Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Κατάρρευση της Silicon Valley Bank | Ποια η σχέση της με τα Crypto;

Δημοσίευση: 13/03/2023
Silicon Valley Bank, crypto

Από την λίστα FORBES για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στη χρεοκοπία η Silicon Valley Bank (SVB).

Μέσα σε ένα μικρό διάστημα λίγων ημερών η Silicon Valley Bank μία από τις καλύτερες τράπεζες, σύμφωνα με την λίστα FORBES, έπεσε στα τάρταρα. Το γεγονός μάλιστα αυτό είναι ιδιαίτερα τραγικό, αν σκεφτεί κανείς ότι την Τρίτη 7 Μαρτίου, η ίδια υπερηφανευόταν την επιτυχία της για άλλη μία χρονιά, ενώ αμέσως την επόμενη ημέρα βρέθηκε στην αγορά προς εξεύρεση 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πώς προέκυψε το πρόβλημα κανείς δεν ήξερε, ούτε είχε την παραμικρή υποψία για πρόβλημα ρευστότητας ή κεφαλαίου. Ήδη την Παρασκευή 10 Μαρτίου η SVB κήρυξε χρεοκοπία και τον έλεγχο των αποθεματικών κεφαλαίων της ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ.

Με 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, η περίπτωση πτώχευσης της SVB αποτελεί πρόβλημα μείζονος σημασίας καθώς υπήρχε αμφιβολία αν η τράπεζα θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της ή όχι. Μάλιστα στην έκθεση της SVB για το τέλος του 2022, αναφέρει πως 151 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε ανασφάλιστες καταθέσεις με επιχειρήσεις που έχουν εκεί κατατεθειμένα τα κεφάλαιά τους, να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ταραχή προκάλεσε το θέμα της SVB στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αν και οι αναλυτές προσπάθησαν να μετριάσουν την κατάσταση, καθησυχάζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, η αγορά crypto φαίνεται ότι επηρεάστηκε. Μέσα στο σαββατοκύριακο το δεύτερο μεγαλύτερο Stablecoin, USDC, έπεσε σε ισοτιμία κάτω του ενός δολαρίου (έως και 0,87) καθώς 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στη Silicon Valley Bank.

Μικρότερα stablecoins όπως το DAI και το Pax Dollar έπεσαν επίσης από την σταθερή τους ισοτιμία. Σε κλίμα πανικού μέτοχοι μονάδων USDC έτρεξαν να “τραβήξουν” τις επενδύσεις τους καθώς το ξεπούλημα επιδεινωνόταν, με αποτέλεσμα το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase Global Inc., να διακόψει την μετατροπή των USDC σε δολάρια ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου  και να συνεχίζουν οι μετατροπές από την δευτέρα όταν το κλίμα θα σταθεροποιούνταν.

Άλλα crypto όπως το Bitcoin είχαν τα σκαμπανεβάσματά τους, ενώ μικρότερα όπως το Solana και το Avalanche έφθασαν σε κρίσιμο σημείο. Παρόλα αυτά, κρυπτονομίσματα όπως το Tether παρέμειναν σε σταθερό σημείο.

Μία σχετική σταθερότητα μετά το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατούσε το Σαββατοκύριακο, έφερε η ανακοίνωση των αμερικάνικων αρχών πως οι καταθέσεις της SVB είναι ασφαλής. Σύμφωνα με τη Fed, το υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού από τη Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών, με χρήματα τα οποία διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Ακόμη η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα ότι η HSBC Holdings απέκτησε την SVB U.K έναντι 1 λίρας στερλίνας. Οι υποχρεώσεις της SVB U.K καθώς και τα περιουσιακά της στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στη συναλλαγή.

“Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Bank of England διευκόλυναν την ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC.  Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, χωρίς αυτό να κοστίσει στον φορολογούμενο. Όπως είπα και χθες, θα προστατεύσουμε τον τεχνολογικό μας κλάδο – και εργαστήκαμε με ταχύτητα για να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση”, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ μέσω Twitter σήμερα.

Πρόταση για την εξαγορά της SVB U.K είχε καταθέσει και η Bank of London, ως επικεφαλής κοινοπραξίας.

Τι συμβαίνει με τα crypto αυτή την στιγμή;

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων επανήλθε πλέον σε σημεία προ κρίσης απ’ την πτώχευση της Silicon Valley Bank. Το Bitcoin ξεπέρασε τα 22.000 δολάρια ενώ το USDC βάσει κεφαλαιοποίησης, έφτασε πάλι σε ισοτιμία ένα προς ένα. Σημαντικό είναι ότι πλέον η συνολική κεφαλοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ανήλθε και πάλι στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τα 875 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήχθηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»