Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Ρουμανία: Σειρά λουκέτων σε εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτου

Δημοσίευση: 21/03/2023
Σειρά λουκέτων, ασφαλιστική αγορά αστικής ευθύνης αυτοκινήτων

Σειρά λουκέτων “μοιράζει” η ρουμανική ασφαλιστική αγορά, αφού σε διάστημα ενός χρόνου έχουν κλείσει δύο ασφαλιστικές εταιρείες – κολοσσοί στον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. 

Οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες είναι η City Insurance και η Euroins όπου μέσα σε έναν χρόνο ανέστειλαν την λειτουργία τους, αφήνοντας “στον αέρα” 2εκ. ασφαλισμένα αυτοκίνητα. Να σημειώσουμε ωστόσο πως η Euroins Ελλάδος δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Ρουμανίας, εκτός του ότι ανήκουν στον όμιλο Eurohold που έχει έδρα στη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει ο Bogdan Chiriţoiu, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της χώρας, τα προβλήματα και στις δύο εταιρείες επήλθαν λόγω του ότι η κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών ήταν ανεπαρκής σε σχέση με τους κινδύνους που αντιλαμβανόταν.

Η απόφαση να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους ήρθε με απόφαση εποπτικής αρχής. Το πρώτο λουκέτο έπεσε στην ασφαλιστική City Insurance το 2022, ενώ το δεύτερο με τη Euroins μόλις την περασμένη βδομάδα. Μάλιστα η City Insurance ήταν και στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ). 

Στη Ρουμανία αυτή την στιγμή επικρατεί ένα καθεστώς υψηλών ασφαλίστρων στις ασφάλειες αστικής ευθύνης αυτοκινήτων λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δύο εταιρειών. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνισμού ανέφερε σε δήλωσή του πως ο ασφαλιστικός κλάδος αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ επίσης έστειλε μία σειρά προτάσεων για την διόρθωση των νομοθετικών κενών.

Ο στόλος αυτοκινήτων που αφέθηκε πίσω είναι τέτοιος ώστε, όπως αναφέρουν γνώστες της τοπικής αγοράς, να υπάρξει έλευση ασφαλιστικών εταιρειών με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών (ΕΠΥ), που θα διεκδικήσουν μερίδιο της αγοράς το οποίο προφανώς δεν θα καλυφθεί από τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εταιρίες.

Παρ’ όλα αυτά, ήδη στη Ρουμανική αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου έχει κάνει την είσοδό της η Hellas Direct λειτουργώντας με καθεστώς ΕΠΥ, εταιρεία που κατά βάση λειτουργεί ψηφιακά.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ο ΣΕΜΑ ζητά από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος να χρησιμοποιείται ο όρος «BROKER» αποκλειστικά για τους Μεσίτες Ασφαλίσεων και όχι για άλλες κατηγορίες διαμεσολάβησης

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4583/2018 (άρθρα 4.1.6 και 5.4.5) και την πρόσφατη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»