Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Τράπεζα της Αγγλίας: Σχεδιάζει “τεστ πίεσης” για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 2025 – “Σενάρια σοκ” και δημοσίευση των αποτελεσμάτων

Δημοσίευση: 04/10/2023
Τράπεζα της Αγγλίας, ασφαλιστικές εταιρείες, τεστ πίεσης

Σε ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη κρίσεων προβαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) με την ανακοίνωσή της ότι θα διενεργήσει μια λεπτομερή αξιολόγηση της υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών γενικών ασφαλίσεων το 2025. Αυτή η αξιολόγηση θα λάβει τη μορφή ενός “τεστ πίεσης” (stress test) το οποίο θα περιλαμβάνει μια ραγδαία και συνεχόμενη σειρά από κρούσεις. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας με αφορμή την χαλάρωση των κανόνων κεφαλαίου του κλάδου.

Στο πλαίσιο της μετα-Brexit Βρετανίας, χαλαρώνουν επίσης και οι κανόνες κεφαλαίου Solvency II που κληρονόμησε από την ΕΕ, αντανακλώντας το εξελισσόμενο τοπίο της ασφαλιστικής ρύθμισης.

Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, οι ρυθμιστές έχουν χρησιμοποιήσει τα τεστ πίεσης για να αξιολογήσουν αν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν επαρκές κεφάλαιο καθώς και για να ανιχνεύσουν πιθανούς κινδύνους που κρύβονται στα χρηματοοικονομικά τους χαρτοφυλάκια. Αυτά τα τεστ συνήθως περιλαμβάνουν “σενάρια σοκ” που διαρκούν αρκετά χρόνια για να αξιολογήσουν την ανθεκτικότητα αυτών των θεσμών.

Η Αρχή Προστασίας της Τράπεζας της Αγγλίας (PRA) διευκρίνισε ότι το τεστ του 2025 θα έχει δυναμικό χαρακτήρα. Αντίθετα από τα προηγούμενα τεστ, αυτή η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει την προσομοίωση μιας συνεχής σειρά από δυσμενείς εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η PRA σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συνδικάτων, τους επόμενους έξι μήνες, με σκοπό να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το τεστ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής, του σχεδιασμού και των χρονοδιαγραμμάτων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα αποτελέσματα θα αποκαλυφθούν σε συγκεντρωτικό επίπεδο, παρέχοντας μια συνολική εικόνα της υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η Ένωση Βρετανικών Ασφαλιστικών Εταιριών εξέφρασε την υποστήριξή της για το επόμενο τεστ το 2025, υπό τον όρο ότι θα σχεδιαστεί κατάλληλα. Τέτοια τεστ θεωρούνται ως χρήσιμα εργαλεία για τον εντοπισμό πρακτικών ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν από διάφορα σενάρια, αναφέρει η Ένωση.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλία ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφασή της να δημοσιεύσει αυτά τα αποτελέσματα στο επόμενο τεστ των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου Ζωής το 2025, μια σημαντική αλλαγή που προσφέρει διαφάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαλαρώνουν επίσης τους κανόνες του ασφαλιστικού κεφαλαίου της ΕΕ για να προωθήσουν περισσότερες επενδύσεις.

Οι νομοθέτες της ΕΕ επιθυμούν να παραχωρήσουν στην EIOPA, νέες εξουσίες για την εποπτεία των ασφαλίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών από τα τεστ αντοχής των τραπεζών της ΕΕ.

Η EIOPA τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αρκετά ανθεκτικές και ώριμες για να προσφέρουν παρόμοια επίπεδα διαφάνειας με τις τράπεζες. Αυτή η κίνηση στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις καταστάσεις κρίσης. Αναμένεται ότι οι ατομικές δημοσιεύσεις να αποτελέσουν μέρος του τελικού πακέτου, ανέφερε η EIOPA.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»