Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

nZEB Roadshow: Ολοκληρώθηκε το φόρουμ Θερμομόνωσης & Κουφωμάτων

Δημοσίευση: 24/05/2023
nZEB Roadshow

Τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις, διοργανώθηκαν στην Αθήνα από το ΕΙΠΑΚ, στις 15-18 Μαΐου 2023, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος nZEB Roadshow, που χρηματοδοτείται από το HORIZON2020 και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

nZEB Roadshow: Ολοκληρώθηκε το φόρουμ Θερμομόνωσης & Κουφωμάτων

«Παθητικό Κτίριο: Σωστή Διαχείριση Ενέργειας»

nZEB Roadshow: Ολοκληρώθηκε το φόρουμ Θερμομόνωσης & Κουφωμάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τη Δευτέρα 15/5, ο πρόεδρος του του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (http://eipak.org), Στέφανος Παλλαντζάς, έδωσε διάλεξη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Παραγωγή Ενέργειας και Διοίκηση Έργων», με τίτλο «Παθητικό Κτίριο: Σωστή Διαχείριση Ενέργειας». Για πάνω από δύο ώρες οι φοιτητές του τμήματος συζήτησαν διεξοδικά με το στέλεχος του ΕΙΠΑΚ θέματα ριζικής εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ΑΠΕ με κεντρικό άξονα την ελάχιστη απαίτηση ενέργειας και την πλήρη ικανοποίηση του χρήστη.

‘Κλειδί’ η σωστή Θερμομόνωση και τα κατάλληλα Κουφώματα
Την Τρίτη, ακολούθησε στο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων φόρουμ θερμομονωτικών υλικών με τη συμμετοχή των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, στελέχη των οποίων παρουσίασαν διεξοδικά τις σύγχρονες τάσεις στα μονωτικά υλικά.
nZEB Roadshow: Ολοκληρώθηκε το φόρουμ Θερμομόνωσης & Κουφωμάτων
Στο στρογγυλό τραπέζι που έκλεισε την εκδήλωση όλοι συμφώνησαν πως η θερμομόνωση αποτελεί την αδιαμφισβήτητη βασική προϋπόθεση της βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης κάθε νέου και αναβαθμιζόμενου κτιρίου κάθε χρήσης και πως η ελληνική βιομηχανία μονωτικών διαθέτει πλέον στην αγορά ό,τι πιο σύγχρονο και καινοτόμο υπάρχει στον τομέα. Παράλληλα, όλοι συμφώνησαν πως απαιτούνται ακόμη πολλά βήματα στον τομέα της συνεχούς κατάρτισης τόσο των μηχανικών όσο και των τεχνικών ώστε να αποφεύγονται αστοχίες και να εφαρμόζονται οι βέλτιστες λύσεις σε κάθε έργο.

Η ελληνική βιομηχανία κουφωμάτων είναι μία από τις καλύτερες παγκοσμίως

nZEB Roadshow: Ολοκληρώθηκε το φόρουμ Θερμομόνωσης & Κουφωμάτων

Την Τετάρτη, ακολούθησε στον ίδιο χώρο αντίστοιχο φόρουμ για τα κουφώματα με τη συμμετοχή και πάλι των περισσότερων εταιριών του κλάδου. Παρουσιάστηκαν τα περισσότερα πιστοποιημένα κουφώματα για παθητικά κτίρια που προέρχονται από ελληνικές διελάσεις καθώς και η πλήρης γκάμα συνθετικών κουφωμάτων από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του κλάδου, ενώ για πρώτη φορά σε εκδήλωση του ΕΙΠΑΚ παρουσιάστηκαν και ελληνικά ξύλινα κουφώματα που χρησιμοποιούνται σε ανακαινιζόμενο ιστορικό διατηρητέο κτίριο στα Τρίκαλα.

Στο στρογγυλό τραπέζι που έκλεισε και αυτήν την εκδήλωση όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ελληνική βιομηχανία κουφωμάτων είναι σήμερα μια από τις καλύτερες στο κόσμο, αλλά η δραστηριότητα της στην ελληνική αγορά δεν έχει καταφέρει ακόμη να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του παρελθόντος και τις παθογένειες του κλάδου.
nZEB Roadshow: Ολοκληρώθηκε το φόρουμ Θερμομόνωσης & Κουφωμάτων

Οι μηχανικοί και οι τεχνίτες πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα κουφώματα, οι πολίτες πρέπει να μάθουν και να απαιτούν το καλύτερο για το σπίτι τους και η Πολιτεία και το ΤΕΕ οφείλουν να αφυπνιστούν και να αναθεωρήσουν τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, που παραπέμπουν σε κουφώματα του προηγούμενου αιώνα.

Τέλος την Πέμπτη, έγινε στα γραφεία του ΕΙΠΑΚ η τελική συνάντηση των εταίρων του έργου nZEB Roadshow. Όλοι ανεξαίρετα εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και συμφώνησαν πως η μεθοδολογία επικοινωνίας και τα εργαλεία που αποκτήθηκαν μέσα από το έργο θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από όλους στην προσπάθεια για καλύτερα κτίρια.
nZEB Roadshow: Ολοκληρώθηκε το φόρουμ Θερμομόνωσης & Κουφωμάτων

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο χρηματοδότησε σειρά εκδηλώσεων για όλους τους πολίτες, τους μαθητές και φοιτητές, τους μηχανικούς και τεχνίτες, σε Ναύπλιο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καβάλα, Αίγινα, Καλαμάτα και Κοζάνη, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις το προσεχές διάστημα.

Info

  • nZEB Roadshow: https://www.nzebroadshow.eu
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ): eipak.org

Όλες οι εκδηλώσεις του nZEB Roadshow τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν ως στόχο, οι ειδικοί και το ευρύ κοινό να γνωρίσουν από κοντά τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας και το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»