Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χ. Θεοχάρης για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές: Εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν POS όσοι δεν εισπράττουν ασφάλιστρα

Δημοσίευση: 22/01/2024
Χάρης Θεοχάρης, POS

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης της ΠΟΑΔ για τον εορτασμό των 40 χρόνων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ο υφυπουργός Οικονομικών κ Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στην εξαίρεση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας διάθεσης POS. 

Συγκεκριμένα, εχθές Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός επισήμανε πως έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξαίρεση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών οι οποίοι δεν εισπράττουν ασφάλιστρα οπότε και δεν υπάρχει λόγος να διαθέτουν PΟS.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο φορολογικό ζήτημα που καθορίζει το ύψος της φορολογίας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών βάση τεκμαρτού εισοδήματος, γεγονός το οποίο έχει σηκώσει έντονες αντιδράσεις στον ασφαλιστικό κλάδο με εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς να χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μέτρο ως άδικο και μη εφικτό στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζουμε πως στις τροποποιήσεις του νεοεισαχθέντος φορολογικού περιγράφεται η εξαίρεση των “ασφαλιστικών συμβούλων” από την τεκμαρτή φορολόγηση για όσους διατηρούν συνεργασία με έως 2 ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα ωστόσο με τον Ν.4583/2018, ως minimum συνεργασιών με ασφαλιστικές εταιρείες, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής υποχρεούται να διατηρεί συνεργασία με τρεις τουλάχιστον, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων.

Ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στο παραπάνω μέτρο, δεσμεύτηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ φορέων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και κυβέρνησης όπως επίσης και βεβαίωσε πως έχουν υποβληθεί οι ενστάσεις περί αμοιβής βάση προμηθειών που εκδίδουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»