Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Silicon Valley & Signature Bank | Ποια η σχέση της πτώχευσης των δύο κολοσσών τραπεζών με την Ευρώπη;

Δημοσίευση: 14/03/2023
Silicon Valley Bank
Φωτογραφία από: ertnews.gr

Ταραχή προκάλεσε στις ΗΠΑ και όχι μόνο, η κατάρρευση των δύο κολοσσών τραπεζών, Silicon Valley και Signature Bank!

Μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έσκασαν τα νέα σαν βόμβα για την κατάρρευση της SVB και SB. Για να υπενθυμίσουμε,  οι δύο τράπεζες βρέθηκαν εκτεθειμένες μπροστά στα χρέη τους με αποτελέσματα σε όλο το φάσμα της οικονομίας και των κρυπτονομισμάτων. Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με τη Fed, το υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού από τη Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών, με χρήματα τα οποία διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Παρότι οι αμερικάνικες αρχές κινήθηκαν σχετικά γρήγορα προς αποφυγή χειρότερης αναστάτωσης και κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το κλίμα ανησυχίας διευρύνθηκε και στην Ευρώπη.

Το bank run σφράγισε την μοίρα της SVB στην Αμερική

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η κατάρρευση των δύο τραπεζών συνέβη λόγω αύξησης των επιτοκίων ενώ συνέβαλλε ταυτόχρονα και ο τεχνολογικός τομέας.  Συγκεκριμένα, η Silicon Valley Bank στηριζόταν σε χρήματα κατατεθειμένα από start – up εταιρείες τεχνολογίας. Οι εταιρείες αυτές λαμβάνουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικά κεφάλαια και, σαφώς, όταν είδαν τα επιτόκια να ανεβαίνουν αποφάσισαν να επενδύσουν αλλού.

Έτσι, μέσα σε ένα μικρό διάστημα ημερών, συνέβη το λεγόμενο bank run. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις ζήτησαν μαζικά πίσω τα λεφτά τους, κίνηση που έπληξε την Silicon Valley Bank  και την ανάγκασε να πουλήσει ομόλογα. Όταν πλέον η ζημιά ξεπέρασε τα 2 δισ. και η τράπεζα δεν κατάφερε να εξοφλήσει, η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάθηκε και η τράπεζα κατέρρευσε.

Ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ μάλιστα αναφέρει πως «η πτώχευση της μίας τράπεζας δεν σχετίζεται με την πτώχευση της άλλης, παρόλα αυτά και τα δύο περιστατικά συνέβησαν λόγων ιδίων αιτιών από διαφορετικούς ανθρώπους»

Υπάρχει κίνδυνος bank run για την Ευρώπη;

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για την Ευρώπη αλλά ούτε για την Ελλάδα συγκεκριμένα.

«Η εξέλιξη θα είναι περίπου ελεγχόμενη, αλλά, επειδή είμαστε σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, είναι ζητήματα που πρέπει κάποιος να προσέξει», επισήμανε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Πετράκης.

Ταυτόχρονα όσον αφορά τις τράπεζες της Ευρώπης, σε περίπτωση παρόμοιας κατάστασης χρεοκοπίας η τράπεζα ξεχρεώνει ότι “αντέχει” και οι καταθέτες (μαζί με τους ομολογιούχους και τους μετόχους) συμμετέχουν στην απώλεια, όπως σχολιάζει ο Μιχάλης Γκλεζάκος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι τράπεζες άλλωστε, διατηρούν μόνο ένα μικρό ποσό των καταθέσεων ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται σε ομόλογα αλλά και σε δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου χρέους, άνω δηλαδή των 300 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται σε ομόλογα υπό την κατοχή τραπεζών. Σήμερα αρκετά ομόλογα ονομαστικής αξίας πχ 100 ευρώ ρευστοποιούνται σε μικρότερη τιμή, ποσοστού 80 -85%  με ζημιά τάξης του 15 – 20%.

Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμα οι καταστάσεις είναι ρευστές. Το ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοθεί προσοχή στο παραπάνω ζήτημα. Παρόλα αυτά η προοπτική να δημιουργηθεί ανάλογο ζήτημα στην Ελλάδα, είναι μηδαμινή.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»