Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Οι Lloyd’s και ο Τιτανικός

Δημοσίευση: 25/11/2021

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει την ιστορία του τιτανικού, ειδικά μετά την ομώνυμη ταινία του 1997 με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ.  Πίσω όμως από την γνωστή ιστορία του Τιτανικού υπάρχουν και τα ασφαλιστικά γεγονότα και έχει ενδιαφέρων να τα δούμε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το γεγονός

Στις 14 Απριλίου 1912, ο εντυπωσιακός Τιτανικός, το πιο πολυτελές τότε υπερωκεάνιο που κατασκευάστηκε ποτέ,  συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού. Αποτέλεσμα να πέσει στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, 375 μίλια από τη Νέα Γη, και να βυθιστεί σε μόλις δύο ώρες και 40 λεπτά. Μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα, αλλά είχε σωσίβιες λέμβους μόνο για 1.178 άτομα με αποτέλεσμα τελικά 1.514 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Η ασφαλιστική ιστορία του τιτανικού

Αδιαμφησβήτητα ήταν μια ανθρώπινη καταστροφή σε κολοσσιαία κλίμακα, αλλά είναι επίσης μια ιστορία με ισχυρούς δεσμούς με την ασφαλιστική ιστορία και τους Lloyd’s, όπου το πλοίο ήταν ασφαλισμένο για πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες.

Την εποχή της καταστροφής, η χρήση της ασύρματης τηλεγραφίας ήταν ακόμη στα πρώτα στάδια χρήσης της για επικοινωνία με τα πλοία στη θάλασσα. Ο σταθμός σημάτων της Lloyd’s στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας ονομαζόταν Cape Race, και ήταν ο πρώτος που άκουσε τα νέα ότι το πλοίο βυθιζόταν. Άλλοι σταθμοί σήματος εξέδωσαν αντικρουόμενες αναφορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει για ένα διάστημα μεγάλη σύγχυση.

Στους Lloyd’s, όμως, κατάλαβαν την κατάσταση με τους  ασφαλιστές ν’ αρχίζουν να εμπορεύονται «ληξιπρόθεσμες ασφάλειες» – μια μορφή αντασφάλισης που συνήθως αγοράζεται μετά από ένα θαλάσσιο συμβάν.

Η εφημερίδα Chicago Record Herald της 16ης Απριλίου μετέφερε την αυξημένη έξαρση της αγοράς υπό τον τίτλο «Οι Lloyd’s κοντά στον πανικό».

Ένας κίνδυνος κύρους

Στις 9 Ιανουαρίου του 1912, ο μεσίτης Willis Faber &Co είχε πάει στην αίθουσα αναδοχής της Lloyd’s για λογαριασμό της White Star Line με σκοπό να ασφαλίσει τον Τιτανικό και το αδελφό πλοίο του, το Olympic.

Η ασφάλιση του τιτανικού θεωρήθηκε τότε ένας διάσημος κίνδυνος, με την κάλυψη μόνο για το κύτος να ανερχόταν σε ένα εκατομμύριο λίρες, περίπου 95 εκατομμύρια σήμερα. Πολλά συνδικάτα της Lloyd έβαλαν τα ονόματά τους στο δελτίο, καλύπτοντας ποσά που κυμαίνονται από £ 10.000 έως £ 75.000. Ο μεσίτης τελικά βρέθηκε σε θέση να διαπραγματευτεί ένα ευνοϊκό ασφάλιστρο για αυτό το περήφανα «αβύθιστο» σκάφος και τελικά να πληρώσει μόλις 7.500 λίρες.

Οι Lloyd’s πλήρωσαν στο ακέραιο.

Παρά τα υψηλά επίπεδα απαιτήσεων που προέκυψαν από την τραγωδία, οι ασφαλιστές κατέβαλαν πλήρως τις αποζημιώσεις εντός 30 ημερών.

Από την πλευρά της Lloyd, ο Τιτανικός θα μείνει για πολύ καιρό στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες απώλειες της αγοράς παράλληλα με μεγάλες φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές όπως και η απώλεια του HMS Lutine το 1799, ο σεισμός του Σαν Φρανσίσκο το 1906 και πιο πρόσφατα η 11η Σεπτεμβρίου, ο τυφώνας Κατρίνα και ο ιαπωνικός σεισμός και τσουνάμι του 2011.

Οι Lloyd’s και ο Τιτανικός
Οι Lloyd’s και ο Τιτανικός
Οι Lloyd’s και ο Τιτανικός

Πηγή: www.cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΕΚΠΟΙΖΩ προχώρησε σε ανακοίνωση για τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια ΥΓΕΙΑΣ. Δείτε τί αναφέρει.

Στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. το τελευταίο οκτάμηνο οι καταγγελίες στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»