Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024

Τη γλύτωσαν οι “Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι” από το φορολογικό; – Οι αντιδράσεις φορέων της ασφαλιστικής αγοράς μετά τις τροποποιήσεις

Δημοσίευση: 08/12/2023
φορολογικό νομοσχέδιο, αντιδράσεις

Εχθές λίγο πριν “μπει” στη Βουλή το σχέδιο του νόμου περί πάταξης της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ορισμένες τροποποιήσεις οι οποίες αφορούσαν την εξαίρεση ή “ευνοϊκότερη” μεταχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών ως προς την τεκμαρτή τους φορολόγηση. 

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Αναλυτικά οι αλλαγές στο φορολογικό εδώ.

Ανάμεσα στα επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται του τεκμαρτού είναι και αυτό του ασφαλιστικού “συμβούλου”. Εκτός από λάθος και απαρχαιωμένο χαρακτηρισμό του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι άδικη και αβάσιμη. «Ακούσαμε τις αντιδράσεις και σήμερα παρουσιάζουμε νομοτεχνικές βελτιώσεις», επισήμανε εχθές ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρούσα απόφαση έδωσε το έναυσμα για αντιδράσεις από τον ασφαλιστικό κόσμο. Ήδη ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής (ΣΠΑΤΕ) και η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) εξέφρασαν την αρνητική τους στάση απέναντι στις τελευταίες αλλαγές απαιτώντας εξαίρεση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από το καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης και περαιτέρω διευκρινήσεις.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα πρέπει θα εξαιρεθούν από το μέτρο εντελώς καθώς σύμφωνα με τον νόμο ν.4583 τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα και απαγορεύονται ρητά οι απολαβές από φυσικά πρόσωπα. Όπως τόνισε και ο ΣΠΑΤΕ στην ανακοίνωσή του “ανεξάρτητα με το πλήθος των συνεργασιών που έχει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, τα έσοδα του δεν είναι κατά δήλωση αλλά βεβαιωμένα από κάθε ασφαλιστική εταιρία με την οποία διατηρεί σύμβαση συνεργασίας”. Είναι επομένως αδύνατο οι ασφαλιστικοί διαμεσoλαβητές να αποκρύψουν κέρδη καθώς μάλιστα η επιβεβαίωση των εσόδων γίνεται απευθείας από το TAXIS.

Η δραστηριότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και τα όσα ισχύουν στην ασφαλιστική αγορά “δεν μπορούν δίκαια να υποστηριχθούν με αυτού του τύπου τους διαχωρισμούς”, αναφέρει η ΕΕΑΕ. Πολύ σωστά μάλιστα προσθέτει:

“Οι Ασφαλιστικoί Διαμεσολαβητές είναι ένας επαγγελματικός κλάδος ο οποίος υπάγεται σε συγκεκριμένους κανόνες σε ότι αφορά την δήλωση των εισοδημάτων του, ανεξαρτήτως του πλήθους των συνεργασιών που μπορεί ο καθένας από εμάς να διατηρεί για να θωρακίσει αλλά και να αναπτύξει το επάγγελμά του. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό ορίζεται ρητά στον Ν.4583/2018, δηλαδή για την συγκεκριμένη περίπτωση minimum συνεργασιών (προσοχή minimum) με τρεις (3) ασφαλιστικές εταιρείες έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο καταναλωτής ως προς την αντικειμενικότητα των προτάσεων μας”.

Το μέτρο αποτελεί λύση “έκτακτης ανάγκης” θα λέγαμε αφού προσπαθεί να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή οριζοντίως, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε επαγγέλματος.

Αυτό, έως ένα μέρος, φαίνεται να αποτυπώνεται και στη Βουλή καθώς στο νομοσχέδιο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής” που πέρασε χθες, ψήφισαν υπέρ 158 βουλευτές έναντι 140 που ψήφισαν κατά. Η ίδια αναλογία τηρήθηκε και κατά την ψήφιση του άρθρου 15 (Καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών), του άρθρου 49 (“Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου) και του άρθρου 50 (“Μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών”).

Το που θα καταλήξει αυτή η κατάσταση ελπίζουμε να το δούμε σύντομα.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Κ. Μερελής: Φοροτεχνικοί και επαγγελματίες θα πληρώσουν «το μάρμαρο», της αναλγησίας του Υπουργείου Οικονομικών, να μην δοθεί παράταση στην υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμ. Τσάπαλου, ότι δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»