Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Τι θα συμβεί αν ασφαλίσω το σπίτι μου σε 2 εταιρείες;

Δημοσίευση: 04/08/2023
Τι θα συμβεί αν ασφαλίσω το σπίτι μου σε 2 εταιρείες;

Σίγουρα δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά ή που πρέπει κάποιος να πράττει αλλά σε αυτό το άρθρο θα σας απαντήσουμε το ερώτημα τι θα συμβεί εάν κάποιος ηθελημένα ή κατά λάθος ασφαλίσει την οικία του σε 2 ή περισσότερες εταιρείες.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό! Σε όσες εταιρείες και να ασφαλίσουμε το σπίτι μας, η συνολική αποζημίωση που θα εισπράξουμε μετά την έλευση κάποιου κινδύνου δεν θα υπερβαίνει την πραγματική ζημιά στην κατοικία μας. Δηλαδή εάν έχουμε το σπίτι μας ασφαλισμένο σε δύο εταιρείες και έχουμε μία ζημιά ύψους 10,000 ευρώ, η κάθε εταιρεία θα πληρώσει από 5,000.

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος κάποιος να ασφαλίσει το σπίτι του σε δύο εταιρείες παρότι δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να τον εμποδίζει νοούμενου ότι το δηλώσει και στις δύο εταιρείες.

Εκείνο που είναι συνηθισμένο σε κάποιες περιπτώσεις, όπου ο κίνδυνος είναι μεγάλος είναι η συνασφάλιση της περιουσίας από δύο ή περισσότερες εταιρείες.

Η συνασφάλιση εφαρμόζεται όταν το μέγεθος του κινδύνου είναι τέτοιο που μία ασφαλιστική εταιρεία δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να αναλάβει τον συγκεκριμένο κίνδυνο από μόνη της και αντί να τον απορρίψει κρατά μόνο ένα μέρος για λογαριασμό της και το υπόλοιπο το διαμοιράζει σε συνεννόηση με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στην ανάληψη του συγκεκριμένου κινδύνου.

Η συνασφάλιση έχει το πλεονέκτημα ότι διατηρεί τον πελάτη ευχαριστημένο αφού δεν θα έχουμε απορρίψει το αίτημα του για ασφάλιση και γίνεται αμοιβαία ανταλλαγή εργασίας μεταξύ των συνασφαλιστών. Στα μειονεκτήματα ο χρόνος που απαιτείται για την διεκπεραίωση της συναλλαγής και ότι στην περίπτωση απαίτησης ο πελάτης έχει να κάνει με περισσότερες από μία εταιρείες, όπου θα διευθετήσουν ξεχωριστή πληρωμή.

Συνοψίζοντας λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασφαλίσουμε το σπίτι μας σε δύο εταιρείες εκτός και εάν η αξία του είναι τόσο μεγάλη που καμία εταιρεία δεν αναλαμβάνει από μόνη της τον κίνδυνο.

Πηγή: www.cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Κλήμης Δημαρχιάδης (ΠΑΝΟΡΜΟΣ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν περίπου το 96% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Γράφει ο Κλήμης Δημαρχιάδης, Πρόεδρος Συνεργατικού Σχήματος Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ΠΑΝΟΡΜΟΣ, Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου «Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»