Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Καθοριστική η συμβολή της ΠΟΑΔ για τις εξ αποστάσεως συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Δημοσίευση: 08/06/2023
ΠΟΑΔ, εξ αποστάσεως συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν στις 06 Ιουνίου σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τις συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως. Το συμφωνηθέν κείμενο απλουστεύει την ισχύουσα νομοθεσία, αυξάνει την προστασία των καταναλωτών και δημιουργεί ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που διενεργούνται διαδικτυακά, μέσω τηλεφώνου ή μέσω άλλων μορφών εξ αποστάσεως μάρκετινγκ.

Το μοναδικό σωματείο – φορέας τους κλάδου της διαμεσολάβησης που έλαβε ηχηρή θέση στο ζήτημα των εξ αποστάσεων συμβάσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποτελεί η ΠΟΑΔ, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η συμβολή του επιτετραμμένου για τα ευρωπαϊκά θέματα τα οποία αφορούν την ασφαλιστική νομοθεσία, κ. Γιώργου Νίκου, Γενικού Γραμματέα της ΠΟΑΔ, ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη των σημαντικών αυτών ευρωπαϊκών θεμάτων.

Δείτε ακόμα: Η θέση της ΠΟΑΔ για τις τροποποιήσεις στις συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΑΔ στο Δελτίο Τύπου του εν λόγω ζητήματος

«Με την παρούσα νομική αναθεώρηση διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, τα σχετικά δικαιώματα καθίστανται κατάλληλα για την ψηφιακή εποχή και διαφυλάσσεται, όπως ζήτησαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, το “δίχτυ ασφαλείας” ως χαρακτηριστικό της οδηγίας για προϊόντα που ενδεχομένως εμφανιστούν στο μέλλον».

Παρακολουθήστε εδώ τι είπαν οι κ.κ. Ηλίας Τσολάκης και Γιώργος Νίκου σχετικά με τις συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην εκπομπή της Insurance Innovation, Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο

Στη προσωρινή πολιτική συμφωνία ορίζεται μεταξύ άλλων:

Ο αυξανόμενος αριθμός των εξ αποστάσεως χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, κατέστησε απαραίτητη την επικαιροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα της ψηφιακής ασφαλιστικής αγοράς, δηλαδή της οδηγίας του 2002 για την εξ αποστάσεως εμπορία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε στις 11 Μαΐου 2022, καταργεί την οδηγία του 2002 και εισάγει νέες διατάξεις για τις συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως, ως πρόσθετο κεφάλαιο στην οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών (ΟΔΚ), με στόχο την προστασία των καταναλωτών σε όλα τα είδη εμπορικών πρακτικών. Απλουστεύει το νομοθετικό πλαίσιο και ορισμένα άρθρα της ΟΔΚ θα ισχύουν και για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που πωλούνται εξ αποστάσεως.

Η πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό των υποχρεώσεων προσυμβατικής ενημέρωσης, αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής και το δίχτυ ασφαλείας της οδηγίας, ιδίως για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που εξαιρούνται από άλλες τομεακές νομοθετικές πράξεις ή καλύπτονται μόνο εν μέρει από αυτές.

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί και να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ: consilium.europa.eu

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»