Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Τι γίνεται σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα;

Δημοσίευση: 17/05/2023
ανασφάλιστο όχημα, carglass, τροχαίο

Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου είναι μία από τις βασικές καλύψεις που θα πρέπει να διαθέτει κάθε οδηγός στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά πολλοί είναι οι Έλληνες οδηγοί οι οποίοι σκόπιμα διατηρούν ανασφάλιστο το όχημα τους, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα σε τρίτους σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος.

Προκειμένου να τονιστεί η αξία της ασφάλισης όπως επίσης και να προσαφθούν οι κατάλληλες κυρώσεις σε οδηγούς ανασφάλιστου οχήματος, η τροχαία διενεργεί κάθε εβδομάδα στοχευμένους τροχονομκούς ελέγχους. Σε αυτή την δράση της ΕΛ.ΑΣ καταγράφονται άνω των 25.000 παραβάσεις εβδομαδιαία ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών αποτελούν οι παραβάσεις που σχετίζονται με ανασφάλιστα oχήματα.

Συγκεκριμένα την προηγούμενη μόνο βδομάδα (7 έως 13 Μαΐου 2023) βρέθηκαν 399 ανασφάλιστα οχήματα σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα κάθε εβδομάδα σύμφωνα με στοιχεία τροχαίας, κυμαίνεται από 300 έως και 400+! Ο αριθμός αυτός ωστόσο, περιγράφει μόνο ένα μικρό ποσοστό της πραγματικότητας.

Τα ανασφάλιστα oχήματα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα όπως επίσης και σημαντικό κίνδυνο για τους υπόλοιπους οδηγούς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ανασφάλιστα ή κλεμμένα oχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους και προκαλούν ατυχήματα.

 

Τι γίνεται σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα;

 

Για τους πολίτες που επιθυμούν να ελέγξουν εάν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο ή ακόμα αν είναι κλεμμένο, υπάρχει ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αρκεί να πληκτρολογήσει στο gov.gr τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων.

Τα δεδομένα που παρέχει αυτή η υπηρεσία είναι:

  • εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο
  • εάν το όχημα είναι σε κίνηση ή ακινησία
  • εάν το όχημα έχει κλαπεί
  • το χρώμα
  • τον κατασκευαστή
  • τον τύπο του αυτοκινήτου

Η διαδικασία είναι απλή. Παρακάτω αναλύουμε τα βήματα:

  1. Μπείτε στο gov.gr
  2. Επιλέξτε την ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα»
  3. Έπειτα επιλέξτε την υποενότητα «Μετακινήσεις»
  4. Και τέλος, «Πληροφορίες οχημάτων»

Μπορείτε επίσης να μεταβείτε απευθείας στο περιβάλλον της υπηρεσίας, πατώντας εδώ.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος που εμπλέκονται 2 ή περισσότερα οχήματα, το πρώτο βήμα είναι η ανταλλαγή ασφαλιστικών πληροφοριών μεταξύ των οδηγών.

Στην περίπτωση ωστόσο που ένας από τους εμπλεκόμενους οδηγούς εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος σκόπιμα ή στην περίπτωση που είναι ανασφάλιστo το όχημά του, πρέπει να κληθεί άμεσα η τροχαία προκειμένου να συμπληρώσει δελτίο συμβάντων.

Προκειμένου ο οδηγός να αποζημιωθεί για την πρόκληση ζημιών από ανασφάλιστo όχημα, είναι απαραίτητο να διαθέτει το δελτίο συμβάντων από την Αστυνομία όπως επίσης και να αναφέρει το ατύχημα στην ασφαλιστική του εταιρεία. Είναι σημαντικό ο οδηγός να μεριμνήσει για φωτογραφίες της ζημιάς όπως επίσης και να κρατήσει αντίγραφα τυχόν επισκευών ώστε να λάβει την κατάλληλη αποζημίωση.

Και αν το όχημά σου έχει υποστεί οποιαδήποτε ζημιά κρυστάλλων, η Carglass® είναι εδώ για να σε βοηθήσει. Διαθέτοντας το μεγαλύτερο εταιρικό δίκτυο καταστημάτων καθώς επίσης και πανελλαδικό δίκτυο εξουσιοδοτημένων συνεργατών και σημείων εξυπηρέτησης, καλύπτοντας έως και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές πάντοτε μπορείς να βρεις ένα κατάστημα κοντά σου! Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, οι κινητές μονάδες εξυπηρέτησης μπορούν να έρθουν αυτές σε εσένα, ΔΩΡΕΑΝ!

Δράσε άμεσα, δράσε έξυπνα με Carglass®!

Carglass

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»