Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Συντάξεις: Έκδοση 11.000 επικουρικών συντάξεων σε 24 ώρες

Δημοσίευση: 27/12/2023
e-ΕΦΚΑ, συντάξεις

Επετεύχθη ο στόχος για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις κάτω από τις 25.000

Το νέο, ψηφιακό πρόσωπο του e-ΕΦΚΑ με τα μετρήσιμα, εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εκδήλωση του Φορέα με τίτλο: «Απολογισμός και όραμα. Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».

Ενδεικτικό της προόδου που έχει επιτευχθεί είναι ότι μόλις χθες, μετά την ψήφιση του νόμου 5078/2023 που έφερε ενιαιοποίηση κανόνων θεμελίωσης δικαιώματος επικουρικής σύνταξης, εκδόθηκαν 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα, αυτοματοποιήσεις και τεχνητή νοημοσύνη έχουν μειώσει πλέον το χρόνο αναμονής για απονομή των συντάξεων στο ελάχιστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις που υπήρχαν στον ΕΦΚΑ το 2019, σήμερα, οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν υποχωρήσει στις 25.000 και βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Ήδη, οι νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις συνετέλεσαν ώστε, μέσα σε 27-28 μήνες 700.000 συνταξιούχοι να λάβουν τις συντάξεις τους.

Στην ταχύτητα με την οποία έτρεξαν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων  εστίασε ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης επισημαίνοντας ότι πλέον ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση μιας σύνταξης είναι λιγότερο από  3 μήνες, όταν στο παρελθόν μπορεί να ξεπερνούσε και τα 3 χρόνια.

Παράλληλα, ο κ Βαρβέρης παρουσίασε το όραμα και τις δράσεις για την επόμενη μέρα του Φορέα που περιλαμβάνουν:

  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ μέσω του Ενιαίου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα οδηγήσει στην πραγματική ενοποίηση του Οργανισμού και στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων και φυσικά την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου για τα χρόνια πριν το 2002.
  • Προσωποποιημένη πληροφόρηση του ασφαλισμένου (π.χ. αριθμός ενσήμων/χρόνος ασφάλισης).
  • Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης με αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Για τον εκσυγχρονισμό του Φορέα μέσω της ψηφιοποίησης, έκανε λόγο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προανήγγειλε ότι έως το τέλος της τετραετίας θα μηδενιστεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα απαλείψει κάθε ταλαιπωρία των πολιτών που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ θα προλαβαίνει ουσιαστικά τον πολίτη που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί εντός των επόμενων 6 μηνών και θα τον βοηθάει εκ των προτέρων στη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων, ενώ παράλληλα θα τον ενημερώνει για την καταβολή του πρώτου ποσού συντάξεως που θα λάβει.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά “Θα πάμε εμείς στον πολίτη πριν σκεφτεί το πρόβλημα του”.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης, συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εργασίας, προκειμένου τα πρωτοδικεία να απαλλαγούν από υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των υποθέσεων στα πρωτοδικεία, αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το Φορέα.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, μέσω των μεταρρυθμίσεων στον e-ΕΦΚΑ έγινε κοινωνική πολιτική στη πράξη, καθώς επί των ημερών του, σε μόλις 2,5 χρόνια, εκδόθηκαν 590.000 συντάξεις.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι το θέμα των εκκρεμών συντάξεων έχει λυθεί πρακτικά προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η καθολική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

Στην τοποθέτηση του ο έτερος Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλειος Σπανάκης επεσήμανε ότι ο e-ΕΦΚΑ της νέας εποχής δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά πολύπλευρα και όλους τους εργαζόμενους.

Στην παρέμβασή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, υπενθύμισε ότι το 2013, ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκίνησε το τιτάνιο έργο της απογραφής των συνταξιούχων, με αποκορύφωμα το πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ”, που έδωσε το πρώτο δείγμα της επόμενης μέρας του ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»