Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Τεράστια ασφαλιστική νίκη της Ισπανίας για πετρελαιοκηλίδα στη Γαλικία πριν 20 χρόνια

Η Ισπανία κέρδισε τη Δευτέρα την υποστήριξη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης στην αξίωση αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της Ένωσης Αμοιβαίας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ατμοπλοίων του Λονδίνου για ζημιά από μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα που υπέστη στις βορειοδυτικές ακτές της πριν από δύο δεκαετίες.

Η βύθιση του Ελληνικού πετρελαιοφόρου Prestige το 2002, το οποίο έπλεε προς το Γιβραλτάρ, απελευθέρωσε περίπου 63.000 τόνους δύσοσμων μαύρων καυσίμων κατά μήκος των ακτών της Γαλικίας και ανάγκασε το κλείσιμο των πλουσιότερων αλιευτικών περιοχών της Ισπανίας.

Οδήγησε ακόμα, σε μακρά διαμάχη μεταξύ της Ένωσης Αμοιβαίας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ατμοπλοιοφόρων του Λονδίνου, της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου και της Ισπανίας.

Η τελευταία προσέφυγε σε ισπανικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια διέταξε την ασφαλιστική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για τη ζημία.

Η Ένωση Αμοιβαίας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ατμοπλοίων του Λονδίνου με τη σειρά της κίνησε διαδικασία διαιτησίας στο Λονδίνο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση ότι η Ισπανία θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση μόνο μέσω διαιτησίας στο Λονδίνο σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

Στη συνέχεια, η Ισπανία ζήτησε από δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει την ισπανική απόφαση και έλαβε την έγκρισή το 2019. Η Ασφαλιστική Εταιρεία άσκησε έφεση, προτρέποντας το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει καθοδήγηση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε το μέρος της Μαδρίτης.

«Η διαδικασία διαιτησίας που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εμποδίσει την αναγνώριση της ισπανικής απόφασης που διατάσσει τον ασφαλιστή να καταβάλει αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα», ανέφεραν οι δικαστές.

Πηγή: reuters, cyprusinsurancenews.com

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το

Μη χάσετε το “Ανάλυσέ το” σήμερα στις 18:00 στο insuranceforum web tv! Μοτοσικλέτα επιχειρεί προσπέραση Ε.Ι.Χ από Τα δεξιά. Αν σας συνέβαινε να δώσετε συμβουλή επί αμοιβής για την παραπάνω περίπτωση, ποια συμβουλή θα δίνατε;

Η αγαπημένη συνήθεια των επαγγελματιών τις Δευτέρες, η εκπομπή Ανάλυσέ το, με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers, επιστρέφει δυναμικά