Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Το πρόστιμο της σαγιονάρας και η “παντόφλα” που θα πέσει στους οδηγούς

Δημοσίευση: 04/08/2023
παντόφλα, οδήγηση, αμάξι

Πλέον ήρθε το καλοκαίρι και μαζί με αυτό τα εποχιακά πρόστιμα… Μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων οδηγών κάθε καλοκαίρι αποτελεί αδιαμφησβήτητα η επιλογή τους να οδηγούν πιο casually φορώντας το “εθνικό έμβλημα”, την παντόφλα!

Μία φαινομενικά αθώα επιλογή ωστόσο μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά, κυριολεκτικά και μη. Φορώντας παντόφλα, σαγιoνάρα ή άλλη παρεμφερή υπόδηση, ο χρόνος του εν λόγω οδηγού μπορεί να μειωθεί κάτω του ενός δευτερολέπτου, ο οποίος είναι και ο μέσος όρος.

Εάν καταλάθος η παντόφλα “μπλεχτεί” στα πεντάλ η δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη πίεση που απαιτείται, η κατάσταση μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου.

Αν και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν καθορίζει απευθείας την απαγόρευση της οδήγησης με σαγιονάρες, η γενική αρχή απαιτεί από τον οδηγό να έχει την πλήρη ελευθερία κινήσεων και να μπορεί να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματός του (εκτός από καταστάσεις όπου δεν ευθύνεται ο ίδιος. Κατά συνέπεια, εφόσον στην οδήγηση με σαγιονάρες μπορεί να περιοριστεί η ελευθερία των κινήσεων και κατ’ επέκταση η ικανότητα του οδηγού να χειρίζεται το όχημα επαρκώς, μπορεί ο οδηγός να προσκομίσει διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Ωστόσο η επιβολή προστίμου κρίνεται στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού που θα σας σταματήσει. Εάν λοιπόν ο ίδιος κρίνει ότι η οδήγηση με τις παντόφλες είναι επίφοβη και συνιστά παράβαση, τότε μπορεί να προχωρήσει στις κατάλληλες κυρώσεις.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η ασφάλεια στον δρόμο εξαρτάται από τις επιλογές και τις συνήθειες μας. Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να επιλέγουν κατάλληλα υποδήματα για την οδήγηση, που προσφέρουν ελευθερία κινήσεων, σταθερότητα και άνεση. Παπούτσια με κλειστό πέλμα και καλή πρόσφυση στο πεντάλ αποτελούν μια καλή επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε την ικανότητά μας να αντιδρούμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και να οδηγούμε με ασφάλεια.

Και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ας θυμόμαστε πάντα να δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια στον δρόμο. Καλύτερα λοιπόν να αφήνουμε τη σαγιoνάρα (και την άμμο!) έξω από τη θέση του οδηγού.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αύριο Σάββατο 21/01/2023 στις 11:30π.μ. στο Valis Resort & Spa στην Αγριά του Βόλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΠΟΑΔ. 

Οι οκτώ τρόποι με τους οποίους θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών

Με ποιον τρόπο θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι

Εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το εκπαιδευτικό κέντρο του Ομίλου  ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ εξελίσσεται δυναμικά, ενσωματώνοντας στην ψηφιακή του πλατφόρμα εκπαιδευτικά βίντεο με επίκαιρα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς, προσαρμοσμένα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»