Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Βακάκης (jumbo): Το μέτωπο που άνοιξε με τις ασφαλιστικές εταιρείες

Δημοσίευση: 27/05/2024

Με τη φράση «δεν μπορείς να βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι» ο κ. Απόστολος Βακάκης χθες επιχείρησε να απαντήσει στους λόγους για το τελευταίο placement μετοχών της Jumbo το οποίο έκανε πουλώντας τελικά 4 εκατ. μετοχές στην τιμή των 27,2 ευρώ και αποκομίζοντας περίπου 109 εκατ. ευρώ.

«Λέω “όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι”. Είναι μη συνετή επιλογή, όπως και τα Non performing assets. Ένας άνθρωπος που δεν είναι μαξιμαλιστής και αντιλαμβάνεται ότι θα πεθάνει – γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι αθάνατοι – δεν πρέπει να ξεφτιλιστεί στα γεράματα. Άρα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις που να έχουν λογική. Σήμερα δηλαδή μπορεί να λες ότι δεν έχει λογική να έχω σπίτι. Αύριο αυτό μπορεί να σε σώσει. Μπορεί πχ να μην έχει λογική να έχω χρυσό αύριο. Μπορεί όμως να σε σώσει», έλεγε στο περιθώριο της χθεσινής ΓΣ των μετόχων.

Νωρίτερα είχε προσπαθήσει να εξηγήσει στους μετόχους γιατί τελικά το placement ήταν το διπλάσιο των αρχικών προθέσεων του.

«Κάτι ακούστηκε για discount… Όταν κάποιος κάνει ένα placement δεν το κάνει στην τελευταία τιμή της μετοχής αλλά στο μ.ο. του τελευταίου τριμήνου. Οπότε είτε το δείτε μεσοσταθμικά είτε σε απόλυτο νούμερο θα δείτε ότι είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν δώσαμε κανένα discount», σημείωσε ο κ. Βακάκης. Και συνέχισε αναφορικά με τον αριθμό των μετοχών που τελικά πούλησε: «Η ζήτηση ήταν 3,5 φορές αυτό που δώσαμε. Αρα έξι φορές αυτό που ζητούσαμε αρχικά! Στο τέλος θα ‘τρώγαμε ξύλο’ απ’ αυτή την ιστορία διότι έρχεται ο άλλος και σου λέει ‘30 χρόναι είμαι μέτοχος γιατί δεν μου δίνεις και σε εμένα”… Δεν γίνεται να μην του δώσεις! Είχαμε υποτιμήσει την ανάγκη. Η ζήτηση ήταν περίπου 14,5 εκατ. μετοχές και εμείς δώσαμε 4 εκατ.», τόνισε.

Ο ίδιος προσπάθησε να απαντήσει και στα όσα ακούστηκαν για το εάν ο ίδιος πιστεύει στην εταιρεία: «Σε ο,τι αφορά εμένα σαν άτομο… Έρχεται κάποιος και λέει ‘γιατί φεύγεις από μια εταιρεία που έχει απόδοση 30% πχ και πας σε μια εταιρεία με απόδοση 20%;’. Η απάντηση είναι ότι το συνιστώ σε όλους. Δεν πάει να είναι η καλύτερη εταιρεία του κόσμου, δεν μπορείς να βάλεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι. Θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που να έχει πολλές εταιρείες, διότι το μέλλον δεν το ξέρει κανείς. Οπότε στην πράξη εμείς δεν έχουμε τάσεις φυγής. Τα απόλυτα λεφτά που έχουμε στην εταιρεία είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι τα δύο χρόνια πριν σε λεφτά», τόνισε.

Για το εάν θα επαναλάβει κάποια στιγμή μία ανάλογη κίνηση, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. «Το έχω ξανακάνει 4 φορές σε διαστήματα 2,3,4 ετών το ένα απ’ το άλλο. Εάν η εταιρεία σε 3-4 χρονια η εταιρεία ξαναείναι ‘ψωμωμένη’ κτλ πάλι θα δώσω ένα μικρό κομμάτι. Θα δώσω ένα σκύλο για να πάρω δύο γάτες!», σημείωσε.

Περί διαδοχής

Πάντως στη χθεσινή ΓΣ ο ίδιος εμμέσως έκανε αναφορές για την επόμενη μέρα της Jumbo σε συνάρτηση με τις Αρχές της φουντώνοντας και πάλι τα σενάρια διαδοχής. «Η εταιρεία πρέπει να χτίζεται για 500 χρόνια. Ούτε για 500 ώρες ούτε για 500 μήνες. Να χτίζεται σε βάσεις δομών τέτοιες που να μην είναι εξαρτημένη από συγκεκριμένο άτομο. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συμβούν μια σειρά από γεγονότα με πρώτο απ’ όλα την διαρκή αύξηση της παραγωγικότητας της. Εάν δεν την αυξάνει με τρόπο εμφανή… ‘καλημέρα και έφεξε’», σημείωσε ο κ. Βακάκης.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε τις αιτιάσεις που εκφράστηκαν ότι η εταιρεία είναι βασισμένη πάνω του, σπεύδοντας να μιλήσει για το μέλλον. «Η εταιρεία θα πρέπει να είναι καλύτερα στο μέλλον απ’ ότι σήμερα μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να απλοποιήσουμε την εταιρεία. Δηλαδή θα πρέπει να μπορεί να κάνει και ένας άλλος άνθρωπος την ίδια δουλειά που κάνω εγώ. Γι αυτό θα πρέπει να του την παραδώσουμε εύκολη», σημείωσε για να εισπράξει το ερώτημα για το «εάν υπάρχει σήμερα τέτοιος άνθρωπος στον Όμιλο» υποψήφιος για τη διαδοχή. «Βεβαίως. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρέχουν τμήματα. Ενας εξ αυτών θα τρέξει την εταιρεία μετά από μένα. Προς το παρόν πάντως θα ζήσετε μαζί μου», σημείωσε ο κ. Βακάκης.

Η Trade Estates

Ο κ. Βακάκης ερωτήθηκε επίσης για το εάν είναι στην πρόθεση του η αύξηση της συμμετοχής της Jumbo στο μετοχολόγιο της Trade Estates. «Οχι. Εμείς θέλαμε με αυτή την κίνηση να ενισχύσουμε σχήματα που θα μας δώσουν στο μέλλον χώρους. Εάν η επάρκεια τους είναι τέτοια να μας προσφέρουν σε ανταγωνιστικές ή βιώσιμες τιμές έναντι των άλλων. Περισσότερο είναι ψήφος εμπιστοσύνης, δεν περιμένουμε μεγάλα κέρδη απ’ αυτή την ιστορία. Τα επιτόκια είναι υψηλά. Όταν θα αρχίσουν να μειώνονται τότε αυτές οι εταιρείες σταθερού εισοδήματος θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση της αγοράς», απάντησε.

Μέτωπο με τις ασφαλιστικές

Εν τω μεταξύ ο ισχυρός άνδρας της Jumbo άνοιξε χθες μέτωπο κατά των ασφαλιστικών εταιρειών, που μετά την αποζημίωση 11,5 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν στην εταιρεία για τις ζημιές στα δύο καταστήματα της Θεσσαλίας, ζητούν πλέον αύξηση στα ασφάλιστρα κατά 25% για την ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων τον άλλο μήνα. «Εάν με εκβιάσουν να πληρώσω περισσότερο τότε θα αυτασφαλιστώ. Θα βάλω ένα αποθεματικό στην άκρη και θα πάρω πάνω μου το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βακάκης.

Σημειωτέον πως το κατάστημα της Καρδίτσας ήδη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του και απομένει αυτό της Λάρισας, στα μέσα Ιουνίου. Τα 11,5 εκατ. ευρώ που έλαβε ως αποζημίωση η Jumbo αφορούσαν περίπου τα μισά τις ζημιές στους χώρους και τον εξοπλισμό και τα υπόλοιπα για διαφυγόντα κέρδη.

Για τις πολυεθνικές και το ωράριο

Ερωτηθείς για το ζήτημα της διένεξης των πολυεθνικών με την κυβέρνηση για την ακρίβεια, ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι σωστή η δαιμονοποίηση, γιατί δεν θα αλλάξει κάτι», εξηγώντας πως: «οι πολυεθνικές καλούνται να στηρίξουν δυσανάλογο αριθμό καταστημάτων, οπότε αυτό αυξάνει το κόστος λειτουργίας. Δεν μπορείς να ζητάς τη χαμηλότερη δυνατή τιμή όταν δεν έχεις διασφαλίσει τη διαχείριση χαμηλού κόστους. Απ’ τη μια θέλουμε να διατηρήσουμε απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και απ’ την άλλη να ρίξουμε τις τιμές. δεν γίνεται αυτό!», σημείωσε.

Επίσης για ακόμα μία φορά ζήτησε απελευθέρωση του ωραρίου. «Το μόνο που αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει τις τιμές είναι η περισσότερη εργασία», σημείωσε ο κ. Βακάκης διευκρινίζοντας πως το 40ωρο των εργαζομένων πρέπει να προστατευτεί αλλά οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν το ωράριο και τις μέρες που θέλουν, συμπεριλαμβανομένων και των αργιών.

Περί «εθνικών πρωταθλητών»

Ερωτηθείς για τις δυνητικές χώρες στις οποίες θα μπορουσε να επεκταθεί ο Όμιλος Jumbo, ο κ. Βακάκης έδειξε τις Κροατία και Σλοβενία, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό θα γίνει «όταν τελειώσει η ανάπτυξη στη Ρουμανία». Αντίθετα απέρριψε ένα ενδεχόμενο για μία επέκταση προς τη βόρεια Ευρώπη λέγοντας πως έτσι ο όμιλος θα έχανε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει σήμερα. «Οσο απομακρυνόμαστε, χρειαζόμαστε κι άλλες δομές. Θα πρέπει να γίνουμε πολυεθνική και αυτό δεν το κάνεις χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση λαού. Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα σαν έννοια. Είσαι κακός άνθρωπος εάν είσαι πετυχημένος. Οπότε στην ουσία δεν έχεις αυτή τη στήριξη και δεν μπορείς να ανοίξεις τα φτερά σου. Θα καείς στη διαδικασία. πρέπει να είσαι στα όρια των Βαλκανίων. δεν γίνονται εθνικοί πρωταθλητές χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση όλης της χώρας», σημείωσε εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον στη δική του γενιά.

«Για την επόμενη γενιά δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Έχω έναν φίλο που είναι αισιόδοξος και μου λέει ‘κοίτα από πόσο χαμηλά ξεκινήσαμε και που έχουμε φθάσει’! Εγώ όταν ξεκίνησα δεν είχα παπούτσια, δεν είχα μπλουζάκι, δανειζόμουν απ’ τον ξάδερφο μου για να πάρω ένα μπλουζάκι με ένα κροκοδειλάκι για να βγω και να μη με κάνουν ρόμπα! Από εκείνη την εποχή είμαστε πολύ καλύτερα. Αρα η εξέλιξη δεν σταματάει. Απλά δεν πάει με την ταχύτητα που θα θέλαμε».

Στο σημείο εκείνο η συζήτηση «άναψε» όταν μέτοχος σημείωσε πως ο Ομιλος Μυτιληναίου είναι μία πολυεθνική για να τον διορθώσει ο κ. Βακάκης: «Υπερεθνική είναι, δεν είναι πολυεθνική! Και εμείς είμαστε υπερεθνική εταιρεία, δεν είμαστε πολυεθνική. Ο άνθρωπος αυτός (σσ Ευάγγελος Μυτιληναίος) αγωνίζεται να έχει βιώσιμο κοστολόγιο στην ενέργεια. Η κοινωνία όμως δεν του το δίνει. Διότι εάν του το δώσει θα χρεωκοπήσει η ΔΕΗ! Οπότε στην πράξη δεν μπορεί να γίνει πολυεθνική εταιρεία. Δεν μπορεί να προχωρήσει. Πάει σε μέρη που έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του ο άνθρωπος και συγχαρητήρια, όμως μέχρι εκεί. Δεν θα μπορούσε να πάει να χτυπήσει πχ μία αμερικανική εταιρεία που είναι σε 200 χώρες, διότι δεν έχει πχ τα ευεργετήματα που έχει ο αμερικάνικος νόμος για την ενέργεια και άλλες πρόνοιες για την προστασία των πρωταθλητών τους. Είμαστε περίπου ίδιου τύπου εταιρείες. Έχουμε εξωστρέφεια, αλλά περιορισμένης εμβέλειας, όσο μπορούμε να διατηρήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Πχ εμείς θα πάμε να ‘παίξουμε μπάλα’ στη Βουλγαρία. Εάν πάμε να παίξουμε μπάλα στο Λονδίνο θα φάμε 62 γκολ. Κι ο άλλος απ’ το Λονδίνο δεν πάει να παίξει μπάλα στη Βουλγαρία, βαριέται… Εκεί που δεν πάνε οι άλλοι, πάμε εμείς!

Αλλεργία στο κόστος

Τέλος κατά τη χθεσινή ΓΣ, κατά την οποία υπήρξε το αδιαχώρητο στο γραφείο του κ. Βακάκη όπου συνηθίζεται να πραγματοποιείται, υπήρξαν αιτήματα από μετόχους να βρεθεί άλλος χώρος, για να εισπράξουν την απάντηση του κ. Βακάκη ότι «Είμαι αλλεργικός στο κόστος! Θα δείτε ότι βγάζουμε τα ίδια μπισκοτάκια εδώ και 10 χρόνια… Σήμερα ζούμε σε συνθήκες ύφεσης. Δεν ξέρω από που αντλεί η ελληνική κοινωνία τόση αισιοδοξία. Πιστεύω ότι οι κινήσεις μας πρέπει να προϊδεάζουν τον κόσμο για τα μελλούμενα και όχι να τον παραπλανούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά», τόνισε. Τουλάχιστον συμφώνησε να βάλει κάποιο «φθηνό ηχητικό σύστημα» ώστε τουλάχιστον να μπορούν να τον ακούνε οι μέτοχοι απρόσκοπτα! «Μετά όμως θα με ακούτε να τραγουδάω και αυτό θα είναι πρόβλημα μεγάλο!», αστειεύτηκε…

Πηγή άρθρου: www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Έρχεται το Ioannina Insurance Conference!

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ασφαλιστικές εταιρείες, σχήματα διαμεσολάβησης και θεσμικοί φορείς δίνουν ραντεβού στα Ιωάννινα  την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024! Με ιδιαίτερη

OXI του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη σε πρόσκληση του ΕΒΕΘ για υποδοχή επιχειρηματικής αποστολής απο την Β. Μακεδονία!

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ενημερώνει πως ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Ζορπίδης απάντησε αρνητικά σε πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»