενειακό εισόδημα συρρικνώθηκε εντυπωσιακά, ενώ την ίδια στιγμή, το πολιτικό σύστημα της χώρας έδειχνε στοιχεία ανεπάρκειας. Κι ενώ, η καθυστερημένη προσαρμογή ενός ομολογουμένως ανυπάκουου λαού προς τις επιταγές των δανειστών του, που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, είχε αρχίσει δειλά δειλά να αποδίδει καρπούς και να φαίνονται σημάδια αλλαγής της ψυχολογίας και άρα ανάκαμψης της οικονομίας, ήρθε το τελευταίο χαστούκι.

Το υγειονομικό χαστούκι της πανδημίας του Κορονοϊού προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί, πρωτοφανείς κλυδωνισμούς στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ύφεση πρωτόγνωρη για τις γενιές που την βιώνουν. Οι ειδικοί τολμούν και τη συγκρίνουν με αυτήν που προκάλεσε το οικονομικό κραχ του 1929 ή και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Παρόλα αυτά, φάνηκε, πως η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μας έκανε πιο ώριμους, γεγονός που μας βοήθησε να ανταποκριθούμε με χαρακτηριστική ψυχραιμία στην νέα κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Και λέω προκάλεσε, διότι πραγματικά, θέλοντας να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, πιστεύω πως τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας ως λαός. Άλλωστε, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, σε τέτοιο σημείο ώστε η χώρα να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο από τις αγορές για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εμπροσθοβαρής μείωση των φορολογικών συντελεστών κυρίως των επιχειρήσεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, με την ταυτόχρονη έμμεση επιβολή υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων εργασίας στις πληγείσες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να ενισχυθούν οικονομικά, συνιστούν ορισμένα από τα δεδομένα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν είναι τυχαίο, πως κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο, προέβησαν τους τελευταίους μήνες, σε εκτενείς αναφορές και με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, στην αλλαγή που διαφαίνεται στην Ελληνική οικονομία και κυρίως στην αξιέπαινη προσπάθεια των Ελλήνων, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των ξένων αγορών προς τη χώρα μας.

Και είναι αυτή, θεωρώ, η λέξη κλειδί για όλα. Διότι χωρίς εμπιστοσύνη, δε χτίζεται καμία σχέση, ούτε φιλική, ούτε οικογενειακή και βέβαια ούτε επιχειρηματική. Βεβαίως, πρωτίστως χρειάζεται εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Πιστεύω λοιπόν, πως δεν είναι μακριά η εποχή της ανάκαμψης που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα δυναμική. Ως εκ τούτου, ως επαγγελματίες, οφείλουμε να διεκδικήσουμε μια θέση στην εκκίνηση, κάνοντας όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία, περιμένοντας τον αφέτη. Έχω την αίσθηση, ότι δεν θα αργήσει.

Μια ειλικρινής αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, τόσο σε επίπεδο επιχείρησης, όσο και σε επίπεδο οικογένειας θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τις επόμενες κινήσεις και στόχους μας ώστε να δουλέψουμε για την επίτευξή τους.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό The Insurer, Τεύχος Οκτωβρίου 2020

Διαβάστε Ακόμα

εκλογές 2023, μάθε που ψηφίζεις

Εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις

Οι κάλπες για τις εκλογές ανοίγουν 21 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη . Μέσα από την ειδική