Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Βραχυκύκλωμα: Σε τι οφείλεται και όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

Δημοσίευση: 17/08/2023

Βραχυκύκλωμα! Είναι σίγουρα μια λέξη που όλοι έχουμε ακούσει και προκαλεί φόβο σε όσους τους έχει συμβεί. Είναι ένα γεγονός, μία βλάβη, που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή μιας ή περισσοτέρων ηλεκτρικών συσκευών ή ακόμη να προκαλέσει φωτιά στην κατοικία με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Τι είναι όμως το βραχυκύκλωμα;

Η λέξη βραχυκύκλωμα είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «βραχύ» που σημαίνει μικρό και «κύκλωμα» που σημαίνει επιστροφή. Βραχυκύκλωμα ονομάζεται η αγώγιμη σύνδεση δύο ακροδεκτών μιας ηλεκτρικής συσκευής με έναν αγωγό αμελητέας αντίστασης.

Με πιο απλά λόγια το βραχυκύκλωμα συμβαίνει όταν ξαφνικά διακόπτεται η τροφοδοσία των καλωδίων με ρεύμα.

Σε τι μπορεί να οφείλεται το βραχυκύκλωμα σε ένα σπίτι;

Το βραχυκύκλωμα συμβαίνει συνήθως όταν πέφτει ο κεντρικός διακόπτης στον ηλεκτρικό πίνακα ενώ μπορεί να προκληθεί και από ελλαττωματική ηλεκτρική συσκευή ενώ είναι πιθανό να συνοδευτεί από κρότο ή σπίθες.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν σε ένα βραχυκύκλωμα είναι το φάγωμα καλωδίων από τρωκτικά, οι παλιές καλωδιώσεις, οι χαλαρές συνδέσεις των καλωδίων στις πρίζες ή στις συσκευές και οι παλιές ή φθαρμένες συσκευές.

Τέλος αιτία μπορεί να είναι και η υπερθέρμανση της μόνωσης των καλωδίων για διάφορους λόγους.

Πως μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες βραχυκυκλώματος;

Πέραν ενός συμβολαίου ασφάλισης οικίας που θα μας προστατεύει από τις συνέπειες ενός βραχυκυκλώματος, υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να συμβεί.

Η πιο συνηθισμένη αιτία βραχυκυκλώματος στο σπίτι είναι η φθορά της μόνωσης γύρω από τα καλώδια, γεγονός που επιτρέπει την επαφή μεταξύ τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε ιδιαίτερα τις παλιές συσκευές για ύπαρξη παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα.

Ακόμη σε περίπτωση που έχουμε παλιές και φθαρμένες καλωδιώσεις θα πρέπει να τις αντικαθιστούμε άμεσα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει τουλάχιστο κάποιος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος να ελέγξει τις επαφές των υποδοχών και να γίνει επιπλέον μόνωση.

Επίσης χρήσιμο είναι να αποσυνδέουμε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμαι και να καλούμε πάντα κάποιον επαγγελματία ηλεκτρολόγο όταν παρατηρούμε οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα.

Τέλος, συμβουλευόμαστε πάντα τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο ή την ασφαλιστική μας εταιρείας για το εάν και τι καλύπτει το συμβόλαιο μας σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

“Έφυγε” η Νούλα Λαπατά

Με βαθειά θλίψη αναγγέλλουμε την απώλεια της Νούλας Λαπατά, συζύγου του παλαιού στελέχους της αγοράς και ιδρυτή της Ατλαντικής Ένωσης

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»