Νέες εξελίξεις καταγράφονται όσον αφορά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, με μαρτυρίες που δείχνουν διαφορετική πορεία των πραγμάτων απ’ ότι γνωρίζαμε έως τώρα. Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει στους 104 ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται σε 568 άτομα!
Ανάμεσα στους αγνοουμένους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά οι οποίοι βρισκόταν στο αμπάρι του πλοίου και χάθηκαν μαζί με αυτό.
Παράλληλα νέες μαρτυρίες αναδύονται, όπου αναφέρεται πως το Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος εκ των αριστερών, όταν ξαφνικά το σκάφος άρχισε να ταλαντεύεται δεξιά και αριστερά.
«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος πήρε δεξιά κλίση και αιφνιδίως βυθίστηκε», αναφέρει ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, αλληλέγγυος που μίλησε με τους διασωθέντες.
Μέχρι στιγμής το Λιμενικό αρνείται κατηγορηματικά κάποια τέτοια ενέργεια κάνοντας λόγο ότι ίσως οι πρόσφυγες μπέρδεψαν το σκάφος του Λιμενικού με εμπορικό πλοίο που έπλευσε για παροχή βοήθειας. Ακόμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, το Λιμενικό έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει και οι πρόσφυγες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια, επομένως δεν μπορούσε να επέμβει περαιτέρω καθώς το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι πρόσφυγες εξέπεμψαν σήμα βοηθείας μέσω του Alarm Phone, δίνοντας την θέση του σκάφους. Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nawal Soufi που επικοινώνησε πρώτη μαζί τους δηλώνει πως οι άνθρωποι φαινόταν φοβισμένοι ότι δεν θα τα καταφέρουν ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν ήδη 6 νεκροί (πιθανόν από δίψα λόγω έλλειψης πόσιμου νερού), ότι ο οδηγός είχε εγκαταλείψει το σκάφος και ότι ζητούσαν βοήθεια.
Οπότε γεννιέται το ερώτημα. Ποια η ευθύνη της Ελλάδας σε αυτή την περίπτωση;
Όπως αναφέρει ο κ. Σπανός εφόσον ένα σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο, το οποίο είναι φανερό, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.
Είναι υποχρέωση των κρατών να προβούν σε διάσωση σύμφωνα με πολλές Συμβάσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτή η υποχρέωση εκτείνεται και στην περιοχή όπου ένα κράτος φέρει ευθύνη για έρευνα και διάσωση. Αυτό εξηγεί γιατί τόσο οι ιταλικές αρχές όσο και η Frontex ενημέρωσαν το ελληνικό Λιμενικό για το σκάφος, καθώς βρισκόταν στην περιοχή υπό την ευθύνη της Ελλάδας.
«Δεν υπήρχε λάθος στο σχεδιασμό της επιχείρησης. Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί», επισημαίνει ο κ. Αλεξίου. Ταυτόχρονα υποστηρίζει πως δεν βρισκόταν σε κίνδυνο το πλοίο -που τελικά ναυάγησε- επομένως δεν επενέβη το Λιμενικό.
Παράλληλα εχθές το βράδυ το Λιμενικό προχώρησε σε 9 συλλήψεις Αιγυπτίων που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση. Τα 8 άτομα είχαν προσαχθεί νωρίτερα ενώ ανάμεσά τους φαίνεται να βρίσκεται και ο καπετάνιος του ναυαγίου.
Υπό τα νέα δεδομένα είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί το τοπίο όσον αφορά τις ενέργειες των αρχών στην Ελλάδα.