Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ψάχνουν τις κάμερες ασφαλείας στο εργοστάσιο που κάηκε στην Λαμία

Δημοσίευση: 21/05/2024

Eρωτήματα εγείρονται αναφορικά με τον τρόπο και την ταχύτητα που επεκτάθηκε η φωτιά στο εργοστάσιο με τα μολυσμένα σχολικά γεύματα στη Λαμία, με τις αρχές να συλλέγουν υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Δηλητηρίαση μαθητών – Λαμία / Σκουλήκια και πούπουλα στις μερίδες των μαθητών – Τι καταγγέλλουν γονείς

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο των Αξιωματικών της Διεύθυνσης αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν μπει οι κάμερες τόσο του εργοστασίου όσο και των γύρω επιχειρήσεων. Το βιντεοληπτικό υλικό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενισχύει το ενδεχόμενο εμπρησμού στην επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι, δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, για δεύτερο 24ωρο και ρίχνουν προχωρούν σε ρίψη νερού, αφού ο καπνός είναι ακόμα έντονος ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος ολικής κατάρρευσης. 

Την ίδια ώρα το βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αρχές είναι το πώς και πού ξεκίνησε η φωτιά. Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση το σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά άρχισε πιθανότατα από κάποιο όχημα που βρισκόταν έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια πήρε έκταση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει αποδειχθεί. Τα στελέχη της πυροσβεστικής θα κληθούν να απαντήσουν στο πώς επεκτάθηκε τόσο γρήγορα, όπως αν κάποιος είχε ρίξει κάποιο εύφλεκτο υγρό.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, και συγκεκριμένα στο τμήμα Παραγωγής του εργοστασίου, του οποίου οι αποθήκες κάηκαν ολοσχερώς. «Είναι λίγο δύσκολο από τη δική μας την πλευρά να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι έγινε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχε σταφυλόκοκκος, άρα κάτι δεν πήγε καλά στην υγιεινή.. αλλά αυτά είναι εκτίμηση δεν είναι απόδειξη» είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας.

«Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια είχαν πραγματοποιηθεί το Σάββατο και σήμερα ο ΕΦΕΤ κάνει τον έλεγχο που πρέπει να κάνει. H παραγωγική μονάδα μας δεν έχει υποστεί ζημιά και εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών θα λειτουργήσει πλήρως και σύντομα» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών «Γιαννίτσης ΑΕ» Γιώργος Γιαννίτσης.

Υπενθυμίζεται ότι απ’ τα μολυσμένα σχολικά γεύματα υπέφεραν με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητές σε 7 διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Λαμίας και κάποια απ’ αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Δηλητηρίαση μαθητών – Λαμία / Η φωτιά «πρόλαβε» τον ΕΦΕΤ πριν κάνει έλεγχο στο εργοστάσιο

«Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις. Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή παροχής γευμάτων από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς που κατέστρεψε το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη Λαμία, ενώ την ίδια ώρα το θέμα της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης παιδιών από σχολικά γεύματα στη Λαμία και την περίεργη πυρκαγιά, έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»