Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών | Οι Αμερικανοί τουρίστες στήριξαν την ανάκαμψη στην Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, τουρισμός 2023

Στο 95% των επιπέδων του 2019 στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις κινήθηκε η Ευρώπη το β’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).

Καθοριστική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη έχουν οι Αμερικανοί τουρίστες. Σύμφωνα με την έκθεσή της ETC «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές» για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το 52% των προορισμών στην Ευρώπη αναφέρουν ότι έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα αφίξεων τουριστών από τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής. Η αύξηση των ταξιδιών από τις ΗΠΑ στη γηραιά ήπειρο αποδίδεται πρωτίστως στις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου- ευρώ.

Προορισμοί της Νότιας Μεσογείου όπως η Πορτογαλία (+79%), η Τουρκία (+78%) και το Μαυροβούνιο (+43%) έχουν αναφέρει θεαματική  αύξηση στις αφίξεις από την αγορά των ΗΠΑ.

Στην Ανατολική Ευρώπη, η Λετονία (+135%) και η Πολωνία (+51%) κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ.  Στην περίπτωση της Λετονίας, η αύξηση αποδίδεται στις επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς από Λετονούς, που ζουν στις ΗΠΑ Στην Πολωνία η αύξηση οφείλεται στην εισροή εθελοντών και στρατιωτικού προσωπικού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα της ETC, η τουριστική ανάκαμψη της Ευρώπης διατηρεί τη δυναμική της παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Αν και ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ταξιδιού συμπιέζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εξακολουθούν να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλες δαπάνες. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών προορισμών έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα αφίξεων αλλοδαπών.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών | Οι Αμερικανοί τουρίστες στήριξαν την ανάκαμψη στην Ευρώπη

Οι καταναλωτές καθοδηγούνται όλο και περισσότερο από τις τιμές

Αυτό το καλοκαίρι, όπως τονίζεται, πολλοί καταναλωτές θα λάβουν τις ταξιδιωτικές τους αποφάσεις έχοντας κατά νου το κόστος, καθώς η ακρίβεια πιέζει τους προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών. Ως εκ τούτου, ωφελημένοι θα βγουν αυτό το καλοκαίρι προορισμοί που προσφέρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής.

Πρόσφατα στοιχεία έως τον Μάιο δείχνουν ότι τέτοιοι προορισμοί έχουν υψηλές επιδόσεις. Ενδεικτικά, η Σερβία κατέγραψε αύξηση αφίξεων κατά 27%, η Βουλγαρία 21%, το Μαυροβούνιο 12% και η Τουρκία 9%.

Σε άνοδο η εναέρια κυκλοφορία

Η ανάκαμψη του όγκου της εναέριας κυκλοφορίας υστερούσε σε σχέση με τη ζήτηση των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη το 2022 και τις αρχές του 2023. Ωστόσο, αυτή η εικόνα φαίνεται να αλλάζει, με τα στοιχεία έως τον Ιούνιο να δείχνουν ότι η ανάκαμψη πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών, ευρωπαϊκών και άλλων χωρών. Ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός πτήσεων επιστρέφει στα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019, με προγραμματισμένη χωρητικότητα θέσεων στο 96% αυτό το καλοκαίρι. Αβεβαιότητα στον κλάδο, ωστόσο, προκαλούν το ενδεχόμενο απεργιών στις αερομεταφορές, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το κλείσιμο εναέριου χώρου που σχετίζεται με τον πόλεμο.

Σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις της έκθεσης, ο Miguel Sanz, Πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την ανάκαμψη των διεθνών αφίξεων τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2023. Έχοντας αυτό υπόψη, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αυξημένη ζήτηση και την επιστροφή των ταξιδιωτών. Οι τουριστικές στρατηγικές πρέπει να περιλάβουν τη διασπορά των ταξιδιών προκειμένου να υποστηρίξουν τους προορισμούς στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού και παράλληλα να διαδώσουν τα οφέλη του τουρισμού σε περιοχές με λιγότερο τουρισμό. Ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη δύναμη για το καλό».

Πηγή: tornosnews.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα