Το 2023 ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά με μεγάλη πιθανότητα να μην είναι το έτος που περίμεναν οι περισσότεροι παρατηρητές σημειώνει η Coface.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάσει τις εξής ενδείξεις:
- όχι, ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει αυτομάτως και ανώδυνα στον στόχο του 2% στις ανεπτυγμένες χώρες
- όχι, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αλλάξουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους μέχρι το τέλος του έτους
- και όχι, η απλή άρση των υγειονομικών περιορισμών δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να διαδραματίσει τον ρόλο της μηχανής αναπαραγωγής για την παγκόσμια οικονομία.
Δύο ουσιαστικά πράγματα που η αγορά είχε χάσει επίσης επανήλθαν στο προσκήνιο: η πρόσβαση σε άφθονη, φθηνή ενέργεια παραμένει κεντρική για τη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, και η νομισματική πολιτική έχει πιο άμεσες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των περιουσιακών στοιχείων και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρά στις τιμές καταναλωτή.
Η οικονομική προοπτική παραμένει στενά συνδεδεμένη με τις τάσεις του πληθωρισμού και με την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών, και οι προβλέψεις της Coface είναι υπό τον κίνδυνο πολλών αρνητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς ενέργειας και πίστωσης.
Ενάντια σε αυτό το σκηνικό, η Coface έκανε 13 αναβαθμίσεις και 2 υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις της για τις χώρες, καθώς και 26 αλλαγές στις βαθμολογήσεις τομέων της (13 ανακατατάξεις και 13 υποβαθμίσεις). Αυτές υπογραμμίζουν μια βελτίωση στις προοπτικές, αλλά ένα περιβάλλον που παραμένει πολύ απαιτητικό και αβέβαιο.
Επομένως ποιες χώρες και ποιους τομείς επηρεάζονται;
Βρείτε ολόκληρη την ανάλυση εδώ: coface.com