Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Πώς μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να βγουν στη σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης;

Του Χρήστου Μέγα,

Σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, δίνει μόνο το πρώην ΙΚΑ. Αλλά, για να δώσει το ταμείο των μισθωτών σύνταξη, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει 100 ένσημα κάθε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Η μειωμένη σύνταξη το αργότερο στο 62ο έτος μοιάζει να είναι το διέξοδο για πολλούς επαγγελματίες εν μέσω κρίσης στην αγορά. Ειδικά τώρα με την πανδημία όπου έχουν μείνει απλήρωτες οι εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ. Και από το νέο χρόνο θα είναι δυσβάσταχτη η πληρωμή διπλών ασφαλίστρων: Για την τρέχουσα περίοδο και για τις απλήρωτες εισφορές του lockdown.

Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι οι εν λόγω επιχειρηματίες να γυρίσουν στην ασφάλιση των μισθωτών. Και αυτό καθώς μόνο ο ΕΦΚΑ-μισθωτών δώνει μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος (και πλήρη στο 60ό με οικοδομικά ένσημα) με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Κατά συνέπεια, είναι ευχερέστερη η επάνοδος στην ασφάλιση ως μισθωτών, όσων είχαν ήδη ΙΚΑ κατά την Πρώτη τους ασφάλιση (και ακολούθως ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ κ.α.). Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιο εύκολη διαδικασία για την διαδοχική ασφάλιση. Και τότε δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης.

Η εν λόγω διάταξη αφορά πρωτίστως τους αγρότες, με πρότερο χρόνο ασφάλισης ως μισθωτών, τις μητέρες με ανήλικο την περίοδο 2010-12 και τους μισθωτούς, κυρίως όσους έχουν οικοδομικά ένσημα.

Ωστόσο, για να λάβει ένας μισθωτός πρόωρη σύνταξη (με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης εκ των οποίων έως 3 πλασματικά), θα πρέπει:

-Για σύνταξη λόγω γήρατος να διαθέτει τουλάχιστον χίλιες (1.000) ημέρες ασφάλισης συνολικά από τις οποίες τριακόσιες (300) ημέρες την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ή πριν τη διακοπή της ασφάλισης.

-Για κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου, να πραγματοποιήθηκαν εξακόσιες (600) ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε πριν τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου, και να πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.

100 ένσημα το χρόνο

Ωστόσο, σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, όπως προείπαμε, δίνει μόνο το πρώην ΙΚΑ. Αλλά, για να δώσει το ταμείο των μισθωτών σύνταξη (μειωμένη, αφού θα αιτηθεί σύνταξης με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης προ του 67ου έτους), θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει 100 ένσημα κάθε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Να έχει δηλαδή ασφαλιστική επαφή για μια πενταετία…

Κατά συνέπεια, τα 300 ένσημα της προηγούμενης παραγράφου, γίνονται υποχρεωτικά 500 για την λήψη μειωμένης σύνταξης.

Τα ανωτέρω έχουν ιδιαίτερη αξία για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και δεν έχουν ευχέρεια μιας δεύτερης ευκαιρίας εν μέσω πανδημίας, τις μητέρες που είχαν ανήλικο και ΙΚΑ την περίοδο 2010-12, αλλά μετά απασχολήθηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.

Εξαιρέσεις για τις μητέρες με ανήλικο

Ειδικά με τις μητέρες με ανήλικο, δεν απαιτείται καν η συμπλήρωση των 500 ενσήμων (100 κατ έτος) καθώς με 18,4 έτη το 2010 είχαν διασφαλίσει το 50ό έτος για έξοδο (μειωμένη) και το 55 (πλήρη), το 52ο έτος με τα ίδια έτη ασφάλισης το 2011 (57ο για πλήρη) και το 55ο το 2012 (60ό για πλήρη). Βεβαίως, τα εν λόγω έτη έχουν αναπροσαρμοστεί με το γ’ μνημόνιο (2016), αλλά σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένες ευκαιρίες πρόωρης εξόδου.

Επίσης ελκυστική είναι η μετακίνηση στην ασφάλιση του (πρώην) ΙΚΑ των αγροτών (ασφαλισμένων στον ΟΓΑ), ειδικά όσων είχαν αρχικό χρόνο ασφάλισης σαν μισθωτοί, καθώς ο ασφαλιστικός φορέας των αγροτών δεν χορηγεί σύνταξη προ του 67ου έτους, ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης…

Αναδημοσίευση: www.ieidiseis.gr

Διαβάστε Ακόμα

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας INTERAMERICAN και Anytime μαζί με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας για ποιοτική κινητικότητα και βελτίωση της συμπεριφοράς κατά την οδήγηση

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οργανώθηκε φέτος για 6η φορά από τις 17-23