Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Συνάντηση του τομεάρχη της Ν. Δημοκρατίας, κ. Νίκου Λεβετσοβίτη με τον κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο

Δημοσίευση: 16/03/2023
Λεβετσοβίτης

Ο Τομεάρχης Εμπορίου & Καταναλωτή κ. Νίκος Λεβετσοβίτης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή κ. Σωτήρη Αντωνίου, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε η αποδοχή των προτάσεων, που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί ή έχουν δρομολογηθεί προς ψήφιση, από επιχειρήσεις και καταναλωτές, όπως είναι:

▪ η δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων, για όσες επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στο μέτρο και δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν

▪ η πρόσφατη τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που είναι σίγουρο ότι θα δώσει μία πρόσθετη ευκαιρία διευθέτησης οφειλών στη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευμένες οφειλές και δεν μπορούν για διάφορους λόγους να ενταχθούν σε νέες ρυθμίσεις ή και να αναβιώσουν τις απολεσθείσες ρυθμίσεις των 120 δόσεων

▪ η τροπολογία που αφορά την επέκταση του πλαφόν 3% στις αναπροσαρμογές επαγγελματικών μισθώσεων και για το 2023

▪ ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΓΕΜΗ

▪ ο νέος κώδικας δεοντολογίας – πρακτικός οδηγός για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικών εκπτώσεων

Στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν απόψεις και αναλύθηκαν θέματα που απασχολούν τον τομέα Εμπορίου & Καταναλωτή και αφορούν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, με παράλληλη  ενίσχυση της λειτουργίας της ΔΙΜΕΑ, τον εμπλουτισμό του κώδικα δεοντολογίας με αναφορές στη ρύθμιση των σχέσεων εμπορικών επιχειρήσεων και καταναλωτών, καθώς και την πρόβλεψη της προστασίας τους από φαινόμενα παραπλανητικής διαφήμισης, που ταυτόχρονα αποτελούν πηγές αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων. Επίσης τέθηκαν  ειδικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου Εμπορίου εντός εμπορικών περιοχών.

Τέλος, έγιναν αναφορές σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, όπως είναι:

– ο εξορθολογισμός των προμηθειών και των χρεώσεων για παροχή καθημερινών συναλλαγών και χρήση άλλων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

– ο  ψηφιακός ανασχηματισμός των εμπορικών επιχειρήσεων

– η δημιουργία κινήτρων για ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας

– η ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων

– η θεσμοθέτηση κινήτρων για την επιστροφή στη χώρα νέων επιστημόνων, με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων

– η αντιμετώπιση των προβλημάτων παραγωγής που προκύπτουν από τη έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού & τεχνιτών

– ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Επιμελητηρίων και της επιμελητηριακής νομοθεσίας

Με το πέρας της συναντήσεως, επιβεβαιώθηκε ότι η στενή επικοινωνία και η συνέχιση της παραγωγικής συνεργασίας του  Γ. Γραμματέα με τον τομέα Εμπορίου και Καταναλωτή, θα λειτουργήσει όχι μόνο προς όφελος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αλλά για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του Ελληνικού εμπορίου, αλλά και για την προστασία του καταναλωτικού κοινού όλης της χώρας.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»