Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Πάρις Χατζηπέτρος: Υπάρχει ανάγκη για νέο αίμα στο χώρο της διαμεσολάβησης

Δημοσίευση: 01/07/2021
Πάρις Χατζηπέτρος: Υπάρχει ανάγκη για νέο αίμα στο χώρο της διαμεσολάβησης

Ιδιαιτέρως κατατοπιστική ήταν η συνέντευξη του κ. Πάρι Χατζηπέτρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου, σχετικά με την ασφαλιστική αγορά των Δωδεκανήσων, αποτυπώνοντας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηπέτρος, η πανδημία επηρέασε ιδιαίτερα τον κλάδο της ασφάλισης στην περιοχή, εξαιτίας της μείωσης των κερδών της τουριστικής περιόδου, πλήττοντας κατά βάση υπηρεσίες που αφορούν τον τουριστικό τομέα, όπως η ασφάλιση τουριστικών επιχειρήσεων και η ασφάλιση ενοικιαζόμενων οχημάτων.

«Το ασφαλιστικό προϊόν επηρεάστηκε πάρα πολύ, αλλά το πλήγμα ήταν κυρίως στην ασφάλιση των ενοικιαζόμενων οχημάτων και των τουριστικών καταλυμάτων. Σαφώς και οι αστικές ευθύνες και τα ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα επηρεάστηκαν πάρα πολύ. Εκεί που μπορώ να πω ότι υπήρξε μια σχετική σταθερότητα, για να μην πω και άνοδο, ήταν στα προγράμματα υγείας, τα οποία ο κόσμος ανανέωνε.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηπέτρος.

Κομβικός παράγοντας ήταν και ο περιορισμός της φυσικής παρουσίας του επαγγελματία στον πελάτη λόγω των υγειονομικών μέτρων. Ο κ. Χατζηπέτρος επισήμανε ότι λόγω των υγειονομικών μέτρων, υπήρξαν προσπάθειες και δόθηκαν κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων από τους επαγγελματίες, με σκοπό την ενίσχυση των τηλεπικοινωνίων και της τηλεργασίας.

Όπως δηλώνει ο κ. Χατζηπέτρος: «Σιγά σιγά η προσαρμογή υπήρξε και κάναμε και πολλές ενέργειες για να βοηθηθούμε και να αναπτύξουμε τα ψηφιακά μας εργαλεία, ώστε να  ενισχυθεί η επικοινωνία με τον πελάτη. Ζητήσαμε τη βοήθεια του επιμελητηρίου των Δωδεκανήσων, βέβαια δεν έγιναν πολλά πράγματα αλλά εμείς τα επιδιώξαμε γιατί από τη στιγμή που ο νομοθέτης έκρινε ότι είμαστε πληττόμενος κλάδος θα έπρεπε αντίστοιχα να υπάρξει η ίδια βοήθεια, που δεν υπήρξε για να είμαστε ειλικρινείς.»

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του κ. Χατζηπέτρου σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων, μεταφέροντας μας τις απόψεις των επαγγελματιών της περιοχής, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εν λόγω πρακτικές.

«Εμείς είχαμε κάνει κινητοποιήσεις ως σύλλογος για τις αθέμιτες πρακτικές και δώσαμε έμφαση στο να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τα δικαιώματά του, γιατί αυτό είναι το κυριότερο όπλο για τον καταναλωτή και πάντα επιμέναμε και στο ότι όπου υπάρχει πίεση ή άρνηση, παραδείγματος χάρη αν μια τράπεζα δε δέχεται το συμβόλαιο μίας εταιρίας παρά μόνο των συμφερόντων της τράπεζας, να το ζητάει ο πελάτης αυτό εγγράφως από τον τραπεζικό υπάλληλο. Εκεί είχαμε μία ισορροπία και ένα περισσότερο σεβασμό σε σχέση με το  παρελθόν. Όμως τώρα όσο αποκαθίσταται η φυσική παρουσία του διαμεσολαβητή είχαμε έτσι κάποια φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού όχι μόνο όμως μεταξύ των τραπεζών αλλά και μεταξύ ημών των ιδίων.

Η ανανέωση των επαγγελματιών του κλάδου και η περιορισμένη παρουσία νέων ανθρώπων στη διαμεσολάβησης καθιστά ένα από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Ο κ. Χατζηπέτρος υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να μπει «νέο αίμα» στον κλάδο, ενώ επισήμανε και την ανάγκη για την είσοδο νέων ανθρώπων σε θέσεις εντός των συλλόγων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Είναι σοβαρό το θέμα της μη εισόδου νέων διαμεσολαβητών, νέου αίματος στο χώρο της ασφάλισης. Εμείς έχουμε κάνει μία πρόταση. Αντί να πηγαίνουν οι νέοι υποψήφιοι να κάνουν τα μαθήματα στην Αθήνα, με αμφίβολο μάλιστα αποτέλεσμα, ζητήσαμε να υπάρξει μία σύμβαση με παρέμβαση των επιμελητήριων και να γίνονται εδώ τα μαθήματα και να έρχεται κάποιος αρμόδιος από την ΤτΕ, ώστε να περιοριστεί το κόστος όλης αυτής της διαδικασίας για τους υποψηφίους και τις εταιρίες.

Χωρίς νέο αίμα το επάγγελμα αυτό γηράσκει και ακμάζουν πρακτικές μαύρων κωδικών. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Χατζηπέτρος σημειώθηκε μείωση των κωδικών των διαμεσολαβούντων στην περιοχή.

Αναφορικά με μελλοντικές δραστηριότητες του συλλόγου, ο κ. Χατζηπέτρος δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του συλλόγου και θα προκύψει νέο συμβούλιο, νέοι αντιπρόσωποι ενώ απηύθυνε κάλεσμα και για την είσοδο νέων προσώπων στο σύλλογο.

Ο Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου δημιουργήθηκε το 2008 και ήταν ένας από τους πρώτους συλλόγου της χώρας που περιλάμβανε όλες τις βαθμίδες διαμεσολάβησης, με έντονη δράση στην περιοχή και στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή αλλά και την προστασία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επαγγελματιών.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΕΚΠΟΙΖΩ προχώρησε σε ανακοίνωση για τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια ΥΓΕΙΑΣ. Δείτε τί αναφέρει.

Στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. το τελευταίο οκτάμηνο οι καταγγελίες στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»