Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Τεράστια ασφαλιστική νίκη της Ισπανίας για πετρελαιοκηλίδα στη Γαλικία πριν 20 χρόνια

Δημοσίευση: 24/06/2022

Η Ισπανία κέρδισε τη Δευτέρα την υποστήριξη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης στην αξίωση αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της Ένωσης Αμοιβαίας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ατμοπλοίων του Λονδίνου για ζημιά από μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα που υπέστη στις βορειοδυτικές ακτές της πριν από δύο δεκαετίες.

Η βύθιση του Ελληνικού πετρελαιοφόρου Prestige το 2002, το οποίο έπλεε προς το Γιβραλτάρ, απελευθέρωσε περίπου 63.000 τόνους δύσοσμων μαύρων καυσίμων κατά μήκος των ακτών της Γαλικίας και ανάγκασε το κλείσιμο των πλουσιότερων αλιευτικών περιοχών της Ισπανίας.

Οδήγησε ακόμα, σε μακρά διαμάχη μεταξύ της Ένωσης Αμοιβαίας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ατμοπλοιοφόρων του Λονδίνου, της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου και της Ισπανίας.

Η τελευταία προσέφυγε σε ισπανικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια διέταξε την ασφαλιστική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για τη ζημία.

Η Ένωση Αμοιβαίας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ατμοπλοίων του Λονδίνου με τη σειρά της κίνησε διαδικασία διαιτησίας στο Λονδίνο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση ότι η Ισπανία θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση μόνο μέσω διαιτησίας στο Λονδίνο σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

Στη συνέχεια, η Ισπανία ζήτησε από δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει την ισπανική απόφαση και έλαβε την έγκρισή το 2019. Η Ασφαλιστική Εταιρεία άσκησε έφεση, προτρέποντας το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει καθοδήγηση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε το μέρος της Μαδρίτης.

«Η διαδικασία διαιτησίας που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εμποδίσει την αναγνώριση της ισπανικής απόφασης που διατάσσει τον ασφαλιστή να καταβάλει αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα», ανέφεραν οι δικαστές.

Πηγή: reuters, cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Secure Tech Company απο την Cromar!

Η Cromar, δημιούργησε το Secure Tech Company, μία λύση ειδικά σχεδιασμένη για τις εταιρίες τεχνολογίας. To Secure Tech Company αποτελεί

Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την χρηματοοικονομική πληροφόρηση παγκοσμίως – η υιοθέτηση αναμένεται να είναι σχεδόν καθολική τα επόμενα τρία χρόνια

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ήδη την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για τις χρηματοοικονομικές αναφορές τους – πρόβλεψη για

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»